DAC – Dila Gori: „Öt éve is egy grúz csapattal játszottunk, akkor is megszenvedtünk. Kőkemény meccs vár ránk”

Az FC DAC 1904 labdarúgóklub szerdán sajtótájékoztatót tartott a Dila Gori elleni EKL-mérkőzés, illetve a 2023/24-es szezon kezdete előtt. A csapatot Adrian Guľa vezetőedző, Jan Van Daele sportigazgató és Kalmár Zsolt csapatkapitány képviselte.

DAC – Dila Gori: „Öt éve is egy grúz csapattal játszottunk, akkor is megszenvedtünk. Kőkemény meccs vár ránk”
Fotó: dac1904.sk

Adrian Guľa közölte, hogy igyekeztek a lehető legjobban felkészülni a grúz ellenfélből, így a videós és internetes információgyűjtés mellett élőben is megfigyelték a csapatot. Úgy véli, hogy hasznos információkat gyűjtöttek, amiket igyekeznek majd a hasznukra fordítani a pályán. Bízik benne, hogy mindenre felkészültek, ugyanakkor tisztában van vele, hogy a párharc két mérkőzésén nyújtott teljesítmény lesz a döntő. Tudják, hogy kellemetlen ellenfél vár rájuk, de mindent megtesznek a továbbjutásért.

A felkészüléssel kapcsolatban elmondta, hogy a csapat magja egyben maradt, ő maga pedig azt látja az edzéseken, hogy a játékosok is tudják, mit várjanak maguktól és egymástól. Mint mondja, az újonnan érkezettek is hasonló paraméterekkel rendelkeznek, illetve ismerik az ő munkastílusát is, ami megkönnyíti az akklimatizálódást, meggyorsítja a csapatba való beépülésüket. Kiemelte, hogy a felkészülés során a csapat előrelépést mutatott számos téren, többek közt a gyorsaságban, a játék megfordításában, a kompaktságban és a pontosságban, nemcsak a támadósorban, hanem a védelemben is.

„A támadószekciót illetően nagy erőt ad az elmúlt két mérkőzés, amelyeken összesen kilenc gólt szereztünk. Érezni a magabiztosságot és a minőséget, nemcsak egyénileg. Örülök, hogy Trusa jól illeszkedett a koncepcióhoz, azonnali segítség lehet számunkra. De ugyanez elmondható Kašáról is. Kár a sérüléséért, de ezzel számolnunk kellett, egy picit több időre van szüksége. Ugyanez igaz Gruszkowskira, akinek szintén játékpercekre van szüksége, de fontos, hogy ismeri az alapkoncepciót. Ők, de a többiek is képesek nekünk azonnali segítséget nyújtani” – mondta.

A vezetőedző közölte, hogy a sérülésből felépült Brunetti és Gavrić teljes edzéseket végez, így készen állnak a csütörtöki mérkőzésre. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy végleg sikerült megszerezniük a szerb labdarúgó játékjogát, ami szerinte egy fantasztikus átigazolás a klub számára. Elmondta továbbá, hogy a Dila Gori elleni összecsapáson nem számíthatnak Čermákra, aki a Vidi elleni mérkőzés után úgy érezte, hogy nincs száz százalékos formában.

Guľa elmondása szerint tisztelik az ellenfelet, hiszen a grúz futball nagy fejlődésen ment keresztül, legutóbb pedig az U21-es válogatottjuk is megmutatta, hogy sok tehetséges játékosuk van.

„Egy nagyon jó csapatról van szó, a hazai bajnokságban a második legjobb mutatókkal rendelkeznek a labdatartást és a pressinget illetően, holott egyáltalán nem leányálom a grúz liga olyan csapatokkal szemben, mint a Batumi vagy a Tbiliszi. Ugyanakkor nagy bennünk a motiváltság, hogy továbbjussunk. Bízom benne, hogy jobban felkészültünk az összecsapásra, és sikerrel vesszük a párharcot” – tette hozzá.

Ugyancsak nehéz mérkőzésre számít Kalmár Zsolt.

„Kielemeztük őket, tudjuk, mi az erősségük és a gyengéjük, de senki se gondolja azt, hogy könnyű mérkőzés lesz. Pontosan öt éve is egy grúz csapattal játszottunk, akkor is megszenvedtünk. Azóta a foci fejlődött, a csapatok is fejlődtek. Nyerni akarunk az első összecsapáson, és tovább akarunk jutni. Száz százalékot kell mindenkinek nyújtania, mind fizikálisan, mind mentálisan. Kőkemény meccs vár ránk, nem úgy, mint tavaly, amikor egy kisebb csapat ellen kezdtünk. Most egy jóval erősebb együttes az ellenfél, de úgy gondolom, hogy jól felkészültünk” – fogadkozott a csapatkapitány.

