FC DAC: Második vagy harmadik? Mutatjuk, milyen menetrend várhat a DAC-ra a rájátszásban

A DAC vagy a második, vagy a harmadik helyen zárhatja a Fortuna Liga alapszakaszát – vázoljuk, hogy a két verzió esetén milyen menetrend várhat a továbbiakban a sárga-kékekre.

FC DAC: Második vagy harmadik? Mutatjuk, milyen menetrend várhat a DAC-ra a rájátszásban
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC szombaton hazai pályán 1:0-ás győzelmet aratott a Senica ellen a Fortuna Liga 21. fordulójában, ezzel megőrizte a tabellán elfoglalt második helyét, és az is egyértelművé vált, hogy a harmadik helynél lejjebb nem zárhatja az alapszakaszt.

Bár a rájátszás hivatalos időpontjai már néhány hete ismertek, egyelőre kérdés, hogy a DAC-ra milyen menetrend vár a tavasz további részén. Egy dolog azonban már biztos: akár a második, akár a harmadik helyen zárják az alapszakaszt a sárga-kékek, a rájátszást hazai pályán kezdik március 16-án.

Az alábbiakban vázoljuk, hogy milyen menetrend vár a DAC-ra, ha a második vagy a harmadik helyen végez a 22. fordulót követően.

Amennyiben a DAC a második helyen végez, a következőképp alakul a menetrend a rájátszásban:

1. forduló, 2019. március 16.: DAC – Michalovce/Sereď

2. forduló: 2019. március 30.: Ružomberok – DAC    

3. forduló: 2019. április 6.: Žilina – DAC

4. forduló: 2019. április 13.: DAC – Slovan

5. forduló: 2019. április 20.: DAC – Sereď/Michalovce/Spartak Trnava/Nitra

6. forduló: 2019. április 27.: Michalovce/Sereď – DAC

7. forduló: 2019. május 4.: DAC – Žilina    

8. forduló: 2019. május 11.: Slovan – DAC

9. forduló: 2019. május 18.: Sereď/Michalovce/Spartak Trnava/Nitra – DAC

10. forduló: 2019. május 25.: DAC - Ružomberok

Amennyiben a DAC a harmadik helyen végez, a következőképp alakul a menetrend a rájátszásban:

1. forduló: 2019. március 16.: DAC – Ružomberok    

2. forduló: 2019. március 30.: Slovan – DAC     

3. forduló: 2019. április 6.: DAC – Žilina    

4. forduló: 2019. április 13.: Sereď/Michalovce/Spartak Trnava/Nitra – DAC

5. forduló: 2019. április 20.: Michalovce/Sereď – DAC

6. forduló: 2019. április 27.: DAC – Slovan

7. forduló: 2019. május 4.: Žilina – DAC    

8. forduló: 2019. május 11.: DAC – Sereď/Michalovce/Spartak Trnava/Nitra

9. forduló: 2019. május 18.: Ružomberok – DAC

10. forduló: 2019. május 25.: DAC – Michalovce/Sereď
 

A DAC és a Žilina jelenleg azonos pontszámmal és gólaránnyal áll a második, illetve a harmadik helyen, a sárga-kékek pedig több góljuknak köszönhetik előkelőbb pozíciójukat. Ahhoz, hogy a DAC megőrizze a második helyet, a következő feltételek valamelyikének kell teljesülnie:

- a DAC győz Aranyosmaróton és a Žilina is győz Podbrezován úgy, hogy a zsolnaiaknak ne legyen jobb gólarányuk (egyenlő gólarány esetén fontos, hogy a DAC-nak legyen több rúgott gólja)

- a DAC győz Aranyosmaróton, a Žilina pedig döntetlenezik vagy veszít Podbrezován

- a DAC döntetlenezik Aranyosmaróton, a Žilina pedig veszít vagy döntetlenezik Podbrezován úgy, hogy a DAC-nak legyen több rúgott gólja

- a DAC veszít Aranyosmaróton és a Žilina is veszít Podbrezován úgy, hogy zsolnaiak nagyobb gólkülönbséggel veszítenek (ha mindkét csapat azonos gólkülönbségű vereséget szenved, fontos, hogy a DAC-nak legyen több rúgott gólja).

A Michalovce jelenleg az ötödik helyet foglalja el a bajnokságban, de egy pontra ott van mögötte a Sereď. Mivel az újoncnak jobb a gólaránya, akár egy döntetlennel is feljöhetne az ötödik helyre, ehhez azonban az kell, hogy a nagymihályiak hazai pályán kikapjanak a Trenčíntől.

Elméletileg összesen négy csapat zárhatja az alapszakaszt a hatodik helyen: a Michalovce, a Sereď, a Spartak Trnava vagy a Nitra. A jelenleg ötödik helyezett nagymihályiak a fenti forgatókönyv szerint végezhetnek hatodikként: tehát, ha hazai pályán kikapnak a Trenčíntől, a szerediek pedig legalább 1 pontot szereznek. Jelenleg az újonc jut fel utolsóként a felsőházba, pozícióját pedig akkor őrzi meg, ha legalább 1 pontot szerez az utolsó fordulóban, a nagymihályiak pedig legalább döntetleneznek a trencséniekkel. A hetedik helyen álló Spartaknak mindenképp győznie kell Szereden, ha a tavaszt a felsőházban szeretné folytatni.

Elméletileg még a nyitraiak is odaérhetnek a hatodik helyre, ehhez azonban nem kevés feltételnek kell teljesülnie. A Nitra csak akkor végezhet a hatodik helyen, ha legalább hat góllal legyőzi a Ružomberokot, a Spartak pedig legfeljebb egy góllal győz Szereden. Így a Spartak és a Nitra pontszáma, valamint gólaránya azonos lenne, viszont utóbbiak több találatuknak köszönhetően végeznének a hatodik helyen. Erre a forgatókönyvre azonban nem sok az esély.
 

A bajnokság jelenlegi állása:

(tt)