*á.š Európa-liga, 3. selejtezőkör: A történelmi továbbjutás után is folytatná tündérmeséjét a DAC | DAC

Európa-liga, 3. selejtezőkör: A történelmi továbbjutás után is folytatná tündérmeséjét a DAC

A DAC csütörtökön az Európa-liga 3. selejtezőkörében lép pályára, ahol az osztrák LASK Linz lesz az ellenfele.

Európa-liga, 3. selejtezőkör: A történelmi továbbjutás után is folytatná tündérmeséjét a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC egy hete történelmet írt azzal, hogy óriási csatában, hosszabbításba torkolló nyolcgólos meccsen búcsúztatta az FK Jablonec csapatát, ezzel bejutott az EL selejtezőjének harmadik körébe. A sárga-kékek korábban egyszer sem tudtak egy szezonban két ellenfelet búcsúztatni nemzetközi kupaporondon, most pedig már a harmadikat is két vállra fektetnék.

A harmadik körben az osztrák LASK Linz vár Bernd Storck fiaira, amely az elmúlt szezont a negyedik helyen zárta az osztrák bajnokságban, igazán kiugró eredményt azonban az Európa-ligában ért el: a Sporting, a PSV Eindhoven és a Rosenborg előtt csoportja élén végzett, majd az egyenes kieséses szakaszban a holland AZ Alkmaar együttesét is búcsúztatta. A linziek számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, ahol a Manchester United ellen kettős vereséget szenvedtek. Az új bajnoki idényt egy győzelemmel és egy döntetlennel kezdték Dominik Thalhammerék, valamint a kupában sikerrel vették az első akadályt is.

A DAC jelenleg kilencmeccses győzelmi szériát húz (hét a bajnokságban, kettő az Európa-ligában), és éppen ez az, amire építeni szeretnének Bernd Storckék.

„Tudjuk, mik a lehetőségeink, nekünk is jó, fiatal csapatunk van, amelynek nem csupán otthon, hanem a nemzetközi színtéren is megy a játék. Jól kezdtük a szezont, erre szeretnénk alapozni a továbbiakban is. Láttuk, hogy a LASK intenzív futballt játszik, tudjuk, mik az erősségeik, de mi is szeretnénk kihasználni azt, amiben jók vagyunk. Úgy gondolom, hogy ha építeni tudunk az eddigi mérkőzésekre, akkor van esélyünk a továbbjutásra“

– nyilatkozta a DAC vezetőedzője a csapat szerdai sajtótájékoztatóján.

Nehéz mérkőzésre számít Kalmár Zsolt, a sárga-kékek csapatkapitánya, aki szerint az a legfontosabb, hogy mindenki élvezze a játékot és adjon ki magából mindent a pályán. „Szeretnénk megnehezíteni a Linz dolgát“ – tette hozzá Kalmár.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rendelete szerint a koronavírus-járvány miatt a selejtezőköröket nézők nélkül rendezik meg, a továbbjutóról pedig ezúttal is egyetlen találkozó dönt. A párharc győztese a play-off körben a Sporting-Aberdeen párharc továbbjutójával találkozik idegenben. A Linz-DAC találkozó 20:30-kor kezdődik, a mérkőzésen a francia Jérôme Brisard fújja a sípot.


A szlovákiai és magyar csapatok közül (a DAC-on kívül) már csak a MOL Fehérvár maradt talpon, amely a Reims együttesét fogadja. A franciák az előző szezont a hatodik helyen zárták a koronavírus-járvány miatt idő előtt lefújt francia bajnokságban, az új idényt viszont nem kezdték túl jól: négy bajnokin egy döntetlen mellett háromszor is kikaptak, és jelenleg az utolsó előtti helyet foglalják el a tabellán.


Európa-liga, 3. selejtezőkör:

MOL Fehérvár – Reims (18:00)

LASK Linz – FC DAC 1904 (20:30)


(tt)