Csallóközi polgármesterek egyeztettek Ekelen

camera

18

Csallóközi polgármesterek egyeztettek Ekelen

Fotók: CsVFT 

Megosztás

Ekel községben (Komáromi járás) tartotta meg közgyűlését a múlt héten a Csallóközi Városok és Falvak Társulása. A találkozóra meghívást kaptak Nagyszombat és Nyitra megye régióbeli képviselői, és számos olyan területről szót ejtettek, amelyen keresztül a falvak különböző célokra pénzforrásokhoz juthatnak.

Horváth Árpád Nyitra megyei képviselő például a megye és az önkormányzatok együttműködéséről beszélt, arról, hogy minden település, legyen az bármilyen kicsi, igényelhet 5000 euró támogatást, emellett a kultúra, a sport, a műemlékvédelem és az idegenforgalom területén is igényelhetők dotációk. Elmondta, jelenleg is dolgoznak a másod- és harmadrendű utak felújítását, amit viszont a megnövekedett autó-, elsősorban tehergépkocsiforgalom miatt szélmalomharcnak nevezett.

Beszélt arról is, hogy a Komáromi járásból kulturális rendezvényekre 100, sporteseményekre 30, idegenforgalom terén 10 támogatási kérelmet tartalmazó beadvány érkezett hozzájuk. „A megyei önkormányzatnál mi is érezzük a pénzhiányt, ám a támogatások összege megmaradt” – hangsúlyozta Horváth.

Bemutatkozott az eseményen Nagy Tamás, a Komáromi Járási Hivatal decemberben kinevezett elöljárója, továbbá a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság új igazgatója, Katona Roland is. Utóbbi elsősorban a rendőrhiányra világított rá. Mint azt korábban mér megírtuk, a 227 főt számláló állományból 66 munkaerő hiányzik a testületnél. A települések vezetőit is kérte, hogy amennyiben tudnak, segítsenek az új rendőrök toborzásában, emellett szót ejtett a falvakban is bővülő kamerarendszerekről, ennek kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy kollégáik segíthetnek a megfelelő rendszer kiépítésében.

„Mi más szemmel nézzük a felvételeket, melyek segíthetik a rendőrök munkáját. Ez nagy segítséget jelentene számunkra a bűnüldözés, illetve a közbiztonság javítása terén” – magyarázta Katona.

Bóna Zsuzsa, Csallóköznádasd polgármestere az egy hónappal ezelőtt Bakán tartott, A közszereplés protokollja című előadásról számolt be, Miklós Ferenc, Szap község vezetője pedig a szúnyoginvázió problémáját ecsetelte, hamarosan ugyanis itt a szúnyogszezon.

Hájos Zoltán, a társulás alelnöke szorgalmazta, hogy sürgessék meg a Környezetvédelmi Alapnál a támogatások folyósítását.

A komáromi és a dunaszerdahelyi munkahivatalok képviselői, Fekésházi Edit és Fónod Zoltán a folyamatban lévő pályázatokról és készülő programokról számoltak be.

Az eseményen részt vett Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke is, aki a pénzhiányra példaként elmondta, hogy a megyei költségvetésből annyi pénz hiányzik idén, mint amennyit az útfelújításokra költenek, így ezt az összeget máshonnan kellett elvenni. A kistérségi támogatási rendszert például nem tudták megnyitni, de a polgári társulások, civil szervezetek és önkormányzatok kérhetnek támogatásokat.

A közgyűlésen szavaztak két új felvételi kérelemről is. A meglévő 92 tag (87 önkormányzat és 5 egyéb partner) mellé felvették Ifjúságfalvát, illetve a Derakat kft-t.

Balódi László, a társulás elnöke mindezek után még elmondta, hogy május első két hetében szakmai előadássorozatot készít elő, többek közt az új építkezési törvény tartalmáról és a július elsejével hatályba lépő közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program