Fortuna Liga, 18. forduló: Egy visszavágás már összejött a DAC-nak, most viszont Krstović nélkül tenné ezt meg

Az őszi idény utolsó fordulójára kerül sor hétvégén a Fortuna Ligában, de a DAC-ra még két mérkőzés vár az idei esztendőben.

Fortuna Liga, 18. forduló: Egy visszavágás már összejött a DAC-nak, most viszont Krstović nélkül tenné ezt meg
Fotó: Cséfalvay Á. András

Kétségkívül a DAC mondhatja magát az előző forduló győztesének, hiszen amellett, hogy hazai pályán legyőzte közvetlen üldözőjét, a Spartak Trnavát, a listavezető Slovan is kikapott. A sárga-kékek így nemcsak előnyüket növelték a nagyszombatiakkal szemben, hanem hátárnyukat is csökkentették a pozsonyiak mögött. A dunaszerdahelyiek kilenc mérkőzés óta veretlenek a bajnokságban, ezt a remek szériát pedig nem szívesen szakítanák meg a téli szünet előtt.

A jövő héten kezdődő katari világbajnokság miatt hivatalosan már ezen a hétvégén véget ér a Fortuna Liga őszi idénye, de a sárga-kékekre még két mérkőzés vár (november 24-én pótolják a Ružomberok ellen elhalasztott találkozójukat). Szombaton a Trenčín otthonába látogatnak, amely minden kétséget kizáróan kiérdemelte a bajnokság leghektikusabb csapata címet. A piros-fehérek ugyanis kikaptak többek közt a Skalicától, a Banská Bystricától, a ViOn-tól és a Michalovcétől is, viszont négy góllal kiütötték a Slovant és Dunaszerdahelyen is nyerni tudtak. Azon a találkozón Ramadan találatával ugyan a hazaiak szerezték meg a vezetést az első félidőben, a fordulást követően viszont a vendégek Bainović révén három perc alatt fordítani tudtak.

A sárga-kékek legutóbb nyerni tudtak Csák Máté vára alatt, a trencséniek pedig ezt megelőzően 2019-ben tudták otthon tartani a három pontot soros ellenfelükkel szemben.

„Tudjuk, hogy a Trenčín jól játszik otthon, és régóta domináns futballra törekszik, ezért elengedhetetlen, hogy a ránk jellemző intenzitás, kompakt játék és maximális munkavégzési hajlandóság mellett a taktikailag fontos dolgokra is odafigyeljünk“

nyilatkozta Adrian Guľa, a DAC vezetőedzője, aki az egységességben, a labdavesztések gyors lereagálásában és az összetartó védekezésben látja a receptet a trencséniek ellen. Ugyanakkor hangsúlyozza, szükségük lesz az egyéni teljesítményekre, a kontratámadásokra, valamint a jó labdatartásra is. A játékosokkal a héten többször is műfüvön edzettek, de Guľa bízik benne, hogy nem a pálya lesz a sorsdöntő.

A DAC mestere számára az jelentheti a legnagyobb érvágást, hogy sárga lapos eltiltás miatt nem számíthat a 11 gólos Nikola Krstovićra, de bízik benne, hogy a csapatteljesítménnyel pótolni tudják a hiányát.

A DAC eddig kétszer hagyta el vesztesen a pályát idén a bajnokságban, egyszer a nagyszombatiak, egyszer pedig a trencséniek ellen. Múlt héten a piros-feketéknek visszavágtak, és nem kérdés, hogy ezúttal is ez a szándékuk.

A két csapat egymás elleni mérkőzése az idei szezonban:

FC DAC 1904 – AS Trenčín 1:2

A múlt heti csúfos vereség után a Slovan hétközben kis híján elszórakozta háromgólos előnyét a kupában a Stropkov ellen (3:2), de végül kiharcolta a továbbjutást. Ezúttal sem lesz könnyű dolga, hiszen a döntetlenkirály Ružomberokot látja vendégül. A rózsahegyieknek volt idejük felkészülni a hétvégi találkozóra, mivel egy hete a fűtőberendezésből a pályára kiömlő vegyi anyag miatt elhalasztották a ViOn elleni összecsapásukat. Az aranyosmarótiak Ivan Galáddal még veretlenek, és minden esélyük meg van rá, hogy a besztercebányaiak elleni találkozót követően is annak vallják magukat.

A nagyszombatiak az újonc Skalica ellen feledtetnék a múlt heti dunaszerdahelyi vereséget; a Podbrezová a sereghajtó Liptovský Mikuláš ellenében térne vissza arra az útra, amit a szezon elején kitaposott, a zsolnaiak pedig Nagymihályban bizonyítanák, hogy nem véletlenül tömték ki négy góllal a Slovant.


A 18. forduló programja:

November 11. (péntek)

FC Spartak Trnava – MFK Skalica (17:30)


November 12. (szombat)

FK Železiarne Podbrezová – MFK Tatran Liptovský Mikuláš (15:00)

AS Trenčín – FC DAC 1904 (15:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – MFK Dukla Banská Bystrica (15:00)

MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina (15:00)


November 13. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok (17:30)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Krstović (DAC) – 11 gól
Cobnan (Podbrezová) – 8 gól
Polievka (B. Bystrica) – 7 gól
Regáli (Ružomberok) – 7 gól
Faško (B. Bystrica) – 6 gól
Kaprálik (Žilina) – 6 gól
Ďuriš (Žilina) – 6 gól
Hrnčár (Slovan) – 5 gól

(tt)