*á.š Fortuna Liga, rájátszás, 8. forduló: „Nem szívesen engednénk, hogy vasárnap bajnoki címet ünnepeljen a Slovan” | DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 8. forduló: „Nem szívesen engednénk, hogy vasárnap bajnoki címet ünnepeljen a Slovan”

A DAC ellen ünnepelhet bajnoki címet a Slovan a Fortuna Liga rájátszásának 8. fordulójában, a sárga-kékek viszont minden erejükkel azon lesznek, hogy ezt megakadályozzák.

Fortuna Liga, rájátszás, 8. forduló: „Nem szívesen engednénk, hogy vasárnap bajnoki címet ünnepeljen a Slovan”
Fotó: Cséfalvay Á. András

A DAC a rájátszás ötödik fordulója előtt még 13 pontos hátrányban volt a listavezető Slovannal szemben, és a bajnoki cím sorsa már lerendezettnek tűnt. Azóta viszont történt egy s más: az időközben edzőcserén áteső sárga-kékek mindhárom bajnokijukat megnyerték, a pozsonyiak viszont kettőt is elveszítettek, így a fór hét pontra olvadt. A Slovan egy héttel ezelőtt nem használta ki az első meccslabdát a bajnoki cím begyűjtésére: akkor, ha nyer Nagyszombatban, behozhatatlan előnyre tett volna szert. Ehhez képest a pozsonyiakat úgy felpofozták, hogy a héten már azt rebesgették, menesztették a csapat edzőjét, Darko Milanićot, helyét pedig Vladimír Weiss veszi át. Hivatalos megerősítés azonban még nem érkezett az égszínkékektől.

Három fordulóval a bajnokság vége előtt tehát a Slovannak elég lenne egy döntetlen a DAC ellen ahhoz, hogy biztosítsa bajnoki elsőségét.

„Még minden nyitott. A Slovannak hétpontos előnye van velünk szemben, nekünk pedig öt a Spartak előtt. Ez egy bonyolult helyzet, senki sem engedhet meg magának pontvesztést. Felkészültek és eltökéltek vagyunk megnyerni a mindhárom hátralevő összecsapást. A szurkolók számára bizonyosan jó, hogy a bajnokság egészen a végéig kiélezett”

– idézi a DAC középpályását, Andrija Balićot a klub hivatalos oldala.

 A horvát játékos szerint fontos lesz, hogy az első perctől kezdve összpontosítsanak a teljesítményünkre.

„Legutóbb rosszul kezdtünk az ellenfél otthonában, az első tíz percben két gólt is kaptunk, ezt pedig már nagyon nehéz behozni. Kompaktabban kell futballozunk, az egész csapatnak együtt kell támadnia és védekeznie is. Ha egységesen futballozunk, van esélyünk a sikerre. Nem szívesen engednénk, hogy vasárnap bajnoki címet ünnepeljen a Slovan”

– tette hozzá Balić.

A DAC és a Slovan az idei szezonban háromszor találkozott egymással, a sárga-kékek pedig egyszer sem örülhettek győzelemnek: két döntetlen mellett (1:1 és 2:2) egy Slovan-siker (3:1) született. A dunaszerdahelyieknek mindenképp győzniük kell ahhoz, hogy a pozsonyiak ne legyenek bajnokok vasárnap, erre viszont a statisztikák szerint nem sok az esély. A DAC utoljára 2015 márciusában tudott nyerni Pozsonyban, azóta kilenc idegenbeli bajnokin egy döntetlen mellett nyolc hazai győzelem született.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az alapszakaszban és a rájátszásban:

FC DAC 1904 – ŠK Slovan 1:1

ŠK Slovan Bratislava – FC DAC 1904 3:1

FC DAC 1904 – ŠK Slovan Bratislava 2:2

Abból a szempontból is fontos lenne a DAC-nak jó eredményt elérni Pozsonyban, hogy ott liheg a nyakán a Spartak Trnava. Ötpontos a különbség a két csapat között, a nagyszombatiak pedig még nem tettek le az ezüstéremről. A piros-feketék hatmeccses győzelmi szériát húznak, hétvégén pedig a nem túl acélos Zlaté Moravce otthonában biztosíthatják be legalább a harmadik helyüket a bajnokságban, ami már európai kupaszereplést ér.

A sorozatban három vesztes bajnokit számláló Žilina azt a Trenčínt fogadja, amely egy hete az aranyosmarótiak legyőzésével szakította meg hatmeccses nyeretlenségi sorozatát. A zsolnaiak pontszámban ugyan még odaérhetnek a harmadik helyre, de erre vajmi kevés esélyt látunk, így lényegében már csak a Slovnaft Cup megnyerésével vagy az esetleges rájátszással harcolhatják ki a nemzetközi kupaszereplést.

Az alsóházban még szinte bármi megtörténhet, bár az erőviszonyok már nagyjából kialakultak. A sereghajtó nyitraiak helyzete egyre kilátástalanabb, négy mérkőzés óta nem tudtak nyerni a bajnokságban, a csapat körül uralkodó helyzet pedig nem arra utal, hogy lenne valamilyen esély a feltámadásukra. Hétvégén azt a Sereďet fogadják, amely még pályázik az alsóház első helyére.

A nagymihályiak egy hete elmozdultak az utolsó pozícióról, de a 11. hellyel még nem lehetnek nyugodtak. Ezúttal a kellemetlen ellenfélnek számító Pohronie otthonába látogatnak. Kétesélyes a Ružomberok-Senica összecsapás végkimenetele, érdekesség viszont, hogy a két csapat legutóbbi három mérkőzésén mindig vendég győzelem született.


A rájátszás 8. fordulójának programja:

Felsőház:

Május 8. (szombat)

MŠK Žilina – AS Trenčín (17:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – FC Spartak Trnava (17:00)

Május 9. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – FC DAC 1904 (18:00)


Alsóház:

Május 8. (szombat)

FK Pohronie – MFK Zemplín Michalovce (17:00)

MFK Ružomberok – FK Senica (17:00)

Május 9. (vasárnap)

FC Nitra – ŠKF Sereď (18:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Ramirez (DAC) – 16 gól
Ratao (Slovan) – 14 gól
Balaj (ViOn) – 14 gól
Kalmár (DAC) – 13 gól
Kurminowski (Žilina) – 12 gól
Regáli (Ružomberok) – 10 gól
Divković (DAC) – 10 gól
Čataković (Trenčín) – 10 gól
Holman (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól

(tt)