"Szlovákiában kiismerték Kalmárt, az összes ellenfelünk tudta, hogyan lehet őt frusztrálni" – a DAC sportigazgatója tisztázta a magyar válogatott távozását

Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója azt mondja, egy sokoldalúbb futballra képes csapatot akarnak létrehozni, ennek pedig az egyik fájdalmas lépése a Kalmárral való szakítás volt.

"Szlovákiában kiismerték Kalmárt, az összes ellenfelünk tudta, hogyan lehet őt frusztrálni" – a DAC sportigazgatója tisztázta a magyar válogatott távozását
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

"A futballban sokan csak végletekben gondolkodnak, mintha csak a mennyország és a pokol létezne"

– kezdte a DAC sportigazgatója a molcsapat.hu-nak nyilatkozva. “Amikor jók vagyunk, akkor is látjuk a problémákat, és most, hogy gondjaink vannak, szintén nem gondoljuk úgy, hogy minden rosszra fordult. De tagadhatatlan, hogy a rajt nem sikerült jól, és ennek az okait kicsit korábban kell keresnünk.”

A belga klubvezető szerint két kulcsfontosságú eseményre vezethető vissza a DAC gyenge szezonrajtja. Az egyik a tavalyi szezonban gólkirályi címet szerző Nikola Krstović átigazolási ügye, a másik pedig a grúz csapat elleni Konferencia Liga-párharc. És a két dolog nem független egymástól.

“Krstović egészen kimagasló játékos, nem véletlen, hogy már topligás csapat játékosa. A DAC soha nem kívánja akadályozni a játékosok előrejutását, és ha egy transzfer gazdaságilag és sportszakmailag is gyümölcsöző, arra igent mondunk. Az azonban nem mindegy, hogy mikor, és mi azt szerettük volna, hogy a Konferencia Liga-selejtezőkön még számíthassunk a játékosra.”

Krstovic végül pályára lépett a Dila Gori ellen, de nem tudott segíteni a csapaton. "Nem akarom őt hibáztatni a kiesésünkért, egy csapat, egy klub vagyunk, és több hibát is elkövettünk a grúzok elleni párharcban, de azt leszögezhetjük, hogy mind a legjobb és leggólerősebb játékosunk ügye, mind a Dila Gori elleni kiesés komoly hatással volt a csapatunkra."

Augusztusban aztán újabb bomba robbant: hat év után elhagyta Dunaszerdahelyt a csapat magyar válogatott középpályása, Kalmár Zsolt is, aki csapatkapitányként döntött úgy, hogy hazatér Magyarországra.

“A kiesés után igencsak kemény hangú, tisztázó jellegű beszélgetések zajlottak a klubnál. Nem a hibást kerestük, hanem arra törekedtünk, hogy mindenkinek megismerjük a szándékait, illetve tudassuk a klub terveit. Zsoltot természetesen nagyon sokra tartjuk, nemcsak a játéktudását, de a csapatért tett erőfeszítéseit is, de akadt, amiben nem értettünk egyet.

Szlovákiában némileg kiismerték Zsolt játékát, az összes ellenfelünk tudta, hogyan lehet frusztrálni a csapat 10-esét, és ennek sokszor a csapat játéka látta a kárát.

Úgy gondoltuk, ahhoz, hogy újraépítsük magunkat és egy sokoldalúbb futballra képes csapatot hozzunk létre, fájdalmas áldozatokra is szükség van. Mivel úgy éreztük, Zsoltnak is szüksége lenne egy megújulásra, megszületett a közös döntés” - magyarázta a sportigazgató.

A vasárnapi DAC-Slovan rangadó kapcsán elmondta, a pozsonyiak legyőzése mindig óriási fegyvertény, de most különösen fontos lenne, mert visszaadná a játékosok és a csapat önbizalmát.


(molcsapat.hu)