Fortuna Liga, rájátszás, 5. forduló: Nagymihályból is elhozná a három pontot a DAC

A Fortuna Liga rájátszásának feléhez érve már csak egyetlen olyan csapat maradt a felsőházban, amely ellen még nem lépett pályára a DAC.

Fortuna Liga, rájátszás, 5. forduló: Nagymihályból is elhozná a három pontot a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

A dunaszerdahelyi sárga-kékek egy héttel ezelőtt osztálykülönbséggel győzték le az újonc Sereď csapatát, és a Slovan zsolnai győzelmének is köszönhetően a DAC visszavette második helyét, amelyről az alapszakasz zárófordulóját követően csúszott le.

A DAC ezúttal annak a Michalovcének az otthonába látogat, amely a bajnokság meglepetéscsapatának mondhatja magát. Nem kezdték túl jól az alapszakaszt a nagymihályiak: első hat bajnokijukból ötöt elveszítettek. A Trenčín elleni idegenbeli győzelemmel indult be a szekér, az azt követő 11 bajnokiból hetet megnyertek és csak egyszer kaptak ki, de akkor nagyon (Slovan 0:6). Őszi feltámadásának köszönhetően a Michalovce az ötödik helyen zárta az alapszakaszt, de a felsőházi rájátszás már nagyobb falatnak bizonyul: eddig négy bajnokijából hármat elveszített és csak a szeredieket tudta két vállra fektetni.

Az alapszakaszban a dunaszerdahelyiek már a második fordulóban találkoztak a nagymihályiakkal, és a MOL Arénában rendezett összecsapáson bizony nem sok esélyt adtak nekik. Az első játékrészben Bayo és Kalmár öt perc alatt háromgólos előnyhöz jutatta a hazaiakat, majd a második félidőben Vida Kristopher a negyediket is megszerezte. Kurminowski hajrában szerzett találata már csak a szépítésre volt elég. Októberben aztán a nagymihályiak visszavágtak: Davis 60. percben szerzett góljára Turik nem sokkal később válaszolt, majd Kolesár a rendes játékidő utolsó pillanataiban megszerezte a győzelmet jelentő találatot.

Az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményt látva Peter Hyballa minden bizonnyal nem sok változást eszközöl majd a csapat összeállításában annak ellenére, hogy Ľubomír Šatka felépült sérüléséből, az eltiltásából visszatérő Christián Herc pedig már egy hete is ott volt a kispadon. A sérüléssel bajlódó Tretyakov nem tartott a gárdával Nagymihályra, a Panamából visszatérő Cesar Blackman viszont már újfent a csapat rendelkezésére áll.

„Mindenképpen száz százalékot kell nyújtani, küzdeni és nem kiengedni. A Nagymihály főleg otthon képes jó futballt játszani. Egy küzdelmes gárdával állunk szemben – nekünk is így kell játszanunk, és annak meg is lesz az eredménye. Októberben furcsa érzésekkel léptem ott pályára. Most is ugyanez lesz, de győzni akarok, és ezért mindent meg is teszek” – nyilatkozta Martin Bednár, aki éppen Nagymihályból igazolt Dunaszerdahelyre.

A két csapat összecsapásai a 2018/2019-es idény alapszakaszában:

FC DAC 1904 – Zemplín Michalovce 4:1

Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 2:1

A Slovan már hat fordulóval a rájátszás vége előtt bebiztosította bajnoki elsőségét, így a továbbiakban már csak az lehet a céljuk, hogy veretlenül hozzák le a hátralévő mérkőzéseket. Ezt próbálja majd megakadályozni a bombavédelemmel rendelkező Ružomberok.

A zsolnaiak egy hete simán kikaptak hazai pályán a pozsonyiaktól, ezzel sorozatban második vereségüket szenvedték el. A hétvégi fordulóban a rájátszás pofozógépét, az újonc Sereďet fogadják.

Az alsóházban az egy hete Senicán csúfos vereséget szenvedő nyitraiak a bennmaradásért küzdő aranyosmarótiakat fogadják. A ViOn az előző fordulóban elszenvedett vereségét leszámítva hárommeccses győzelmi szériát produkált, így a nyitraiak újabb kellemetlen 90. percnek nézhetnek elébe.

A poraiból feltámadni látszó Senica ezúttal a bajnoki címvédő Trnava skalpjára pályázik, míg az AS Trenčín a nem túl acélos Podbrezová otthonában vendégszerepel.


A rájátszás 5. fordulójának műsora:

Felsőház

Április 20. (szombat)

MŠK Žilina – ŠKF Iclinic Sereď (17:00)

MFK Zemplín Michalovce – FC DAC 1904 (17:00)

Április 21. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok (15:00)


Alsóház

Április 20. (szombat)

FC Nitra – FC ViOn Zlaté Moravce (17:00)

FC Spartak Trnava – FK Senica (17:00)

FK Železiarne Podbrezová – AS Trenčín (17:00)

 

A bajnokság állása:

Felsőház

Alsóház

(tt)