*á.š "A szurkolók vissza akarják kapni a futballt" - az ÚLK nyilatkozatot adott ki a nézőket érintő korlátozások enyhítéséről | DAC

"A szurkolók vissza akarják kapni a futballt" - az ÚLK nyilatkozatot adott ki a nézőket érintő korlátozások enyhítéséről

A Ligás Klubok Uniójának (ÚLK) álláspontja a korlátozások beharangozott enyhítéséről és a szurkolók jelenlétéről a Fortuna Liga egyes mérkőzésein.

"A szurkolók vissza akarják kapni a futballt" - az ÚLK nyilatkozatot adott ki a nézőket érintő korlátozások enyhítéséről
Fotó: Cséfalvay Á. András

Szombattól az ún. rózsaszín járásokban újra jelen lehetnek a nézők a Fortuna Liga mérkőzésein, korlátozott, maximálisan 500 fős számban. A hírrel kapcsolatban a Ligás Klubok Uniója a következő álláspontot adtak ki:

A szurkolókra vonatkozó megszorítások enyhítése a Fortuna Liga legközelebbi fordulóját is érinti, amire részben pozitív hírként tekintünk. Az állam képviselőivel folytatott aktív kommunikáció alapján átértékelésre került az egyszeri megszorítás, amely a szurkolók visszatéréséről szóló, nehezen kivitelezhető projekt része volt. Egyúttal már a legközelebbi hétvégi fordulóban lehetséges lesz a készülőfélben levő rendeletben található megszorítások alkalmazása, ami nem volt tervezett. Azért is örülünk ennek, mert a sport különlegességére való tekintettel már a hétvégi mérkőzések előtt átértékelésre és enyhítésre kerültek a korlátozások.

A szurkolók felé irányuló – akik legalább a rózsaszínű járásokban korlátozott számban kilátogathatnak a mérkőzésekre –, a megszorítások további enyhítéséről szóló, részben örömteli hír ellenére hangsúlyoznunk kell, hogy a szurkolók visszatérésének témájáról folyó párbeszédet abszolút elégtelennek tartjuk. Hosszú ideje beszélünk egy, a stadionok szektorizációjáról és azok százalékos kihasználtságáról szóló projektről. Nem állhatunk hozzá ugyanúgy minden rendezvényhez, amelyek egymástól eltérően nagy stadionokban, sportcsarnokokban, színházakban vagy mozikban kerülnek megrendezésre. Egy építő jellegű párbeszédre van szükség az állam képviselőivel úgy, hogy felkészülhessünk az európai kupasorozatok selejtező mérkőzéseire, illetve a Fortuna Liga indulására 2021 júliusának során. Szinte az egész 2020/21-es szezont szurkolók nélkül játszottuk le, a Fortuna Liga klubjainak pedig a következő szezonról szóló, egyértelmű információkra van szüksége. A szurkolók vissza akarják kapni a futballt, a klubok pedig a szurkolóikat. Felelősségteljesen, biztonságban, de egy világos tervvel, amely mindegyik stadionra érvényes a nagyságukat és a diszpozíciójukat figyelembe véve!

Ebben a tekintetben nem kell semmi újat kitalálnunk, az állam képviselőinek sok olyan példát mutattunk be más európai országokból, amelyek pont a stadionok szektorizációján és százalékos kihasználtságán alapszik. Június közepén kezdetét veszi a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság, amely a futball ünnepe lesz, és amely során mindegyik stadionban szurkolók is jelen lesznek, méghozzá azok nagysága és a helyi vezetők döntése alapján. Ha ez körülöttünk mindenhol működik, akkor ebből mi is ihletet meríthetnénk! 

(dac1904.sk)