U21-es Európa-bajnokság: Šafranko után Šatka is gólszerzőként került a krónikába

Csütörtök este megnyerte (Svédország–Szlovákia 3:0) harmadik, egyben  utolsó csoportmeccsét Szlovákia a lengyelországi U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságon.

U21-es Európa-bajnokság: Šafranko után Šatka is gólszerzőként került a krónikába
Ľubomír Šatka (Fotó: fcdac.sk)

Ezzel a Hapal-legénység, nagy lépést tett az elődöntő felé, ám a hat pont ellenére sem biztos, hogy az A csoportban az angolok mögött a második helyen záró Szlovákia ott lesz az elődöntőben. Mint ismeretes, a legjobb négy közé a három csoportgyőztes társaságában a legjobb második helyezett kerül. Ennek ellenére a szlovákok két diadala, előbb a házigazda Lengyelországot fektették két vállra 2:1 arányban, majd tegnap este a címvédő svédeket leckéztették, nagy sikernek számít. Csupán a csoportelső angoloktól szenvedtek 1:2 arányú vereséget.

A szlovák csapat egyébként másodízben szerepel a korosztályos kontinensbajnokságon. 2000-ben hazai pályán a negyedik helyen végzett a többek között Németh Szilárd fémjelezte, Dušan Radolský edző vezette U21-s Európa-bajnokságon, ezzel egyben az olimpiai részvétel jogát is kiharcolta. A mostani lengyelországi U21-es Eb-n viszont nem lehet ötkarikás kvótát szerezni.

Ami a lengyelországi Európa-bajnokságot illeti, az A csoportban Anglia, Szlovákia, Svédország és Lengyelország küzdött a továbbjutásért.

A B csoport résztvevői: Spanyolország, Porugália, Macedónia és Szerbia.

A C csoport kvartettje a következő: Csehország, Dánia, Németország és Olaszország.

A B ás a C csoportban a 3. forduló párharcaira pénteken (B csoport) és szombaton (C csoport) kerül sor. Csupán ezek befejezése után alakul ki az elődöntő mezőnye.

Egyébként a szlovák válogatott játékoskeretében három DAC-labdarúgó (Ľubomír Šatka, Tomáš Huk, Pavol Šafranko) is helyet kapott. A negyedik Eb-résztvevő pedig a DAC frissen igazolt kapusa, Patrik Macej, aki a cseh nemzeti tizenegy tagja. A szakmai stábban is komoly komoly szerepet játszanak a sárga-kékek képviselői: a csapatorvos Fegyveres Zsolt, a fizioterapeuta Ludik György, a szertáros pedig Fedor Patrik.

A Borussia Mönchengladbach csallóközi légiósa, Bénes László is a Hapal-alakulat tagja.

A DAC két labdarúgója, nevezetesen Pavol Šafranko (Lengyelország elleni találkozón), Ľubomír Šatka (a Svédország elleni összecsapáson) gólszerzőként került a meccs jegyzőkönyvébe.

(ái)