*á.š Három gólt és két gólpasszt termeltek a DAC játékosai az októberi válogatott mérkőzéseken (VIDEÓ) | DAC

Három gólt és két gólpasszt termeltek a DAC játékosai az októberi válogatott mérkőzéseken (VIDEÓ)

Októberben a DAC A csapatának 11 játékosa kapott meghívót hazája nemzeti csapatától. Mutatjuk, hogyan teljesítettek a sárga-kék labdarúgók a válogatott összecsapásokon.

Három gólt és két gólpasszt termeltek a DAC játékosai az októberi válogatott mérkőzéseken (VIDEÓ)
Nikola Krstović gólt és gólpasszt jegyzett az írek ellen (Fotó: fscg.me)

A szlovák válogatottnak ezúttal sem volt tagja egy DAC-játékos sem, a magyarban viszont ketten is ott voltak. Marco Rossi szövetségi kapitány az albánok és az angolok elleni vb-selejtezőn is a kezdőcsapatban számolt Schäfer Andrással – előbbit végigjátszotta, utóbbin pedig a 79. percig volt a pályán. A sárga-kékek idén igazolt támadójának, Hahn Jánosnak is lehetőséget adott a szövetségi kapitány, Albánia ellen 8, Anglia ellen pedig 12 percet kapott. A magyarok végül hazai pályán kikaptak az albánoktól (0:1), Angliában viszont bravúrnak számító 1:1-es döntetlent értek el. Viszont ez is kevés volt az üdvösséghez: két fordulóval a selejtező vége előtt szinte biztossá vált, hogy a magyarok nem lesznek ott a jövő évi katari világbajnokságon.

Szintén világbajnoki selejtezőn volt érdekelt a DAC további öt labdarúgója:

Ion Nicolaescu kezdőként 77 percet játszott a moldovai válogatottban, de ő sem tudta megakadályozni, hogy Dánia átgázoljon rajta (0:4). Izraelben a félidőben csereként állt be, és a 94. percben fejjel sikerült is betalálnia, de ez már csak a szépítésre volt elegendő (1:2).

Nem volt szerencséje Andrejs Ciganiksnek és a lett válogatottnak, amely előbb Hollandiától kapott ki szoros mérkőzésen (0:1), majd hiába vezetett Demiral öngóljával Törökország ellen, a félholdasok előbb egyenlítettek negyed órával a mérkőzés vége előtt, majd a 99. percben Yilmaz büntetőjével az eredményt is megfordították. A DAC szélsője mindkét találkozón végig a pályán volt.

A kongói válogatott, soraiban Yhoan Andzouanával kétszer is Togo legjobbjaival mérkőzött meg, de nem sok öröme volt benne. Az idegenbeli 1:1 után hazai pályán 1:2-es vereséget szenvedett, ezzel biztossá vált, hogy nem juthat tovább a csoportból, amit Szenegál toronymagasan vezet. Andzouana mindkét találkozón kezdőként kapott lehetőséget, de a fordulást követően mindannyiszor korán lecserélték.

Felemás eredményeket ért el a legutóbbi oroszországi világbajnokságon csoportkörös panamai válogatott, amely előbb kikapott El Salvadorban (0:1), majd hazai pályán bravúrosan legyőzte az Egyesült Államok válogatottját (1:0), végezetül viszont óriási pofont kapott Kanadában (1:4). A DAC csapatkapitánya, Eric Davis mindhárom találkozót végigjátszotta, az USA ellen pedig ő adta a gólpasszt a győztes találatot szerző Godoynak. A keret tagja volt Cesar Blackman is, de ő csak a kanadaiak ellen kapott 39 percet a második félidőben.

Sebastian Nebyla és Matúš Malý is bekerült a szlovák U21-es válogatott keretébe, amely Eb-selejtezőn volt érdekelt. A szlovákok kétszer is vezettek Spanyolországban, de végül 2:3-as vereséget szenvedtek, Málta csapatát viszont négy góllal tömték ki. Malý mindkét meccset a kispadról nézte végig, Nebyla pedig csak a Málta ellenin volt ott a csapattal, Jaroslav Kentoš szövetségi kapitány a második félidőben fél órát adott neki.

Villogott a montenegrói válogatottban Nikola Krstović, akit a svédek elleni vesztes Eb-selejtezőn (1:3) ugyan lecseréltek a félidőben, de az írek ellen már a harmadik percben betalált, majd nem sokkal később gólpasszt adott csapattársának. A montenegrói válogatott végül 2:1-re győzött.

A magyar U19-es csapat egyelőre remek teljesítményt nyújt az Eb-selejtezőben, hat nap leforgása alatt pedig három találkozón is pályára lépett. Előbb Fehéroroszországban szerzett értékes győzelmet (1:2), majd hazai pályán két vállra fektette Észtország válogatottját is (2:0), végezetül pedig 1:1-es döntetlent ért el Ausztria vendéglátójaként. A DAC tehetséges fiatal támadója, Szendrei Ákos a fehéroroszok ellen 72 percet játszott, az észtek ellen az 59. percben állt be, az osztrákokkal szemben pedig a 84. percig volt a pályán. Utóbbi találkozón az ő góljával szereztek vezetést a magyarok, de a vendégek még a félidő vége előtt egyenlíteni tudtak.


(tt)