*á.š Fortuna Liga, rájátszás, 3. forduló: Magyarok nélkül a legfőbb üldöző ellen | DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 3. forduló: Magyarok nélkül a legfőbb üldöző ellen

A válogatott szünet után a harmadik fordulóval folytatódik a Fortuna Liga rájátszása, a dunaszerdahelyiekre pedig nem vár sétagalopp.

Fortuna Liga, rájátszás, 3. forduló: Magyarok nélkül a legfőbb üldöző ellen
Fotó: Cséfalvay Á. András

Jókor jött a vb-selejtezők miatti válogatott szünet, ugyanis a DAC finoman szólva sem remekelt az elmúlt mérkőzéseken a bajnokságban. A rájátszást ugyan az aranyosmarótiak legyőzésével kezdte, de csak az utolsó negyedórában tudta feltörni a végig védekező ViOn védelmét. Legutóbb Nagyszombatban vendégeskedtek a sárga-kékek, és úgy tűnt, elhozhatják a három pontot, de végül az egy is elúszott – Ristovski a 93. percben szerezte a hazaiak győztes gólját.

Bernd Storcknak így két hete volt, hogy rendezze sorait, noha alapembereinek többsége elutazott hazája válogatottjához. A DAC vezetőedzőjének viszont ezúttal is van miért ráncolni a szemöldökét, a csapat két magyar játékosa, Kalmár Zsolt és Schäfer András sérülten tért vissza. Schäfernek egy edzésen húzódott meg a jobb térdében az oldalszalag, Kalmár pedig az Andorra elleni találkozó első félidejében szenvedett ugyanilyen sérülést. Mindkét játékosra néhány hetes kihagyás vár, így a hétvégén nem állhatnak Storck rendelkezésére.

Pedig elkélne a segítségük, ugyanis a dunaszerdahelyiek közvetlen üldözőjük, a Žilina otthonába látogatnak. A zsolnaiak remek formában vannak: a rájátszás első fordulójában a hajrában fordítottak a Trnava ellen, legutóbb viszont nem volt szerencséjük, ugyanis a Slovan épp egy 93. percben kapott ajándékbüntetővel mentett pontot ellenük. A tabellán hatpontos különbség van a DAC és a Žilina között, így a vasárnapi találkozó mindkét fél szempontjából fontos lehet: amennyiben a sárga-kékek nyernek, kilencpontos előnyre tesznek szert, ez pedig hét fordulóval a bajnokság vége előtt elég kényelmes fölénynek tűnhet; ha viszont a zsolnaiak zsebelnék be a három pontot, akkor jobban kiéleződne a második helyért folyó harc.

„Egy hatpontos meccs vár ránk, mert a győzelmünk esetén a zsolnaiaknak már nagyon nehéz lenne behozni a lemaradásukat. A másik esetben, amit senki sem szeretne átélni, lőtávolon belülre kerülnek és egy újabb motivációval is gazdagabbak lesznek. Ezért győznünk kell és főleg alaposan felkészülnünk, hogy jó teljesítményt nyújtsunk. Meggyőződésem, hogy ez esetben sikeresek leszünk. Tisztában vagyunk vele, hogy egy nagyon nehéz összecsapás vár ránk, odahaza a műfüvön nagyon erős a Zsolna. Az egész szezon során jó színben tüntetik fel magukat, de bízom benne, hogy jó eredménnyel térünk haza és növeljük az előnyünket. Ez egyúttal egy esély is lesz visszavágni az őszi vereségért. Senki sem akar már hasonló eredményt átélni közülünk. Remek lenne kapott gól nélkül lehozni a meccset, már nagy szükségünk lenne egy ilyenre. Szeretnénk diadalmaskodni és jó játékkal szórakoztatni a szurkolókat”

idézi a DAC hivatalos oldala Martin Jedličkát, a sárga-kékek hálóőrét.

Nehéz összecsapásra számít Andrija Balić, a dunaszerdahelyiek horvát középpályása, aki bízik benne, hogy el tudják hozni a három pontot Zsolnáról.

„Nagyon fiatal és jó csapatuk van. Ellenünk nem futballoznak olyan támadó szellemben, mint másokkal szemben, de egy kombinatív együttesről beszélünk, jó játékosokkal. Szeretnénk a saját stílusunkban futballozni, tehát a rövid passzokra építeni. Agresszívebbnek kell lennünk, labdákat szereznünk, uralnunk a középpályát, helyzeteket kialakítanunk és értékesítenünk azokat“

vélekedik így Balić.

A DAC ezt megelőzően tizenkét meccses veretlenségi szériát húzott a Žilinával szemben, utóbbi két bajnokiján viszont nyeretlen maradt ellene. A sárga-kékek októberben épp Zsolnán szenvedték el szezonbeli első vereségüket (1:4), a februári visszavágónak pedig pontosztozkodás lett a vége.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az alapszakaszban:

MŠK Žilina – FC DAC 1904 4:1

FC DAC 1904 – MŠK Žilina 1:1

Ami a többieket illeti: a Slovan a két héttel ezelőtti hazai döntetlen ellenére is biztos előnyből várja a hétvégi fordulót, amelyben a Zlaté Moravce együttesét fogadja. A pozsonyiaknak idén már meggyűlt a bajuk az aranyosmarótiakkal, tavaly augusztusban ugyanis alulmaradtak velük szemben (1:2), de novemberben aztán sikerült visszavágniuk (2:1). A ViOn két hete a Trenčín legyőzésével életben tartotta esélyeit a dobogóért vívott harcban, az újabb pontszerzés viszont ezúttal meglepetés lenne.

Az alapszakaszt remekül zárta, a rájátszást viszont katasztrofálisan kezdte a Trenčín, amely nyolcpontos hátrányban van az ötödik ViOn-nal szemben. Hétvégi ellenfele, a Spartak Trnava viszont benne van a dolgok közepében, lőtávolságon belül van a dobogó legalsó foka, így Michal Gašparík fiai minden bizonnyal nem veszik majd félvállról a trencséni találkozót.

Szoros a helyzet az alsóházban, ahol csupán hárompontos különbség van a 7. Pohronie és a 12. Michalovce között. A kiesés elleni harcban kiegyenlítettek az erőviszonyok, mindenki megverhet mindenkit, nincs kimondott favorit. A nyitraiak a Ružomberokot, a Pohronie a szeredieket, a nagymihályiak pedig a Senicát fogadják.


A rájátszás 3. fordulójának programja:

Felsőház:

Április 3. (szombat)

ŠK Slovan Bratislava – FC ViOn Zlaté Moravce (15:30)

AS Trenčín – FC Spartak Trnava (17:00)

Április 4. (vasárnap)

MŠK Žilina – FC DAC 1904 (16:00)


Alsóház:

Április 3. (szombat)

FC Nitra – MFK Ružomberok (17:00)

FK Pohronie – ŠKF Sereď (17:00)

MFK Zemplín Michalovce – FK Senica (17:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 13 gól
Balaj (ViOn) – 13 gól
Ratao (Slovan) – 11 gól
Kurminowski (Žilina) – 10 gól
Ramirez (DAC) – 10 gól
Divković (DAC) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Čataković (Trenčín) – 9 gól
Faško (Nitra) – 8 gól
Holman (Slovan) – 8 gól

(tt)