Fortuna Liga, 8. forduló: Kötelező DAC-győzelem Senicán, forrtak az indulatok Pozsonyban

A DAC a sereghajtó otthonában lépett pályára, míg a forduló rangadóját Pozsonyban rendezték – ez utóbbi mérkőzés szó szerint tüzesre sikeredett.

Az első perctől kezdve a sárga-kékek domináltak Senicán, de az első komolyabb helyzetre egészen a 19. minutumig kellett várni, ekkor Fábry durrantott nagy helyzetbe a kapu fölé. Nem sokkal később Beskorovainiy került helyzetbe egy szabadrúgást követően, de gyenge próbálkozását megfogta Vorel. A hazaiak csak elvétve jutottak el a DAC kapujáig, de ha ez meg is történt, akkor sem tudtak veszélyesebb helyzetet kialakítani. Az első játékrészt követően a csapatok gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre.

A második félidő egy szép DAC-akcióval kezdődött: néhány gyors passz és kényszerítő után Vida Krisz lőhetett a tizenhatos határáról, de Vorel bravúrral hárított. Pár perccel később azonban már hiába vetődött a hazaiak kapusa: Vida Krisz kihasználta Baumgartner hibáját, majd tolt egyet a labdán és gyönyörűen kipókhálózta a bal felsőt. A sárga-kékek az előny tudatában biztosan tartották a labdát, sőt, további helyzeteket dolgoztak ki. A legnagyobb ziccert Vida Máté hagyta ki, aki a büntetőpont környékéről csúnyán a kapu fölé lőtt. A végső sípszóig már nem esett több gól, így a DAC elhozta a három pontot Senicáról úgy, hogy először a szezonban nem kapott gólt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Senica szurkolói csoportja a magyar-szlovák Eb-selejtezőt övező feszült hangulatból kiindulva nemzeti összefogásra szólított fel a DAC elleni bajnokin. Hogy sikeres volt-e a felhívás? A találkozóra összesen 823 néző látogatott ki, többségében pedig csak a sárga-kékek szurkolóinak a buzdítását lehetett hallani...

A mérkőzés: FK Senica - FC DAC 1904 0:1

Nem született gól a ViOn-Žilina találkozón, így a sárga-zöldek továbbra is veretlenül vezetik a bajnokságot. Nem bír kilábalni a gödörből a Ružomberok, amely Qose góljával ugyan megszerezte a vezetést a Sereď ellen, de a vendégek negyed órával a mérkőzés vége előtt ki tudtak egyenlíteni, így pontosztozkodás lett a vége.

Megszerezte szezonbeli második győzelmét a Nitra, amely az újonc Pohronie otthonában rúgott három gólt. Sorozatban négy veretlen bajnoki után kikapott a Trenčín, amely a Michalovce otthonában maradt alul 1:2 arányban. A vendégek a 9. perctől emberhátrányban játszottak, ezt pedig a nagymihályiak már az első félidőben ki is használták. A trencséniek erejéből csak a szépítésre futotta.

A forduló rangadóját Pozsonyban rendezték, ahol a címvédő Slovan a Spartak Trnavát fogadta. A hazaiak 2:0-ra nyertek, de a találkozó sokkal inkább a mérkőzést övező paprikás hangulatról marad emlékezetes. Kezdődött azzal, hogy a hazai kemény mag felgyújtotta a saját szektorát és környékét, többször pedig poharakat, pirotechnikai eszközöket dobáltak be a pályára. A legdurvább eset a hajrában történt: a második gól után dulakodni kezdtek a játékosok a Spartak kapujában (a Slovan ultrái előtt). Ekkor a nézőtérről lerohant egy félmeztelen pozsonyi szurkoló és a hálón keresztül megrúgta a Spartak egyik labdarúgóját. Az inzultálót ugyan elvezették a biztonságiak, de a történet itt még biztosan nem ér véget – a Slovan kemény büntetésre számíthat a Szlovák Labdarúgó-szövetségtől.


Eredmények:

FK Pohronie – FC Nitra 0:3 (0:2)

Gólszerzők: 12. Šefčík, 30. Vrábel, 66. Ristovski

FC ViOn Zlaté Moravce – MŠK Žilina 0:0

FK Senica – FC DAC 1904 0:1 (0:0)

Gólszerző: 53. Vida K.

MFK Ružomberok – ŠKF Iclinic Sereď 1:1 (1:0)

Gólszerzők: 28. Qose – 75. Morong

MFK Zemplín Michalovce – AS Trenčín 2:1 (2:0)

Gólszerzők: 16. Sidibé, 32. Turik – 61. van Kessel

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 2:0

Gólszerzők: 20. Šporar, 90+2. Dražić


A bajnokság állása:

(tt)