A ZMOS kijelentette a városok és falvak legnagyobb problémája jelenleg a kiegészítő finanszírozás előteremtése

camera

1

A ZMOS kijelentette a városok és falvak legnagyobb problémája jelenleg a kiegészítő finanszírozás előteremtése

Jozef Božik (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

Megosztás

A városok és falvak legnagyobb problémája jelenleg a kiegészítő finanszírozás és a működési költségek előteremtése - szögezték le a Szlovákia Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) Nyitra megyei napján tartott érsekújvári ülésükön az önkormányzatok képviselői.

„Az előző kormányok idején estünk el ezektől az anyagi forrásoktól, összességében mintegy 750 millió euróról van szó. Tavaly és idén részleges kiegyenlítést kaptunk, 228 millió, illetve 236 millió eurót, az önkormányzatoknak járó személyi jövedelemadó-részesedésből” – jelentette ki Jozef Božik, a ZMOS elnöke.

Az önkormányzatok májusban kapják meg az összeg arányos részét. Keszegh Béla, Komárom polgármestere kijelentette, bár az egyszeri megoldás segít az önkormányzatoknak túlélni a legnehezebb időszakot, hosszú távon ez nem járható út.

„Ha sikeres önkormányzatokat akarunk, akkor a jelenlegi helyzetben kiegészítő finanszírozásra van szükség, majd úgy beállítani a rendszert, hogy lehessen tervezni és fejleszteni a településeket. Rendszerszintű megoldást kell találni, bár ez most nagyon bonyolult időszak, az állami költségvetés állapota miatt” – szögezte le Keszegh. Hozzátette, a jelenlegi helyzet az uniós források felhasználásában is akadályozza az önkormányzatokat, mert nincs pénzük a projektdokumentációk elkészítésére és az önrészre.

Hasonlóan nyilatkozott Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere is. „Gond volt kiegyensúlyozott költségvetést összeállítani. Hosszú idő után meg kellett emelni a helyi adókat, kénytelenek voltunk terheket rakni a város lakosságára, hogy egyáltalán fedezni tudjuk a költségvetési kiadásokat” – mondta Érsekújvár polgármestere.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program