*á.š Fortuna-szombat, 7. forduló: Győzött a DAC, irány a Konferencia Liga! | DAC

Fortuna-szombat, 7. forduló: Győzött a DAC, irány a Konferencia Liga!

A DAC 2:1-es győzelmet aratott az MŠK Žilina felett a Fortuna Liga rájátszásának 7. fordulójában.

Fortuna-szombat, 7. forduló: Győzött a DAC, irány a Konferencia Liga!
Fotó: TASR

Az első percek puhatolózással teltek, sokáig egyik csapat sem volt veszélyes az ellenfél kapujára. A 10. percig kellett várni az első komolyabb helyzetre, ekkor Balić ballábas lövése zúgott el a kapu mellett. Nem sokkal később érdekes jelenet zajlott le a pályán: Balić beadását követően az egyik vendég védő kezéhez ért a labda a tizenhatoson belül. A hazai játékosok büntetőt reklamáltak, kivéve Taiwót, aki a kifutó Petráš mellett testével elsodorta a labdát és az üres kapuba passzolt. Az ünneplést követően a játékosok középkezdéshez készülődtek, de Smolák játékvezető nem engedte elvégezni – a fülére szóltak a videoszobából, ő pedig lefutott a pálya szélére, hogy a monitoron visszanézze a történteket. A spori végül érvénytelenítette Taiwo találatát és a kezezésért büntetőt ítélt a DAC javára. Davis pedig nem hibázott, így mégiscsak vezetéshez jutottak a sárga-kékek. Továbbra is a hazaiak voltak aktívabbak, a vendégek nem sokat mutattak támadásban. A 30. perc környékén a semmiből egyenlítettek a vendégek, egy beadást követően Blackman fejelte ki a labdát, Bernát lövését még blokkolták, Paur ismétlése viszont már utat talált a hazai kapuba. A félidő vége előtt többször is megszerezhette volna újfent a vezetést a DAC, de előbb Taiwo és Andzouana zavarta egymást nagy helyzetben, majd Divković éles szögből leadott lövését hárította Petráš.

A második játékrész elején életjeleket mutattak a vendégek, Paur veszélyes beadásáról centikkel maradt le a kapu torkában Kaprálik. Viszont a hazaiak sem elégedtek meg az egy ponttal, Andzouana lökete centikkel ment a felső léc fölé. Az első félidőben elvettek egy gólt Taiwótól, a 68. percben viszont már szabályosan is betalált: Moumou találta meg a zsolnai tizenhatoson belül a nigériai támadót, aki lefordult Kopasról és éles szögből mattolta Petrášt. A vezetés tudatában a DAC az eredmény tartására összpontosított, valamint igyekezett kihasználni azt, hogy amint teltek a percek, egyre jobban kinyíltak hátul a vendégek. Csakhogy a kínálkozó lehetőségek kimaradtak, Taiwo lövését a zsolnai védők blokkolták, majd Moumou éles szögből a kapu mellé durrantott. A hajrában a zsolnaiak nem tudtak nyomást gyakorolni a hazai csapatra, így a három pont Dunaszerdahelyen maradt.

A sárga-kékek így legrosszabb esetben is a harmadik helyen végezhetnek a bajnokságban, ezzel biztossá vált, hogy nyáron indulhatnak a Konferencia Liga selejtezőjében.

A mérkőzés: FC DAC 1904 – MŠK Žilina 2:1

Megszerezte első győzelmét a rájátszásban a Trenčín, amely a Zlaté Moravce együttesét fektette két vállra. A hazaiak egy szögletet követően Kadák találatával szerezetek vezetést az első félidőben, majd a második játékrész elején kétgólosra növelték előnyüket: egy újabb szöglet után Ghali küldte kapuba a labdát. Az i-re a pontot Ghali tette fel a hajrában, miután kihasznált egy rossz hazaadást, a kifutó kapussal szemben pedig nem hibázott.

Szoros a helyzet az alsóházban: továbbra is a Ružomberok áll az élen annak ellenére, hogy vereséget szenvedett a forduló előtt még sereghajtó Michalovce otthonában. A vezetést a vendégek szerezték meg Regáli révén a 32. percben, a hazaiak viszont nem sokkal később büntetőből egyenlítettek – a veterán Žofčák lőtte a kapuba a labdát. Már-már úgy tűnt, hogy a találkozó döntetlennel ér véget, amikor a hazaiaknál jött a DAC-tól kölcsönkapott Sharani, és a hajrában eldöntötte a három pont sorsát.

Pontszámban közelebb került a hetedik helyhez a Pohronie, amely Chvěja büntetőjével legyőzte a Sereď együttesét Aranyosmaróton. A „hazaiaknak” az sem segített, hogy a vendégektől a 77. percben kiállították Mazant. Az utolsó helyre csúszott vissza a Nitra, amely ezúttal Senicán szenvedett vereséget. A találkozó egyetlen gólját Košťál szerezte a 60. percben.


Eredmény:

Felsőház:

FC DAC 1904 – MŠK Žilina 2:1 (1:1)

Gólszerzők: 16. Davis (11-esből), 68. Taiwo – 30. Paur

AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce 3:0 (1:0)

Gólszerzők: 28. Kadák, 49., 85. Ghali


Alsóház:

FK Senica – FC Nitra 1:0 (0:0)

Gólszerző: 60. Košťál

MFK Zemplín Michalovce – MFK Ružomberok 2:1 (1:1)

Gólszerzők: 38. Žofčák (11-esből), 87. Sharani – 32. Regáli

ŠKF Sereď – FK Pohronie 0:1 (0:0)

Gólszerző: 71. Chvěja (11-esből)

Piros lap: 77. Mazan (POH)


A forduló további programja:

Május 2. (vasárnap)

FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava (18:00)


A bajnokság állása a mérkőzést követően:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Ramirez (DAC) – 16 gól
Ratao (Slovan) – 14 gól
Balaj (ViOn) – 14 gól
Kalmár (DAC) – 13 gól
Kurminowski (Žilina) – 12 gól
Regáli (Ružomberok) – 10 gól
Divković (DAC) – 10 gól
Čataković (Trenčín) – 10 gól
Holman (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól

(tt)