A játékoskeret nagy változáson esett át a nyári átigazolási időszakban, ezzel kapcsolatban pedig elmondta: úgy érzi, az új játékosok be tudtak illeszkedni, hiszen egy nagyon jó közösségbe érkeztek. Véleménye szerint összeállt a csapat játéka a szezonkezdetre, ami a legutóbbi két mérkőzésen is megmutatkozott.

Végezetül Jan van Daele sportigazgató vette át a szót, aki elmondta, azt követően, hogy csillapodtak az emóciók az előző szezon végeztével, részletesen kielemezték a dolgokat.

„Ebben az időszakban három forróbb szituációnk is volt: Andzouana, Blackman és Gavrić. Előbbieknek lejárt a szerződése, utóbbinak pedig a vendégjátéka. A célom az volt, hogy mindhármukat szerződéshosszabbítással a klubnál tartsuk, de úgy gondoltam, hogy már akkor örülhetünk, ha két játékossal sikerül dűlőre jutni. Örülök, hogy hosszú egyeztetés után sikerült hosszú távú szerződést aláírni Andzouanával és Gavrićcsal”

– mondta a sportigazgató, majd kitért Blackman esetére is.

„A futballban előfordulnak hasonló helyzetek, van, hogy a játékos úgy érzi, máshol jobban tud majd fejlődni. Mi is úgy gondoljuk, hogy tovább fejlődünk majd, és egyre erősebbek leszünk nélküle is. Így, hát elváltak útjaink” – tette hozzá.

Az elemzéseket követően arra jutottak, hogy a középpályát, pontosabban annak a támadórészét kell megerősíteni leginkább a nyár folyamán, ugyanis főként áprilisban, májusban, a bajnokság kicsúcsosodásakor a csapatból onnan hiányoztak játékosok eltiltás vagy sérülés miatt. Ezért is főként erre összpontosítottak a nyári átigazolási időszakban, nagyobb stabilitást akartak hozni a csapatba.

„Az emberek láthatják, hogy főként olyanok érkeztek, akik korábban már együtt dolgoztak Adrian Guľával, de ez számunkra nem jelentett prioritást. Olyan játékosokra volt szükségünk, akik azonnal bevethetők. Ilyen például Kaša, Čermák vagy Trusa – utóbbi ráadásul korábban nem is dolgozott együtt a vezetőedzővel. A felkészülési mérkőzéseken ígéretes volt a teljesítményük. Úgy gondolom, hogy erősebbek vagyunk, mint tavasszal voltunk” – fejezte ki reményeit Jan Van Daele.

Az esetleges további igazolásokkal kapcsolatban elmondta, a piac még hat hétig nyitva áll, és tovább dolgoznak rajta, hogy megerősítsék a csapatot, újabb játékosok érkezzenek. A nyár folyamán többen távoztak a keretből, ezért megfelelően be akarják tölteni a megüresedett helyeket.

„A szezon után és most is azt mondtam mindenkinek, hogy 10 százalékkal többet várok mindenkitől, akárcsak magamtól és munkatársaimtól. Úgy gondolom, ha ezt sikerül tartanunk, akkor nagy dolgokat érhetünk el. Természetesen vannak céljaink és álmaink, de figyelembe kell venni a valóságot is. Viszont ezzel a plusz 10 százalékkal a legnagyobb ambícióinkat is teljesíthetjük” – jegyezte meg.

A nyár egyik legfelkapottabb beszédtémája az előző szezonban gólkirályi címig jutó Nikola Krstović esetleges távozása. A sportigazgató ezzel kapcsolatban elmondta, a játékossal márciusban szerződést hosszabbítottak, és akkor tisztázták vele és az ügynökével is, hogy mik az elképzeléseik vele kapcsolatban.

„Természetesen nem szeretnénk őt eladni minden áron, ha érkezik iránta ajánlat. Viszont, ha ennek lenne valamilyen logikája, mint Schäfer esetében, aki Németországba távozott, és minden fél elégedett lenne, akkor természetesen nem zárkóznánk el. De nem vagyunk olyan helyzetben, hogy bármi áron megváljunk tőle. Voltak érdeklődések bizonyos klubok részéről, de egyelőre semmi konkrét ajánlat nem érkezett”

– közölte a sportigazgató, majd hozzátette, ha mégis bekövetkezne, hogy távozik a klubtól, rendelkeznek vésztervvel, így reagálni tudnának a kialakult helyzetre.


A DAC – Dila Gori EKL-összecsapásra csütörtökön 19:30-kor kerül sor, a Paraméter pedig élőben közvetíti.


(tt)