Fortuna Liga, 12. forduló: „Jól kell indítanunk az októberi hónapot” – a sereghajtóhoz látogat a DAC

A válogatott szünet után a 12. fordulóval folytatódik a Fortuna Liga alapszakasza, amelyben a DAC Poprádra, a sereghajtó Liptovský Mikuláš átmeneti otthonába látogat.

Fortuna Liga, 12. forduló: „Jól kell indítanunk az októberi hónapot” – a sereghajtóhoz látogat a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

A sárga-kékek szeptember 10-én, a Skalica elleni 1:1 során léptek utoljára pályára élvonalbeli mérkőzésen, mivel azt követően a Ružomberokkal tervezett találkozójukat a MOL Arénában végzett fűcsere miatt elhalasztották, múlt héten pedig válogatott szünet volt programon. Viszont ez idő alatt sem maradtak futball nélkül a sárga-kék játékosok: a Slovnaft Cupban tíz gólt lőttek a Kalinovo otthonában, majd felkészülési mérkőzésen 3:3-as döntetlent játszottak a győriek ellen, emellett pedig több játékos hazája válogatottjában is érdekelt volt.

A bajnokságban az ötödik helyen álló dunaszerdahelyiek szombaton a sereghajtó Liptovský Mikuláš otthonába látogatnak. A tavalyi újonc kellemes meglepetése volt a 2021/22-es idénynek: noha csak az alsóházban kezdte meg a tavaszt, a szezon során több váratlan eredményt is elért, nyolcadik helyezésének köszönhetően (valamint annak, hogy a Sereďet kizárták) pedig indulhatott az EKL-selejtezőért vívott play-offban, ahol éppen a DAC múlta felül 4:2-re. Az új idényt új edzővel, Jozef Kostelníkkel kezdte meg, de a gépezet csak nem akart beindulni. Szezonbeli 11 bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, négy döntetlen mellett hétszer vesztesen hagyta el a pályát.

„Nem lesz egyszerű dolgunk. Odahaza sem gyűjtöttük be ellenük könnyen a három pontot, de jól kell indítanunk az októberi hónapot. Reméljük, hogy a fennmaradó őszi összecsapásokon a lehető legtöbb pontot szerezzük meg, és képesek leszünk jó játékkal megörvendeztetni a szurkolókat”

– idézi a DAC hivatalos oldala Kalmár Zsoltot, aki a győriek elleni felkészülési mérkőzésen duplázni tudott.

A DAC és a Liptovský Mikuláš az aktuális szezon első fordulójában találkozott, és ahogy a magyar középpályás fogalmazott, nem született könnyen a sárga-kékek győzelme. A gól nélküli első félidőt követően Káčerík találatával a vendégek kerültek előnybe, a hazaiak viszont Krstović és Kružliak góljával hat perc alatt fordítani tudtak, így a három pont Dunaszerdahelyen maradt.

A két csapat egymás elleni mérkőzése az aktuális szezonban:

FC DAC 1904 – MFK Tatran Liptovský Mikuláš 2:1

A hétvége legnagyobb kérdése, hogy megszakad-e az újonc Podbrezová remek sorozata, amely veretlenül áll a második helyen. Vasárnap a listavezető Slovan otthonába látogat, amelyet a szezon első fordulójában meglepetésre le is győzött. A pozsonyiak pedig nem mehetnek biztosra, tekintettel arra, hogy az EKL csoportkörében csak botladoznak, az elmúlt napokban pedig a klub vezetőségéből szinte mindenkit szélnek eresztettek.

A nagyszombatiak aranyosmaróti látogatásuk során győzelmen kívül más eredményt nem szívesen fogadnának el; a dobogót támadó zsolnaiak tovább bővítenék a Trenčín négy meccs óta tartó vereségsorozatát, a hullámzó teljesítményt nyújtó Ružomberok a döntetlenkirály Skalica ellen gyűjtene fontos pontokat, míg a besztercebányaiak visszavágnának a nagymihályiaknak a szezon eleji vereségért.


A 12. forduló programja:

Szeptember 30. (péntek)

MFK Ružomberok – MFK Skalica (17:30)


Október 1. (szombat)

MŠK Žilina – AS Trenčín (18:00)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC DAC 1904 (18:00)

MFK Dukla Banská Bystrica – MFK Zemplín Michalovce (18:00)


Október 2. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – FK Železiarne Podbrezová (17:30)

FC ViOn Zlaté Moravce – FC Spartak Trnava (18:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Krstović (DAC) – 6 gól
Polievka (B. Bystrica) – 5 gól
Ďuriš (Žilina) – 5 gól
Hrnčár (Slovan) – 5 gól
Myslovič (Žilina) – 4 gól
Regáli (Ružomberok) – 4 gól
Cobnan (Podbrezová) – 4 gól

(tt)