*á.š Fortuna Liga, 21. forduló: Sárga-kék futballcsata a MOL Arénában | DAC

Fortuna Liga, 21. forduló: Sárga-kék futballcsata a MOL Arénában

A Fortuna Liga alapszakaszának utolsó előtti fordulója következik hétvégén, amelyben a DAC a Michalovce együttesét fogadja.

Fortuna Liga, 21. forduló: Sárga-kék futballcsata a MOL Arénában
Fotó: Cséfalvay Á. András

A dunaszerdahelyiek eddigi két tavaszi fellépésükön két döntetlennel (Trenčín 3:3, Žilina 1:1) két pontot gyűjtöttek, így eldőlt, hogy az alapszakaszt a második helyen zárják. Hátradőlni azonban nem lehet: az utolsó két fordulóban megszerzett pontok is döntőek lehetnek a későbbiekben, hiszen a rájátszásban már csak a legjobb csapatokkal küzdenek majd meg.

Éppen ezért is lesz fontos a DAC számára a hétvégi bajnoki mérkőzés, amelyen az utolsó előtti Michalovcét fogadja. A nagymihályi alakulat az előző szezonban a bajnokság egyik üde színfoltja volt azzal, hogy a negyedik helyen zárta az alapszakaszt, a rájátszásban azonban már nem kedvezett neki a szerencse: öt bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, így a hatodik hellyel vigasztalódott.

A Michalovce ősszel 18 pontot gyűjtött, tavasszal viszont eddig csak egyet tudott bezsebelni, és bár matematikailag még becsusszanhat az első hatba, ehhez viszont meg kell nyernie hátralévő mérkőzéseit úgy, hogy a többi találkozón is számára kedvező eredmények születnek. Lássuk be, erre a forgatókönyvre nem sok esély mutatkozik. A Jozef Majoroš által irányított, szintén sárga-kék szerelésben játszó együttesben három DAC-futballista szerepel kölcsönben: Martin Bednár és Ricardo Phillips mellett az ősszel hat gólt szerző Abdulrahman Taiwo visszatért Dunaszerdahelyre, helyette viszont a szezon végéig megkapták Zuberu Sharani játékjogát.

A DAC és a Michalovce a téli alapozás végén egymás ellen tartotta a tavaszi szezon főpróbáját, de a MOL Akadémián rendezett találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget.

„Néztem azt a meccset. Jól játszottunk, sok helyzetünk volt, de nem voltunk képesek betalálni. Most pont az ellenfél kapuja előtti hatékonyság lesz a döntő. Meggyőződésem, hogy meglesznek a lehetőségeink, csak értékesítenünk kell azokat. Egy erős ellenféllel szembeni jó meccset várok. Azonban a minőség a mi oldalunkon áll, és ha úgy futballozunk, ahogy akarunk és tudunk is, akkor otthon tartjuk a három pontot”

bizakodik a DAC horvát támadója, Marko Divković.

A két csapat ezt megelőzően a bajnokság 10. fordulójában találkozott, akkor pedig a dunaszerdahelyiek elhozták a három pontot Nagymihályból. Divković és Friede kétszer is megszerezte a vezetést a vendégeknek, de előbb Trusa, majd Soler egyenlíteni tudott. A hajrában viszont Kalmár büntetőből újfent csapata felé billentette a mérleg nyelvét, erre pedig már nem tudtak válaszolni a nagymihályiak. A ráadás perceiben a csereként beálló Fábry tette fel az I-re a pontot.

A nagymihályiak eddig egyszer sem tudtak győzni Dunaszerdahelyen bajnoki mérkőzésen, legutóbbi vendégszereplésükön, tavaly júniusban 0:5-ös vereséget szenvedtek.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzése: MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 2:4

Az utolsó előtti forduló előtt a Slovan, a DAC, a Žilina és a Spartak Trnava helye biztos a felsőházban, matematikailag pedig még az összes csapatnak van esélye a felső hatosban zárni az alapszakaszt. A legkevesebb egyértelműen a sereghajtó Senicának van, amelynek kispadjáról a Trenčín elleni vereséget követően menesztették Anton Šoltis vezetőedzőt. Az erdőhátiak épp a még felsőházat érő, hatodik helyen álló Ružomberokhoz látogatnak a hétvégén. A rózsahegyiek ki vannak éhezve a győzelemre, ugyanis legutóbbi öt bajnokijukon egyszer sem tudták bezsebelni a három pontot.

A tavasszal szárnyra kapó trencséniek a Pohronie vendégeként tehetnek nagy lépést a felső hatos felé, de nem lesz egyszerű dolguk: a garamszentkeresztiek idén tavasszal már hét pontot gyűjtöttek (két bajnokit pótoltak őszről), egy hete pedig a listavezető Slovant is megszorongatták.

A Zlaté Moravce kényelmes előnnyel áll az ötödik helyen, és akár már egy döntetlen is elég lehet ahhoz, hogy biztossá tegye felsőházbeli tagságát. Hétvégén annak a Nitrának az otthonában lép pályára, amely sorozatban három vesztes bajnokit követően kedden pótolt mérkőzésen legyőzte a Sereď együttesét.

A szerediek nagy lehetőséget szalasztottak el a nyitraiak ellen, ennek pedig most ihatják meg a levét. Vasárnap ugyanis a listavezető Slovant fogadják, amely az utóbbi időben ugyan nem produkál szép játékot, mégis meglepetés lenne, ha vendéggyőzelmen kívül más eredmény születne.

A hétvége rangadóját Nagyszombatban rendezik, ahol a negyedik helyezett Spartak a harmadik Žilinát fogadja. A két csapat között kétpontos a különbség, így közvetlenül a dobogóért folyik majd a harc szombaton.


A 21. forduló programja:

Február 27. (szombat)

FC Nitra – FC ViOn Zlaté Moravce (14:00)

FK Pohronie – AS Trenčín (14:00)

MFK Ružomberok – FK Senica (14:00)

FC DAC 1904 – MFK Zemplín Michalovce (14:00)

FC Spartak Trnava – MŠK Žilina (17:00)


Február 28. (vasárnap)

ŠKF Sereď – ŠK Slovan Bratislava (15:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 12 gól
Balaj (ViOn) – 11 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Ratao (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Ramirez (DAC) – 8 gól
Divković (DAC) – 8 gól
Faško (Nitra) – 8 gól
Holman (Slovan) – 8 gól
Strelec (Slovan) – 7 gól
Čataković (Trenčín) – 7 gól

(tt)