„Képesek vagyunk rá, hogy bárkit legyőzzünk a bajnokságban” – felkészülten és bizakodva vág neki a 2021/2022-es szezonnak a DAC

Hétfőn délután megtartotta szezon előtti sajtótájékoztatóját a DAC. Az új célokról és elképzelésekről Jan van Daele sportigazgató, Németh Antal vezetőedző és Dominik Kružliak csapatkapitány beszélt.

„Képesek vagyunk rá, hogy bárkit legyőzzünk a bajnokságban” – felkészülten és bizakodva vág neki a 2021/2022-es szezonnak a DAC
Fotók: Cséfalvay Á. András

A sportigazgató csak azt ismételhette el, amit már az előző években is elmondott: céljuk, hogy évről évre fejlődjenek és megnyerjenek minden egyes mérkőzést.

„Tudjuk, hogy a Slovan, a Žilina vagy a Spartak ezúttal is kemény kihívó lesz, de a legfontosabb, hogy önmagunkra összpontosítsunk. Képesek vagyunk rá, hogy bárkit legyőzzünk a bajnokságban, ezt az előző szezonban is bizonyítottuk“

– nyilatkozta Jan van Daele.

Ami az eddigi átigazolásokat illeti: Száraz Benjamin lehetőséget kapott, hogy elsőszámú kapusként lépjen pályára, így egy évre kölcsönbe Nagymihályra igazolt. Helyére Martin Vantruba érkezett, aki fiatal kora ellenére hasznos tapasztalatokkal rendelkezik.

A sajtótájékoztatón bejelentettek egy új érkezőt is: a 24 éves lett válogatott Andrejs Ciganiks a védelem bal oldalát jött erősíteni.

A klub emellett közel áll egy középső védő és egy középpályás leigazolásához is.

Jan van Daele tiszta vizet öntött a pohárba Eric Ramirez eligazolásával kapcsolatban. Az előző szezon végén a DAC valóban megegyezett az orosz Rubin Kazannyal, de a sportigazgató szerint utóbbi végül érthetetlen okokból visszalépett. Jelenleg egy másik klubbal tárgyalnak, és ha minden jól megy, akár a hét végéig nyélbe üthetik a venezuelai támadó átigazolását, részleteket azonban egyelőre nem árulhatott el.

Németh Antal vezetőedző elmondta, elégedett azzal, ahogy a felkészülés zajlott, nagy figyelmet fektettek a védekezés és a támadás gyakorlására, erre pedig megfelelőek voltak a lejátszott mérkőzések, többek közt a Salzburggal, a Ferencvárossal és az Újpesttel.

„Szerintem felkészültünk az új szezonra és a csütörtöki Partizan elleni Konferencia-liga-mérkőzésre. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de optimisták vagyunk“

– tette hozzá Németh, aki szerint a szerb csapat ellen a jó csapatszellemre és az individuális kvalitásokra támaszkodhatnak. Ha a sárga-kékek képesek lesznek 100 százaléknál is többet nyújtani, akkor Németh szerint lehet esélyük a továbbjutásra. A vezetőedző örül, hogy ilyen erős csapattal kezdik az idényt, ugyanis így mindenki felkészültebb és koncentráltabb.

Németh nagyon várja már az első szezonját vezetőedzőként, úgy gondolja, hogy a játékosok megértették a filozófiáját, a felkészülési mérkőzéseken pedig szemmel látható volt a fejlődés. A mester a három belső védős rendszert preferálja, de szerinte biztosan lesznek majd olyan találkozók, amikor visszaállnak négyvédős felállásba.

Kalmár Zsolt sérülésével kapcsolatban elmondta, hogy jól halad a felépülése, és bíznak benne, hogy már novemberben visszatérhet, de hogy kíméljék őt, az lenne a legideálisabb, ha januárban, a téli felkészülés során csatlakozna a csapathoz. Németh szerint kérdéses, hogy mikor léphet pályára az új szerzemény, Ciganiks, ugyanis csak az elkövetkező napokban csatlakozik a dunaszerdahelyiekhez, ezért időre lesz szüksége, hogy beilleszkedjen és megismerkedjen a csapat stílusával.

A sérült Kalmár helyett jelenleg Dominik Kružliak viseli a kapitányi karszalagot. A DAC védője szerint az öthetes kemény felkészülés a szezonkezdet mellett a Partizan elleni EKL-mérkőzésre is irányult.

„Úgy gondolom, hogy jól felkészültünk, remek meccseket játszottunk olyan minőségi ellenfelekkel, mint a Salzburg vagy a Ferencváros, de említhetném akár az Újpestet vagy a Vasast is. Úgy vélem, hogy csapatként kellően felkészültünk, az öltözőben remek a hangulat, szóval alig várjuk az első mérkőzést“

– mondta Kružliak.

A védő szép és szórakoztató játékot ígér a szurkolóknak, de egyúttal hozni is akarják az eredményeket, hogy tartósan ott legyenek az első három helyezett között.

A DAC csütörtökön a Partizan Belgrád elleni Konferencia-liga-mérkőzéssel kezdi meg a 2021/2022-es futballidényt, vasárnap pedig elsőként Nagymihályban lép pályára a bajnokság új kiírásában.


(tt)