Fortuna-szombat, 17. forduló: Piros lap és Krstović-gól a hajrában, a DAC nyerte a kerületi derbit

A DAC szombaton Nikola Krstović találatával 1:0-ra legyőzte a Spartak Trnava együttesét a Fortuna Liga alapszakaszának 17. fordulójában.

Fortuna-szombat, 17. forduló: Piros lap és Krstović-gól a hajrában, a DAC nyerte a kerületi derbit
Fotó: TASR

Adrian Guľa a lehető legerősebb összeállításban küldte pályára csapatát, Kalmár, Blackman és a sérüléséből visszatérő Káčer is a kezdőben kapott helyet. Ennek ellenére a sárga-kékek eleinte nem találták a fonalat, különösen a hátsó alakzatot sikerült többször is zavarba hozni, de megúszták kapott gól nélkül. Az első félidő nem sok helyzetet hozott, gyakran szabálytalanságok tördelték a játékot. Az első komolyabb gólszerzési lehetőség a hazaiak előtt adódott. Kalmár jó 30 méterről eresztett meg egy szabadrúgást, elég kellemetlen volt nagyszombati szemszögből, de végül centikkel a kapu mellé ment. Mindkét csapat szemmel láthatóan nagy figyelmet fordított a védekezésre, így a kapusoknak nem is akadt túl sok dolguk, az akciók általában már a tizenhatosok előterében elhaltak egyik és másik oldalon is. A szünet előtt óriási lehetőség adódott a hazaiak előtt: Gavrić szerezte meg a labdát a tizenhatoson belül  Koštrnától, majd visszatette Krstovićnak, aki 13-14 méterről fölé lőtt.

A második játékrészt kissé álmosan kezdte a DAC, de szerencséjére a Spartak sem tudott komolyabb helyzetet kialakítani, az 52. percben Petráš magabiztosan fogta Ristovski lövését. A fordulást követően sem változott sokat a játék képe, nagyon azt a benyomást keltette, hogy akár egy gól is dönthet a három pont sorsáról. A 74. percben Procházka 25 méteres lövése okozott riadalmat a DAC kapujánál, de Petrášnak végül nem kellett játékba avatkoznia. Két perccel később a nagyszombati Savvidis a kiállítás sorsára jutott, a hazaiak pedig egyből megérezték a lehetőséget, Adrian Guľa hármat is cserélt. Érződött a hazaiakon, hogy el akarják dönteni a három pont sorsát, a nagyszombati védelem viszont sokáig ellenállt. A hajárba érve Krstović előtt két óriási helyzet is adódott, de előbb a kapu fölé lőtt, majd Takáč hárított szögletre. A 87. percben Ramadan lövését is hárítani tudta a nagyszombati kapus, egy perccel később viszont már hiába nyújtózkodott – Szánthó centerét Krstović nagyon pontosan fejelte a kapu bal szélébe. Az utolsó percekre az emberhátrányban futballozó Spartak beszorította a hazai csapatot, de hiába végezhetett el még egy szabadrúgást is, egyenlítenie már nem sikerült.

A mérkőzés: FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava 1:0

A játéknap másik két mérkőzésén pontosztozkodás került jegyzőkönyvbe: a Skalica-Michalovce találkozón nem született gól, a Liptovský Mikuláš – Trenčín összecsapáson pedig a hazai Jendrišek 67. percben szerzett találatára Witan a hajrában válaszolt.

Szombaton eredetileg mégy egy meccset játszottak volna, a Ružomberok-ViOn találkozót viszont el kellett halasztani. Mégpedig azért, mert meghibásodott a pálya fűtőberendezése, aminek következtében vegyi anyag folyt ki az egyik tizenhatoson belül. A helyszínre érkeztek a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet munkatársai, akik megvizsgálták a kialakult helyzetet, majd arra a döntésre jutottak, hogy a jelenlegi körülmények között nem engedélyezik lejátszani a mérkőzést. A szakértők szerint a helyzet nem volt adott a találkozó lejátszásához, ugyanis, ha a játékosok a földre kerülve kapcsolatba léptek volna a vegyi anyaggal, azonnal le kellett volna vetkőzniük, meg kellett volna mosakodniuk és fertőtlenítésen kellett volna átesniük.


A szombati eredmények:

FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava 1:0 (0:0)

Gólszerző: 88. Krstović

Piros lap: 76. Savvidis (TRN)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – AS Trenčín 1:1 (0:0)

Gólszerzők: 67. Jendrišek – 83. Witan

MFK Skalica –MFK Zemplín Michalovce 0:0

MFK Ružomberok - FC ViOn Zlaté Moravce – elhalasztva


A pénteki eredmény:

MFK Dukla Banská Bystrica – FK Železiarne Podbrezová 0:2 (0:1)

Gólszerzők: 42. Godál (11-esből), 69. Cobnan

Piros lap: 48. Godál (POD)


A forduló további programja:

November 5. (szombat)

MFK Ružomberok – FC ViOn Zlaté Moravce


November 6. (vasárnap)

MŠK Žilina – ŠK Slovan Bratislava (17:30)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Krstović (DAC) – 11 gól
Cobnan (Podbrezová) – 8 gól
Polievka (B. Bystrica) – 7 gól
Regáli (Ružomberok) – 7 gól
Faško (B. Bystrica) – 6 gól
Ďuriš (Žilina) – 6 gól
Hrnčár (Slovan) – 5 gól

(tt)