Fortuna Liga, 8. forduló: Lesz-e parázs hangulat a sereghajtó otthonában?

A válogatott szünet után a 8. fordulóval folytatódik a Fortuna Liga, amelyben a DAC a sereghajtó Senica otthonába látogat.

Fortuna Liga, 8. forduló: Lesz-e parázs hangulat a sereghajtó otthonában?
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A DAC a Slovan elleni 5:2-es kiütéssel vonult pihenőre a válogatott szünetben, amely nem is annyira a pihenésről, mint inkább a meccsterhelés megtartásáról szólt a sárga-kékek számára. Peter Hyballa legénysége két felkészülési mérkőzést is játszott, amely egy győzelmet és egy döntetlent hozott: az MTK-t 3:2-re verte a DAC, míg a szlovák U21-es válogatottal 3:3-as döntetlent játszott a MOL Arénában. Bár a góllövéssel nincs problémájuk a sárga-kékeknek (a hat gólon hat játékos osztozkodott), de a két meccsen kapott öt gól nem fest túl jól. Összességében nézve a DAC utoljára a Podkonice elleni Slovnaft Cup mérkőzésen nem kapott gólt, de a bajnokságot tekintve egészen az előző szezon utolsó találkozójáig kell visszamenni (Michalovce 5:0), hogy olyan mérkőzést találjunk, amikor nem rezdült a sárga-kékek hálója.

„Ezek a meccsek remek tesztnek bizonyultak a számunkra. Ismét túl sok gólt kaptunk, amin továbbra is dolgoznunk kell. Másrészt a hat lőtt gól pozitívum, ami a játékstílusunkból fakad. Dicséret illeti a játékosaimat, az edzésekhez való hozzáállásuk maximálisan pozitív, nagyon keményen dolgoznak. Ez az Akadémia fiataljaira is vonatkozik, akik az elmúlt napokban készültek velünk. Bebizonyították, hogy ígéretes a klub jövője” – idézi Hyballát a klub hivatalos honlapja.

A DAC szombaton annak a Senicának az otthonában lép pályára, amely remekül zárta a Fortuna Liga előző kiírását, és az új idényt is győzelemmel kezdte, az elkövetkező hat bajnokin azonban nyeretlen maradt és egészen a tabella utolsó pozíciójáig csúszott le.

A papírformát tekintve a DAC csak a három pont megszerzésével lehet elégedett. Bár Kalmár Zsolt és Connor Ronan játéka továbbra is kérdéses, az elmúlt időben Andrej Fábry remekül helyettesítette a két irányítót, Cesar Blackman is jól szuperált a támadóalakzatban, és akkor még nem ejtettünk szót a csapathoz csatlakozó 19 éves csodagyerekről, Sharaniról...

Egy biztos: érdekes mérkőzésnek nézünk elébe, főként, hogy a Senica szurkolói csoportja a magyar-szlovák Eb-selejtezőt övező feszült hangulatból kiindulva nemzeti összefogásra szólított fel a DAC elleni bajnokin. Hogy a senicai szurkolók felhívása sikeres lesz-e, az majd szombaton kiderül.

A két csapat a bajnokság előző kiírásában kétszer találkozott, a pályát pedig mindannyiszor a DAC hagyta el győztesen. Fájóbb emlék viszont a sárga-kékek számára az októberi Slovnaft Cup-találkozó, amelyen a Senica 5:1-re legyalulta a dunaszerdahelyi csapatot.

A legutóbbi mérkőzés: FC DAC 1904 – FK Senica 1:0

A hatpontos Pohronie az ötpontos Nitrát fogadja – bármelyik csapat is győz, nagy lépést tesz a felsőházi pozíciók felé. A bajnokságot veretlenül vezető Žilina azt a ViOn-t fogadja, amely az utóbbi időben alaposan összekapta magát – legutóbb épp a Ružomberokot verte 4:2-re.

A rózsahegyiek nem futnak túl jó szezont, hétvégén a négy mérkőzés óta nyeretlen Sereď ellen javíthatnak. A három győztes meccs után egy hete megtorpanó trencséniek Nagymihályban lépnek pályára.

A forduló rangadóját vasárnap rendezik: a címvédő Slovan Bratislava Pozsonyban fogadja a Spartak Trnavát.


A 8. forduló műsora:

Szeptember 14. (szombat)

FK Pohronie – FC Nitra (14:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – MŠK Žilina (19:00)

FK Senica – FC DAC 1904 (19:00)

MFK Ružomberok – ŠKF Iclinic Sereď (19:00)

MFK Zemplín Michalovce – AS Trenčín (19:00)


Szeptember 15. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava (18:00)


A bajnokság állása:

(tt)