Mi lesz akkor, ha nem játsszák le a Fortuna Liga hátralévő részét? – így mehetne BL-be a Spartak, biztonságban a DAC

A futballszurkolók az egész világon továbbra is az egyik legfontosabb kérdés megválaszolására várnak: hogyan fejeződik be a 2019/2020-as bajnoki szezon, valamint a nemzetközi kupasorozatok? Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén erről is tárgyaltak, illetve mutatunk néhány lehetőséget arra az esetre, ha nem sikerülne a pályán eldönteni a pontvadászatokat.

Mi lesz akkor, ha nem játsszák le a Fortuna Liga hátralévő részét? – így mehetne BL-be a Spartak, biztonságban a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A videokonferenciás ülésen kiderült, a szervezetnek két terve van a nemzetközi kupasorozatok lezárására: mindkét verzióban azt tartják elsődleges szempontnak, hogy előbb a nemzeti sorozatoknak kell újraindulniuk, de míg az egyik változat szerint a Bajnokok Ligája és az Európa-liga ezzel párhuzamosan érne véget, addig a másik alapján előbb befejeznék a nemzeti pontvadászatokat és kupasorozatokat, és csak augusztusban kerülne sor a BL és EL végjátékára.

Az UEFA újfent arra kérte nemzeti tagszervezeteit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a felfüggesztett hazai bajnokságok a pályán érhessenek véget – legfőképpen azért, hogy a következő idény nemzetközi kupaindulóinak kiléte a pályán nyújtott teljesítmény alapján dőljön el. Természetesen szem előtt tartva a játékosok, nézők és mindenki más egészségének védelmét.

Emellett iránymutatásokat dolgoztak ki annak meghatározására, hogy milyen módon hozzanak döntést a következő szezon nemzetközi szereplőiről, amennyiben nem sikerül a pályán befejezni az aktuális idényt. Ebben az esetben a BL- és EL-indulókat "sportszakmai szempontok alapján és átlátható eljárás útján" kell meghatározni. Ennek kapcsán arra figyelmeztetett az UEFA, fenntartja a jogot magának arra, hogy megtagadja az indulást azoktól a kluboktól, amelyeket "nem objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes eljárás alapján választottak ki".

Többféle teória is létezik azzal kapcsolatban, ha az egyes bajnokságokban, jelen esetben a Fortuna Ligában nem sikerül a pályán eldönteni a bajnoki cím sorsát. Lássuk, melyek ezek:


1. A tabella jelenlegi állását veszik véglegesnek

Függetlenül attól, hogy odaítélik-e a bajnoki címet az éllovas Slovan Bratislavának vagy sem, a Bajnokok Ligája selejtezőjébe a pozsonyiak kvalifikálnák magukat. Az Európa-ligát érő két pozíció a tabella 2. és 3. helyén álló csapatát illetné meg, tehát a Žilinát és a DAC-ot.

Gondok az EL-selejtezőt jelentő harmadik hely kiosztásánál adódhatnak, amely a jelenlegi szabályok szerint a kupagyőztest illeti meg. Amennyiben a tabellán első három helyezett csapat valamelyike diadalmaskodna a Slovnaft Cupban, akkor az EL-selejtezőt érő utolsó pozícióért a tabella 4., 5., 6. és 7. helyezett csapata küzdene meg.

Csakhogy a Slovnaft Cupban csak az elődöntőnél tartanak a küzdelmek, és a párosításokat még ki sem sorsolták. A legjobb négy csapat közé a DAC, a Slovan, a Ružomberok és a Zlaté Moravce jutott be.

Tovább növeli a kérdőjelek számát az az eshetőség, ha a tabella 4. helyezett csapata kvalifikálhatja magát az Európa-ligába. De vajon melyik is a negyedik? Az alapszakasz végén a Michalovce végzett a 4. pozíción (köszönhetően az egymás elleni eredményeknek az ötödik Spartak Trnava ellen), a rájátszás végén azonban már a jobb gólkülönbség a mérvadó, ez pedig a nagyszombatiaknak kedvez.


2. Az előző bajnokság végeredményét veszik alapul

Ha a hazai bajnokságokat nem lehet befejezni a pályán, az UEFA akár amellett is dönthet, hogy a tavalyi idény végeredményeit veszi alapul. Magyarán mondva, azok a csapatok indulhatnának a nemzetközi kupaporondon, amelyek egy évvel ezelőtt kvalifikálták magukat.

A Fortuna Ligában ez annyit jelentene, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjében újfent a Slovan vehetne részt, míg az Európa-liga küzdelmeiben a DAC (tavaly 2. a bajnokságban), a Ružomberok (3.) és a Spartak Trnava (kupagyőztesként). Ennek a verziónak az alkalmazása esetén a koronavírus-járvány miatt likvidálás alatt lévő Žilina szomorkodhatna a leginkább, ugyanis tavaly elbukta a Spartak elleni kupadöntőt, az aktuális idényben pedig hétpontos előnnyel áll a bajnokság 2. helyén.


3. Az UEFA-együtthatók alapján döntenének

Lehet rajta vitatkozni, hogy mennyire igazságos, mennyire nem, de az Európai Labdarúgó-szövetség akár amellett is dönthet, hogy az egyes csapatok UEFA-együtthatóit veszi figyelembe. Ezt az alapján számítják ki, hogy a csapatok milyen eredményeket értek el az elmúlt öt évben a nemzetközi porondon.

Ebben az esetben a 2017/18-as bajnok, a Spartak Trnava mehetne a BL-selejtezőbe, ugyanis a nagyszombatiak rendelkeznek a legmagasabb koefficienssel (8,500 pont). Ezt főként a 2018 őszén elért eredményeiknek köszönhetik az Európa-liga csoportkörében (5,000 pontot szereztek). Ugyan tavaly ősszel a Slovan is az Európa-liga csoportkörében vitézkedett, de kevesebb koefficienst szedett össze (3,000), így az UEFA-együtthatója csupán 7,000.

A pozsonyiak az Európa-ligával vigasztalódhatnának, rajtuk kívül pedig még az AS Trenčín (5,500) és a DAC (3,175) indulhatna a másodrangú európai kupaküzdelemben. A sárga-kékek esetében már a nemzeti együttható lenne a mérvadó (akkor lép érvénybe, ha magasabb a csapat európai koefficiensénél), és mivel ez megegyezik a Ružomberokéval, a Žilináéval és a Myjaváéval, az dönt a DAC javára, hogy az aktuális szezonban több pontot szerzett ezen a területen.

A fenti lehetőségeket figyelembe véve elmondható, hogy ha a pályán nem érnének véget a Fortuna Liga küzdelmei, a DAC-nak akkor sem kell izgulnia, hogy az UEFA melyik lehetőség mellett dönt – a sárga-kékek mindegyik esetben az Európa-liga selejtezőiben indulhatnának.


(tt)