*á.š Fortuna-szombat, 9. forduló: Az utolsó pillanatban úszott el a DAC győzelme, rekordot döntött a Slovan | DAC

Fortuna-szombat, 9. forduló: Az utolsó pillanatban úszott el a DAC győzelme, rekordot döntött a Slovan

1:1-es döntetlent játszott a DAC Trencsénben, a Slovan pedig kiütéses győzelmet aratott Aranyosmaróton, így egy fordulóval a zárás előtt eldőlt a bajnoki cím sorsa.

Fortuna-szombat, 9. forduló: Az utolsó pillanatban úszott el a DAC győzelme, rekordot döntött a Slovan
Illusztráció (Fotó: TASR)

Németh Antal vezetőedző nem számíthatott két sérült alapemberére, Blackmanre és Andzouanára, helyettük így Sommer és Nicolaescu kapott helyet a kezdőben. Nem kellett sokat várni az első helyzetekre, Kružliak fejese a hatodik percben a kapu mellé ment. Hamar jött is a válasz a túloldalon, de Ikobu éles lövését Jedlička magabiztosan hárította. A 27. percben betalált a DAC: Ramirez balról tette középre a labdát, Nicolaescu pedig becsúszva juttatta a kapuba, csakhogy tette mindezt lesről. Az első negyvenöt perc vége előtt két óriási helyzetbe került a sárga-kékek venezuelai támadója, de egyszer sem sikerült betalálnia: előbb szemtől szemben Kukučkával gyengén lőtte el a labdát, így a hálóőr leért, majd 8-9 méterről centikkel a kapu mellé fejelt.

A második játékrész elején megszerezte a vezetést a DAC: a laposan elvégzett szögletet követően Davishez került a labda, aki a tizenhatosba ívelt, Beskorovainyi pedig a kapuba csúsztatott. Ezt követően leült a játék, komolyabb helyzetet egészen a mérkőzés hajrájáig nem jegyezhettünk fel. Az utolsó percekben Ramirez fejelhetett kapura, de a labda Kukučka karjában landolt. Már-már úgy tűnt, hogy a vendégek három ponttal távoznak, amikor jött Corryn, és Madu beadását követően a kapuba fejelt.

Noha kevés hiányzott a DAC győzelméhez, összességében elmondható, hogy megérdemelt döntetlen született.

A mérkőzés: AS Trenčín – FC DAC 1904 1:1

A Slovannak egyetlen győzelem kellett az utolsó két fordulóban a bajnoki cím bebiztosításához, ennek megfelelően pedig semmit sem bízott a véletlenre Aranyosmaróton. Elejétől fogva a pozsonyiak voltak aktívabbak, törekvéseiknek pedig hamar meg is lett az eredménye: a 26. percben De Marco beadását követően Strelec talált a kapuba. A félidő vége előtt újfent a fiatal szlovák támadó volt eredményes, így a pozsonyiak kétgólos előnnyel vonultak szünetre. A második játékrészben sem vett vissza a Slovan, a csereként beálló Henty pedig két perc alatt duplázni tudott. A pozsonyiak győzelme egyben azt is jelentette, hogy behozhatatlan előnyre tettek szert a tabella élén, így rekordot döntve megszerezték 11. bajnoki címüket.

Búcsúzik a Fortuna Ligától a Nitra, amely kétgólos vereséget szenvedett Rózsahegyen. Sokáig gól nélküli döntetlenre állt a mérkőzés, de a hajrához érve a hazaiak Zsigmund és Regáli révén kétszer is lecsaptak, így otthon tartották a három pontot. A Ružomberok győzelmével felugrott a hetedik helyre, a Nitra esetében pedig biztossá vált, hogy az utolsó helyen zárja a szezont.

Gól nélküli döntetlennel ért véget a Senica és a Pohronie összecsapása, Nagymihályban viszont négyszer is megrezdültek a hálók. A vezetést a Sereď szerezte meg Jureškin révén, de a hazaiak még az első félidő ráadásában Vaško által egyenlíteni tudtak. A második játékrészben Lačný újfent a vendégeket juttatta vezetéshez, de a nagymihályiak perceken belül másodszor is egyenlíteni tudtak – a gólt a japán Oshima szerezte. A mérkőzés döntetlennel ért véget, így a Michalovce maradt az utolsó előtti helyen.


A szombati eredmények:

Felsőház:

FC ViOn Zlaté Moravce – ŠK Slovan Bratislava 0:4 (0:2)

Gólszerzők: 26., 42. Strelec, 74., 75. Henty

AS Trenčín – FC DAC 1904 1:1 (0:0)

Gólszerzők: 90. Corryn – 57. Beskorovainyi


Alsóház:

FK Senica – FK Pohronie 0:0

MFK Ružomberok – FC Nitra 2:0 (0:0)

Gólszerzők: 79. Zsigmund, 90+2. Regáli

MFK Zemplín Michalovce – ŠKF Sereď 2:2 (1:1)

Gólszerzők: 45+1. Vaško, 76. Oshima – 6. Jureškin, 70. Lačný


A forduló további programja:

Május 16. (vasárnap)

FC Spartak Trnava – MŠK Žilina (18:00)


A bajnokság állása a szombati mérkőzéseket követően:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Ramirez (DAC) – 16 gól
Kurminowski (Žilina) – 14 gól
Ratao (Slovan) – 14 gól
Balaj (ViOn) – 14 gól
Kalmár (DAC) – 13 gól
Čataković (Trenčín) – 12 gól
Regáli (Ružomberok) – 11 gól
Divković (DAC) – 11 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Holman (Slovan) – 9 gól
Strelec (Slovan) – 9 gól

(tt)