*á.š Fortuna Liga, 1. forduló: Ezúttal már lesz méltó kihívója a Slovannak? Indul a 2021/22-es szezon! | DAC

Fortuna Liga, 1. forduló: Ezúttal már lesz méltó kihívója a Slovannak? Indul a 2021/22-es szezon!

Pénteken az alapszakasszal kezdődik a Fortuna Liga 2021/22-es kiírásának idénye, a DAC pedig egyből egyik legtávolabbi ellenfeléhez látogat.

Fortuna Liga, 1. forduló: Ezúttal már lesz méltó kihívója a Slovannak? Indul a 2021/22-es szezon!
Fotó: Cséfalvay Á. András

A dunaszerdahelyi sárga-kékek új edzővel, az előző szezon végén még csak megbízottként tevékenykedő Németh Antallal vágnak neki az előttünk álló idénynek. Irányításával a DAC nyáron öt felkészülési mérkőzést játszott: az első kettőt elveszítette (Salzburg 1:3, Ferencváros 0:1), de aztán három győzelem következett három magyar csapat ellen (Haladás 4:2, Vasas 2:1, Újpest 2:1). Csütörtökön már az új idényt is megkezdte a dunaszerdahelyi csapat, amely az Európa Konferencia-liga 2. selejtezőkörében a szerb Partizan Belgrád vendége volt. Bár a játék képe alapján a hazaiak 5-6 góllal is nyerhettek volna, végül csak egyszer sikerült betalálniuk, így a DAC ledolgozható hátrányból várja a jövő heti visszavágót.

Németh Antal nagyon várja már az első szezonját vezetőedzőként, úgy gondolja, hogy a játékosok megértették a filozófiáját, a felkészülési mérkőzéseken pedig szemmel látható volt a fejlődés. A mester a három belső védős rendszert preferálja, de szerinte biztosan lesznek majd olyan találkozók, amikor visszaállnak négyvédős felállásba. Úgy véli, csapata remekül felkészült az új idényre.

Hasonlóan gondolja Jan van Daele sportigazgató is:

„Tudjuk, hogy a Slovan, a Žilina vagy a Spartak ezúttal is kemény kihívó lesz, de a legfontosabb, hogy önmagunkra összpontosítsunk. Képesek vagyunk rá, hogy bárkit legyőzzünk a bajnokságban, ezt az előző szezonban is bizonyítottuk.“

A DAC magjának nagy része egyelőre egyben maradt a nyári átigazolási időszakban, Sommer, Müller, Bednár, Phillips, Száraz, Christie-Davies, Friede és Vida Máté távozását nem sínyli meg a csapat, az átigazolófélben lévő Ramirez góljai viszont hiányozni fognak majd. A venezuelai támadót a Taiwo-Rymarenko-Nicolaescu hármas egyike lesz majd kénytelen pótolni. A legnagyobb érvágás viszont továbbra Kalmár Zsolt sérülése, aki novemberig biztosan nem térhet vissza.

A sárga-kékek a Michalovce otthonában kezdik meg az új idényt, amely szintén új címerrel és edzővel vág neki a bajnokságnak. Bár Anton Šoltisnak az előző szezonban sikerült kiharcolnia csapatával a biztos bennmaradást, a zárást követően távozni kényszerült. Helyét Miroslav Nemec vette át. A felkészülés során a nagymihályiak hét mérkőzést játszottak, ezek közül pedig ötöt megnyertek. Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy olyan csapatokkal küzdöttek meg, mint a Podbrezová, a Trebišov vagy a Bardejov, Liptószentmiklóson és Homonnán pedig ki is kaptak.

Az előző szezonban kétszer találkozott a DAC és a Michalovce, mindkétszer az alapszakaszban. Októberben a nagymihályiak kétszer is egyenlíteni tudtak, de Kalmár büntetőjére és Fábry találatára már nem érkezett válasz. Idén februárban a dunaszerdahelyiek már két góllal vezettek hazai pályán, a vendégek erejéből pedig már csak a szépítésre futotta a hajrában.

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2020/21-es szezonban:

MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 2:4

FC DAC 1904 – MFK Zemplín Michalovce 2:1

A Fortuna Liga 2021/22-es idénye már pénteken elkezdődik, az AS Trenčín a ViOn Zlaté Moravce együttesét fogadja. Bár az előző idényt mindkét csapat a felsőházban zárta, a rájátszásban nem sok babér termett számukra – sőt az aranyosmarótiak a zsolnaiak elleni drámai összecsapáson bukták el a Konferencia-liga-selejtezőt. A trencséniek nem titkolt szándéka, hogy ezúttal alaposan megkeverjék a lapokat a bajnokságban, míg az aranyosmarótiak már akkor elégedettek lennének, ha az előzőhöz hasonló helyen végeznének.

Az újonc Liptovský Mikuláš otthonában kezdi meg az új szezont a címvédő Slovan Bratislava, amelynek keretéből bár távoztak alapemberek (Greif, Nono, Moha) id. Vladimír Weiss irányításával egyértelműen csak az újabb bajnoki elsőség az elfogadható. A BL-selejtezőben mutatott nyögvenyelős játék azonban egyelőre nem sok jót jósol a pozsonyiak számára. Kíváncsian várhatjuk, mire lesznek képesek a liptószentmiklósiak, akik a Banská Bystrica szezon végi nyeretlenségi szériájának köszönhetően végeztek a II. liga első helyén. Meglepetés lenne már az is, ha az első hatosban zárnák az alapszakaszt, tippünk szerint a kiesés elkerülése ellen harcolnak majd.

Remek formában várja a szezonrajtott a Žilina, amely bár eladta legjobb góllövőjét, Dawid Kurminowskit, továbbra is úgy tűnik, mintha semmit sem veszített volna erejéből. Ezt bizonyítja a csütörtöki EKL-szereplése is, amelyben az Apollon Limassol otthonában tudott nyerni 3:1-re. Hétvégi ellenfele a Sereď, lesz, amely nagyobb változásokon ment keresztül a nyár folyamán (edzőcsere, majdnem 20 játékos távozott), ennek ellenére attraktív, közönségszórakoztató futballal szeretne előrukkolni.

Nagyszombatban kezdi az új idényt a Pohronie, amely új edzővel (Geri Gergely) vág neki a küzdelmeknek. A többi csapathoz hasonlóan a garamszentkeresztiek is jobb eredményt szeretnének elérni, mint a bajnokság előző kiírásában – már azzal teljesülne az álmuk, ha az első hatosban végeznének. A Spartak Trnava az előző kiírást a harmadik helyen zárta, ezúttal viszont már jelentősebben beleszólna a bajnoki címért folyó harcba.

A Ružomberok számára kiábrándítóan alakult az előző idény, ezért a csapat legfőbb célja, hogy az első hatosban végezzen. A kitaposott útra való visszatéréshez elsőként a Senicával kell megküzdenie, amely legutóbb csak osztályozóval menekült meg a kiesés elől.


Az 1. forduló programja:

Július 23. (péntek)

AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce (20:00)


Július 24. (szombat)

MFK Ružomberok – FK Senica (18:00)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – ŠK Slovan Bratislava (18:00)


Július 25. (vasárnap)

MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 (17:00)

MŠK Žilina – ŠKF Sereď (18:00)

FC Spartak Trnava – FK Pohronie (20:00)


(tt)