Nincs a helyzet magaslatán a DAC védelme, Huk szerint gyakran csak ketten védekeznek

Kedden a DAC kiesett a Slovnaft Cup nyolcaddöntőjéből, miután váratlanul 1:5-ös vereséget szenvedett a Senica otthonában. Tomáš Huk, a sárga-kékek csapatkapitánya szerint sokan azt csinálnak a pályán, amit akarnak.

Nincs a helyzet magaslatán a DAC védelme, Huk szerint gyakran csak ketten védekeznek
Fotó: Cséfalvay Á. András

Még egy hónap sem telt el azóta, hogy a két csapat találkozott a Fortuna Liga 10. fordulójában. Bár a DAC-nak akkor sem volt könnyű dolga, sokáig 0:0-ra, majd 1:1-re állt a mérkőzés, végül azonban Vida Kristopher a 85. percben eldöntötte a három pont sorsát.

A két együttes aktuális formája is inkább a sárga-kékeknek kedvezett: a DAC utóbbi hat tétmérkőzését megnyerte, míg a Senica utóbbi hét tétmeccséből csupán kétszer tudott diadalmaskodni (Hlohovec 2:1, Horné Orešany 11:0 – mindkettő a kupában).

A keddi kupameccs is úgy indult, ahogy arra sokan számítottak: Tretyakov már a 4. percben megszerezte a vezetést a vendégeknek. Ezt követően a sárga-kékek kihagytak még néhány helyzetet, ezek pedig a 27. percben megbosszulták önmagukat: Castaneda egy szép kontra után egyenlíteni tudott. A csapatok döntetlen állással vonultak szünetre, a második játékrészben azonban elszabadult a pokol. Derretti és Azankpo két perc alatt a Senica javára fordította az állást, ezt pedig Peter Hyballa védencei képtelenek voltak feldolgozni. A DAC látványosan összeomlott, a játékosok többször is hibáztak, valamint képtelenek voltak érdemleges helyzetet kialakítani. Silveira a 66. percben tovább növelte a különbséget, majd Castaneda egy szép lövéssel állította be az 5:1-es végeredményt.

Bár Peter Hyballa érkeztével a DAC látványos támadófocira törekszik (nem hiába ők szerezték a legtöbb gólt a bajnokságban), a védelem azonban gyakran csődöt mond. A legutóbbi kilenc tétmérkőzésen (6 bajnoki, 3 kupa) a 28 szerzett gól mellett 18-at kaptak, a Sereď elleni 5:0 óta pedig minden meccsen legalább egyszer kapitulált a védelem. A Senica elleni kupa-meccsen is szinte minden gólban benne voltak a védők, az sem volt ritkaság, hogy a hazaiak támadói egyedül törhettek Jedlička kapujára.

A sárga-kékek csapatkapitánya, Tomáš Huk érthetően csalódott volt a mérkőzést követően, ennek pedig hangot is adott.

„Katasztrofálisan játszottunk, magunkat okolhatjuk a vereségért. Jól kezdtünk, az elején megszereztük a vezetést. Viszont a hozzáállásunk már talán az ötödik perctől nem volt megfelelő. Úgy játszottunk, ahogy akartunk. Nyolcan támadtak, ketten meg védekeztek. Néha még ketten sem“

– panaszkodta Huk a lefújást követően a profutbal.sk-nak

Huk igyekezett helyre tenni csapattársait: egy esetben, amikor Herc nem mozdult Jedlička indítására, majd az egészből kis híján a hazaiak veszélyeztettek, a csapatkapitány jól letorkolta csapattársát.

„Ezek vagyunk most mi, ketten-hárman védekezünk. Maximum. Támadó felfogásban játszunk, mindenki gólt akar lőni, de senki sem akar védekezni. Ha nem nézünk magunkba, így fogjuk továbbra is folytatni. Olykor úgy érzem, hogy néhányan azt csinálnak a pályán, amit csak akarnak. Előresprintelnek, de vissza már csak elvétve jönnek. De mondhatunk is nekik bármit… Sajnos“

– mondta Huk, majd hozzátette, hogy ha a bajnokságban kaptak volna ki ilyen arányban, akkor az talán jobban bántotta volna őket.

A sárga-kékeknek gyorsan rendet kell tenniük a soraikban, ugyanis hétvégén már annak a Michalovcének az otthonában lépnek pályára, amely az utóbbi mérkőzéseken alaposan megizzasztotta ellenfeleit.

(tt)