*á.š Európa Konferencia Liga: Magabiztos győzelemmel jutott tovább a DAC, folytatás a románok ellen (VIDEÓ) | DAC

Európa Konferencia Liga: Magabiztos győzelemmel jutott tovább a DAC, folytatás a románok ellen (VIDEÓ)

A DAC csütörtökön 2:0-s győzelmet aratott a feröeri Vikingur Gota ellen, így kettős győzelemmel, 4:0-s összesítéssel jutott tovább az Európa Konferencia Liga selejtezőjének 3. fordulójába, ahol a román FCSB vár rá.

Európa Konferencia Liga: Magabiztos győzelemmel jutott tovább a DAC, folytatás a románok ellen (VIDEÓ)
Fotó: TASR

Az első perctől kezdve hasonló volt a játék képe, mint egy hete a Feröer-szigeteken, csupán annyi külömbséggel, hogy a vendégek igyekeztek aktívabbak lenni. Az első komolyabb helyzetre majdnem negyed órát kellett várni, és nem meglepően a hazaiak dolgozták ki. Brunetti hozta fel a labdát, majd kiugratta a teljesen üresen álló Krstovićot. Ő egy picit élesebb szögből lőtt kapura, de Reynatrod lábbal hárítani tudott. Tíz perccel később viszont már betalált a DAC gólfelelőse. Az ellenfél térfelén kapott labdát a montenegrói támadó, aki lerázta magáról védőjét, majd a tizenhatoson kívülről laposan lőtt. A labda enyhén irányt változtatott a Vikingur egy játékosán is, így az a rövid alsóban végezte. A vendégek még frissiben igyekeztek válaszolni, de beadásaik pontatlanok voltak, átlövéseik pedig elakadtak a hazai védőkben. A hazaiak viszont újfent eredményesek voltak. Káčer megjátszotta Veselovskýt, aki sikeresen lefordult védőjéről, tett néhány lépést előre, majd jó 22 méterről megeresztett egy lövést. Reynatrod csak beleérni tudott, a labda a hálóba vágódott. A félidő végén még Moumou és Andzouana dolgozott ki egy ígéretes akciót, aminek végén utóbbi lőhetett, de Reynatrod hárítani tudott.

A biztos előny tudatában Adrian Guľa úgy döntött, hogy spórol játékosainak erejével. A kisebb sérülést összeszedő Kružliakot még az első félidőben lehozta, a második játékrészre pedig már Andzouana és Káčer sem futott ki. Nem sok hiányzott, hogy az utóbbi kettőt váltó cserejátékosok góllal indítsanak. Nicolaescu hozta magát helyzetbe a tizenhatos határán, majd laposan a hosszú alsót vette célba. Reynatrod bravúrosan hárított, de kijött róla a labda, egyenesen Szánthó elé, aki az ötösről próbálta bekotorni a kapuba, de a feröeri kapus ezt is védeni tudta. A vendégek az 53. percben voltak először közel a gólszerzéshez. Veszelinov rosszul jött ki egy szögletre, elvétette a labdát, ami Mneney-ről az üres kapu felé pattant, Brunetti viszont még a gólvonal előtt menteni tudott. A 65. perc környékén kétszer is majdnem felrobbant a nézőtér. Először azért, mert egy fejpárbajt követően Muhamedbegovićhoz került a labda, aki a tizenhatoson belül egyből lőtt. A labda a felső lécről levágódott – úgy tűnt, hogy a gólvonal mögé –, majd onnan kifelé. Az érkező Krstović közelről megpróbálta a kapuba kotorni, de közben szabálytalankodott. A másik ok, amiért a közönség tombolhatott, hogy Kalmár Zsolt hosszú kihagyás után visszatért, a második gólt szerző Veselovskýt váltotta. A magyar játékosnak volt is néhány jó megmozdulása: előbb az ő beadását követően fejelt centikkel a kapu fölé Risvanis, majd ő maga közvetlenül szögletből veszélyeztetett, Reynatrod kapus viszont résen volt. A vendégek a hajrában néhány elkeseredett ellentámadást vezettek, de vagy Veszelinov hárított, vagy a hazai védők blokkoltak.

A DAC tehát magabiztos győzelemmel jutott tovább a Konferencia Liga selejtezőjének harmadik fordulójába, ahol az a román FCSB lesz az ellenfele, amely drámai mérkőzésen 4:2-re, összesítésben pedig 4:3-ra győzte le a grúz Szaburtalo Tbiliszit.

A mérkőzés: FC DAC 1904 – Vikingur Gota 2:0

Ami a többi szlovákiai csapatot illeti: a Spartak Trnava 2:1-re győzni tudott Walesben is, így összesítésben 6:2 arányban búcsúztatta a Newtown együttesét. A harmadik fordulóban a lengyel Rakow lesz az ellenfele.

A Ružomberok egy hete 0:3-as vereséget szenvedett a Riga ellen, és Lettországban sem tudott csodát tenni – 1:2-re maradt alul, összesítésben így 1:5-tel búcsúzott a nemzetközi kupaporondtól.


(tt)