Európa-liga: Kik lehetnek a DAC ellenfelei

Az UEFA tagországaiban befejeződött bajnokságok, valamint az Európa-liga (El) és a Bajnokok Ligája döntői szinte egészében lezárták a két említett kupasorozat indulóinak a teljes listáját. A DAC már az első selejtezőkörben megkaphatja az európai nagycsapatok valamelyikét.

Európa-liga: Kik lehetnek a DAC ellenfelei
Fotó: fcdac.sk

Az El-ben 214 csapatnak van joga elindulni az UEFA mind az 55 tagállamából. Az UEFA rangsorában Szlovákia a 31. helyen áll, így három helyre jogosult az első selejtezőkörben. A Fortuna Ligát a Slovan, a DAC és a Trencsén képviseli az El-ben.

Míg a Slovannak és a Trencsénnek az előző európai kupakiírásokban lehetősége volt feljavítani a klubkoefficiensét – és mindkettőjüknek 5.000 van -, addig a DAC 25 hosszú évnyi kihagyás után 2.425-ös koefficienssel vág neki a sorsolásnak, amely a nemzeti koefficiens 20 százalékaként lett kiszámítva.

A nem bajnoki ág 1. és 2. előselejtező körének sorsolása tekintetében (2018. június 20-a, Nyon) ez azt jelenti, hogy a Slovan és a Trencsén a kiemelt csapatok között kap helyet, míg a DAC nem kiemeltként rögtön olyan Európa-szerte híres együtteseket is kaphat, mint például a Glasgow Rangers, a Partizan Belgrád vagy a FC Koppenhága.

Lehetséges ellenfelek – az El1. előselejtezőjének kiemelt csapatai:

FC Koppenhága (Dánia), NK Maribor (Szlovénia), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Partizan Belgrád (Szerbia), FK Molde (Norvégia), Apollon Limassol (Ciprus), Dinamo Minszk (Fehéroroszország), Lech Poznań(Lengyelország), FH Hafnarfjördur (Izland), Dundalk FC (Írország), Zalgiris Vilnius (Litvánia), FK Gabala (Azerbajdzsán), NK Eszék (Osijek) (Horvátország), FC Nordsjælland (Dánia), Vardar Szkopje(Macedónia), AS Trencsén és Slovan Pozsony (Szlovákia – nem sorsolhatnak velük össze), Beitar Jeruzsálem (Izrael), Anorthoszisz Famaguszta (Ciprus), Dinamo Tbiliszi (Grúzia), Viitorul Konstanca(Konstanta) (Románia), Górnik Zabrze (Lengyelország), AIK Stockholm (Svédország), Nömme Kalju(Észtország), BK Häcken (Svédország), FK Keshla (Azerbajdzsán), Nyeftcsi Baku (Azerbajdzsán), Slavia Szófia (Bulgária), CSKA Szófia (Bulgária), Levszki Szófia (Bulgária), FK Ventspils (Lettország), Radnicski Niš (Szerbia), Spartak Szabadka (Subotica) (Szerbia), Sachtyor Soligorszk(Fehéroroszország), Glasgow Rangers (Skócia), FC Hibernian (Skócia), Kajrat Almati (Kazahsztán), Irtysh Pavlodar (Kazahsztán), Tobol Kosztanaj (Kazahsztán), Fola Esch (Luxemburg), Sarpsborg 08(Norvégia), Rabotnicski Szkopje (Macedónia), FK Szarajevó (Bosznia-Hercegovina), NK Domžale(Szlovénia), Mladost Podgorica (Montenegró) és Zseljeznicsar Szarajevó (Bosznia-Hercegovina)

Kérdéses még a Szlovén Kupa győztesének (az NK Aluminij – Olimpija Ljubljana döntőt május 30-án rendezik) és a magyar élvonal negyedik helyezettjének (a záróforduló előtt a 4. Debrecen és az 5. Honvéd 44-44 ponttal állnak, a 6. Paks 42 pontos) a besorolása.

Az 1. előselejtezőben összesen 94 csapat vesz részt. Az első mérkőzések időpontja július 12-e, a visszavágók egy héttel később kerülnek megrendezésre. A párharcok győztesei bejutnak a 2. selejtezőkörbe, míg a vesztesek számára befejeződik az európai kupaszezon. A csoportkörben a legmagasabb koefficienssel rendelkező 12 ország 17 csapatának, továbbá a Bajnokok Ligájának play-offjából kieső 10 együttesnek biztos a helye. A fennmaradó 21 helyért a kvalifikációs körben, a három előselejtezőben és a play-offban küzdenek meg a csapatok. 8 hely a bajnoki ág gárdáinak (a Bajnokok Ligája egyes előselejtezőiből kiesők), 13 pedig a nem bajnoki ágról érkezőknek van fenntartva.

fcdac.sk