Megbüntették a DAC-ot a kassaiak elleni transzparens miatt – még egy botlás és szektorokat zárhatnak be a MOL Arénában

A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) fegyelmi bizottsága csütörtöki ülésén a DAC-Košice mérkőzésen bemutatott hazai koreográfiával is foglalkozott.

Az 5:2-vel végződött találkozó előtt a DAC-ultrák kifüggesztettek egy ellentmondásos transzparenst, melyen az volt látható, hogy Bart Simpson egy helységnévtáblán lefújja a Košice feliratot, kidomborítva ezzel a felette lévő Kassát.

 

 

A fegyelmi bizottság provokatívnak ítélte meg a koreót, ami jelentősen túllépi a klub támogatásával kapcsolatos engedélyezett megnyilvánulás határait.

„A fegyelmi bizottság a döntéshozatali tevékenységén belül tiszteletben tartja az FC DAC 1904 labdarúgóklub szurkolóinak a nemzeti kisebbségek véleménynyilvánítási szabadságához való jog alapján megvalósuló minden megnyilvánulását, tudatosítva, hogy a szurkolók a klubjukat bizonyos mértékig a szlovákiai magyarság képviselőjének tartják a szlovákiai futballkörnyezetben. Az ilyenfajta megnyilvánulások viszont nem sérthetik más népcsoportok jogait”

– olvasható a SFZ hivatalos oldalán.

A bizottság a dunaszerdahelyiek koreóját jelentősen provokatívnak minősítette, amely a szlovák nemzetiségűekkel szembeni sovinizmus és arrogancia jeleit mutatja. Ennek értelmében pedig a bizottság úgy ítélte meg, hogy ezáltal megsértették a SFZ fegyelmi szabályzatát.

A fegyelmi bizottság felhívta a figyelmet a május 11-én kiadott állásfoglalására, amelyben ismételten felhívták a klubok figyelmét, hogy ha a pénzbüntetések nem tántorítják el a szurkolókat a folyamatosan ismétlődő sértő viselkedéstől, akkor a fegyelmi bizottság kevésbé „futballbarát megoldást” is alkalmazhat, mégpedig stadion- vagy szektorbezárás formájában, amire eddig csak elvétve került sor. A bizottság csalódottan veszi tudomásul, hogy eddig mindkét bajnoki fordulóban regisztráltak elfogadhatatlan viselkedést – az első a Košice-Slovan találkozón történt.

A mérkőzés delegáltjának beszámolója, valamint a mellékelt fotódokumentáció alapján a szurkolók viselkedése miatt a SFZ fegyelmi bizottsága

1500 euróra bírságolta a DAC-ot, valamint a B1, B2, B3 és B4 szektor feltételes bezárásával sújtotta.

A próbaidő 2023. december 31-ig tart, ami annyit jelent, hogy ha ez idő alatt a DAC szurkolói elkövetnek hasonló kihágást, életbe lép az említett szektorok bezárása egy bajnoki mérkőzésen.


(tt)