Világi Oszkár: "Egy klubtulajdonos számára minden nap harccal telik"

Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a Polčas na telku nevű műsorban vendégeskedett, ahol az ismert futballkommentátorral, Klaudo Slančóval beszélgetett a futballról, a klubtulajdonosi életről és arról, hogy Szlovákiában miért is nehéz sikeresen vállalkozni a labdarúgásban.

Világi Oszkár: "Egy klubtulajdonos számára minden nap harccal telik"
Fotók: Cséfalvay Á. András - archív

Világi elmondta, már kiskora óta DAC-szurkolónak vallja magát, amikor pedig lehetőség nyílt a klub megvételére, igent mondott.

„Elsősorban az volt a szándékom, hogy segítsek a klubnak. Olyan ember vagyok, aki ha valamit elkezd, akkor azt rendesen csinálja. Korábban kézilabdáztam, tehát közel áll hozzám a sport, de a labdarúgás számomra szenvedély”

– mondta Világi.

Arra a kérdésre, hogy honnan ered a Csallóköz óriási futballszenvedélye, a DAC tulajdonosa elmondta, hogy ez egy kis város története, amely a nagyokkal küzd és képes jó eredményeket kiharcolni.

„Ez az emóciókról is szól. Ez nem egyszerűen futball, hanem harc, amely azt bizonyítja, hogy a kicsik is sikeresek lehetnek.”

Klubtulajdonosként Világi Oszkár nem lát különbséget aközött, hogy Szlovákiában az üzlet világában vagy a futballban nehezebb-e vállalkozni. Véleménye szerint, mivel kis országban élünk, nincsenek meg azok a körülmények, amely segítenék az üzletet és a futballt egyaránt.

„Miután a klub tulajdonosává váltam, elmondtam, hogy szeretném kiépíteni az infrastruktúrát, ami meglátásaim szerint jelenleg már 99 százalékban elkészült. Most arra törekszünk, hogy sportteljesítményileg is fejlődjünk. A célom nem elsősorban a bajnoki cím, hanem hogy hosszú távon olyan csapatot tudjak kiépíteni, amely képes helytállni az európai kupákban. Amit az elmúlt hat évben sikerült elérnünk, az csupán az első lépés volt.”

Világi hat éve vált a DAC tulajdonosává, azóta pedig elmondása szerint sok minden változott.

„Új stadionunk van, a csapatunk pedig az egyik legfiatalabb Európában. Egy ilyen együttessel végeztünk a második-harmadik helyen az elmúlt években. A célunk az, hogy az akadémiáról a játékosok bekerüljenek a felnőttcsapatba, és ha van irántuk érdeklődés, akkor nagyobb klubokhoz igazoljanak”

– mondta Világi, majd hozzátette, ha valaki klubtulajdonossá válik, az egyúttal mazochista is.

„Pénzt költesz, ideges vagy, van, hogy nem nyer a csapat. Ha sikeres vagy, akkor örülsz, de másnap elölről kezdődik minden. Tehát sosem vagy elégedett. Egy klubtulajdonos számára minden nap harccal telik, és arra törekszik, hogy jobb és jobb eredményeket érjen el.”

Klaudo Slančo szerint Szlovákiában négy olyan klub van, amely egyértelműen valamilyen stratégiai célt követ. Ilyen a Žilina és a Trenčín, amely viszonylag sikeresen prezentálja a játékosok kinevelését és eladását. Slančo szerint ide tartozik a Slovan is, amely szlovákiai viszonylatban erős, nagy költségvetéssel rendelkező klubként van jelen. A negyedik pedig a DAC.

„A mi filozófiánk, hogy fiatal játékosokkal játsszunk modern futballt, emellett minden évben részt akarunk venni vagy az Európa-ligában, vagy a Bajnokok Ligájában. Próbáljuk fenntartani a jó formát, de ehhez nagyon sok minden kell”

– jegyezte meg Világi, majd hozzátette: Szlovákiában kevés olyan csapat van, amely sikeres tud lenni. Ezzel kapcsolatban azt látja a legnagyobb problémának, hogy nincsenek meg hozzá az alapfeltételek, nincsenek bevételek a tévéközvetítésekből, nincsenek erős szponzorok. Továbbá szurkolói szempontból is gyengének mondható a szlovákiai futball, ugyanis nem egy klub mérkőzéseire csak néhány száz néző látogat ki.

„Ahhoz, hogy a csapat hosszú távon is helyt tudjon állni az európai kupákban, legalább akkora költségvetésre van szükség, mint például a Slovanné. Lehet, hogy egyszer majd elérünk arra a szintre, hogy évről évre valamelyik szlovákiai csapat bejut az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája csoportkörébe, de ez nagyban függ a szerencsétől és más egyéb tényezőktől is. Nagyon nehéz Szlovákiában megtartani a sikeres formát.”

Világi szerint az, hogy Szlovákiában nem támogatják úgy a sportot, mint más országokban, főként annak tudható be, hogy az állam részéről nincs semmilyen érdeklődés a sport iránt.

„Az utóbbi időkben az infrastruktúra kiépítésére lettek fordítva a sportra szánt pénzösszegek, de maga a sportélet nincs kellően támogatva. Főleg az ififoci, ami a jövő megalapozója. Legfőképpen a rendszer hiányzik, hogy céltudatosan fektessék be a pénzt. Hiányzik a jövőkép a sporttal kapcsolatban. A nemzetnek büszkének kell lennie valamire, legyen hát büszke például a sporteredményekre. Ha a Slovan, a Žilina vagy a DAC minden évben európai kupát játszana, az nemcsak a tulajdonos vagy a szurkolók büszkesége lenne, hanem az egész országé” – véli így Világi.

Visszaevezve sárga-kék vizekre, Slančo azt is megkérdezte a DAC tulajdonosától, miért van az, hogy a klub többnyire külföldi edzőt alkalmaz.

„Meglátásom szerint az európai futball más szinten van, mint a szlovákiai. Olyan emberekre van szükségem, akik ezt az európai futballt már átélték gyerekkoruk óta, hogy a tudásbázis nagyobb és erősebb legyen a klubnál. Emellett úgy vélem, hogy a külföldi edzők azt a multikulturalizmust is elhozzák a csapathoz, ami nekünk kell.

Meg vagyok róla győződve, hogy a klubnak szüksége van arra, hogy az edzők olyan országból érkezzenek, ahol nagy múltja van a labdarúgásnak, legyen szó például Németországról, Hollandiáról vagy Portugáliáról” – mondta Világi.

Szóba került az eddigi vezetőedző, Peter Hyballa váratlan januári szerződésbontása is. Ezzel kapcsolatban Világi Oszkár elmondta, hogy a szakember távozása sem az eredményekkel, sem az olykor heves nyilatkozataival nem függött össze.

„Én szerettem és most is szeretem Hyballát. Tudtuk, hogy május 31-én lejárt volna a szerződése, és azt akartam, hogy – ha sikerül európai kupaszereplést érő pozícióban végeznünk – az új edző már az év elejétől felépíthesse a csapatot. Tavaly sajnáltuk, hogy nem jutottunk tovább az Európa-liga harmadik körébe, idén ezt mindenképp szeretnénk elérni.”

Ami az idei célokat illeti, Világi azt szeretné, hogy a DAC a bajnokságban az első három pozíció egyikén végezzen, nyáron pedig sikeres szereplésre számít az európai kupaporondon.


(Polčas na telku)