Bernd Storck: Örülünk, hogy ennyi válogatottunk van, ez adja a klub értékét

A DAC eddigi szerepléséről, a válogatott szünetről és a legközelebbi programunkról készített interjút Bernd Storck vezetőedzővel a klub hivatalos oldala.

Bernd Storck: Örülünk, hogy ennyi válogatottunk van, ez adja a klub értékét
Fotó: Cséfalvay Á. András

A csapat számos klub- és bajnoki rekordot megdöntött az új szezon kezdetén. Mennyire elégedett az eddigi teljesítményünkkel?
„Elsősorban az a fontos, hogy a klub képviselői elégedettek azzal, ahogyan játszunk. Természetesen sok új játékos érkezett a klub jövőbeli fejlesztésének céljából. Nagy kár, hogy a jelenlegi helyzetnek köszönhetően nem élvezhetjük a szurkolók támogatását a stadionban, és hogy nem láthatják élőben a játékstílusunkat. Az Európa-ligában ugyancsak zártkapuk mögött mutathattuk meg magunkat, amit rendkívül sajnálok. Remélhetőleg a nézők mihamarabb ismét megtölthetik a lelátókat. Általánosságban azt mondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok, bár a futballisták rendkívül keményen megdolgoztak ezekért a sikerekért, komoly fejlődésen mentek át. Épp az a legfőbb feladatom, hogy minden egyes játékost individuálisan is magasabb szintre emeljek. A munkába állásomtól, június 1-től kezdve közösen tettük meg ezt az utat. Van egy elképzelésünk arra nézve, hogyan szeretnénk látni az együttest, ám a legfontosabb, hogy miként dolgozunk a gárdával, hogy ezeket az elképzeléseket a pályára is át tudjuk ültetni. Emiatt is fantasztikus ez a csapat, bár ezt nagyon kemény munka árán értük csak el.”

Az eddigi 13 tétmérkőzésünkön átlagban öt gól esett, vagyis a szurkolóknak is látványosak a találkozóink. Negyvenhármat lőttünk és huszonkettőt kaptunk, vagyis kétszerannyi gólt szereztünk, mint a soros ellenfeleink. Mennyire elégedett ezzel az adattal és miként lehet megtalálni a védekezési és a támadási fázis közötti legjobb egyensúlyt?
„Természetesen elégedett vagyok a mutatott játékkal és a szerzett találatok számával, azonban a bekapott gólokkal már kevésbé. Ezen keményen dolgozunk. El kell jutnunk oda, hogy a labdavesztést követő egyes szituációkban sokkal egyszerűbb megoldásokat válasszanak a játékosok. A védekezés már a csatároknál kezdődik, ezért mindenkinek tudnia kell, hogyan szerezzük minél gyorsabban vissza a labdát. A jövő héten egy kiváló csapatot, a pozsonyi Slovant látjuk vendégül a MOL Arénában, ellenük pedig nagy szükségünk lesz a kiegyensúlyozottságra a védelem és a támadósor között. Ez az egyetlen olyan negatívum, amivel elégedetlen vagyok. Nagyon erős a támadójátékunk, sokkal több gólt lőttünk, mint a tavalyi szezonban ilyenkor, ám a védekezésen is dolgoznunk kell, viszont ez a folyamat tanulható. Keményen dolgozunk ezen, és már a kezdetektől fogva elmondtuk a játékosoknak, hogyan is képzeljük el a támadásainkat. Ennek a sok szerzett találat formájában meg is lett az eredménye.”

A szezon második válogatott mérkőzések miatti szünetében kilenc DAC-játékos is a nemzeti csapatával készül. Ki okozta önnek a legnagyobb örömöt?
„Általánosságban mindegyiküknek nagyon örülök, hiszen egy csapat erejét mutatja az a tény is, hogy hány válogatottja van. Nagyon fontos, hogy a játékosaink a nemzetközi színtéren is képviselhessék a klubot. Ez adja egy klub értékét. Boldog vagyok, hogy a futballistáim pályára is kerültek. Láthattam csapatkapitányunkat, Kalmár Zsoltot, aki a nemzeti együttesben is nagyon megbízhatóan teljesített. Bulgáriában gólpasszt adott és be is talált, a csapata pedig bejutott az Európa-bajnoki szereplésért zajló rájátszás döntőjébe, ahol Izland lesz az ellenfél. Schäfer András is nagy örömöt okozott, amiért megkapta a lehetőséget – ő a Szerbia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen léphetett pályára. Tizenöt percet kapott, de jól teljesített. Njie is büszkévé tett, hiszen tizenkilenc esztendősen bemutatkozhatott hazája felnőtt válogatottjában. Yhoan Andzouana is pályán volt, aki hosszabb sérülését követően játszott egy jó 90 percet. Ramirez is megkapta az első lehetőséget, Nicolaescu pedig mindkét alkalommal bekerült a kezdőcsapatba. Elégedett vagyok abból a szempontból, hogy sok válogatott labdarúgónk van, akik rendre meg is mutathatják magukat hazájuk színeiben.”

Ezeket a játékosokat azonban nélkülöznie kell az edzésfolyamatban, ráadásul többen is pályára léptek a somorjai farmcsapatunk mezében. Hogyan kezeli a helyzetet, hogy ilyen sok futballistájára nem számíthat a gyakorlások során?
„Azt gondolom, hogy a múlt heti edzésmunkánk nagyon jó volt. Kisebb csoportban dolgoztunk, így nagyobb hangsúlyt fektethettünk az egyéni fejlesztésre – erőnlétileg és taktikailag egyaránt. Néhány fiatal, aki eddig ritkábban játszott, lehetőséget kapott a farmcsapatunkban, ahol jól teljesítettek és győzelemhez segítették a Somorját. Nincs gondom azzal, ha kisebb csoporttal kell dolgoznom és úgy gondolom, az összes játékos motivált és szeretne fejlődni. Természetesen a Nagymihály elleni összecsapásra való felkészülés nem egyszerű így, hiszen nem igazán lehet begyakorolni a támadás és a védekezés variációit, mivel a kezdőcsapat tagjai nincsenek itt. Nem szeretnék azonban panaszkodni, inkább örülök annak, hogy vannak válogatottjaink. Mindig nagyon várjuk a meghívókat és pozitívan kell erről gondolkodnunk.”

Milyen mérkőzésre számíthatunk szombaton Nagymihályban?
„Olyanra, mint amilyen a túlnyomó többség elleni: egy mélyen védekező ellenféllel találkozunk, amely a gyors ellentámadásokra helyezi majd a hangsúlyt. Jobban fel kell készülnünk, mint tettük legutóbb a Zsolna ellen, ahol a szokásosnál nyíltabban futballoztunk és elkövettünk néhány hibát, amelyeket gólokkal büntette az ellenfél. Tizenhat kapura lövésből csak egy találatot értünk el, de ha továbbra is így futballozunk támadásban, akkor bizonyosan sok gólt lövünk a hétvégén is. Pozitívan kell gondolkodnunk, szeretnénk idegenből is elhozni a három pontot. Egy nappal a mérkőzés előtt, pénteken utazunk keletre, ahol természetes borítású pályán futballozunk – nem úgy, mint a legutóbb Zsolnán, ahol műfű volt. A válogatott játékosok fokozatosan térnek vissza Dunaszerdahelyre, és alaposan felkészítjük őket a nagyon fontos idegenbeli összecsapásra.” 


(dac1904.sk)