"Nacionalista kötélhúzás" célpontja a dunaszerdahelyi foci?

Egy Prágában élő szabadúszó brit újságíró, Tim Gosling írt riportot a dunaszerdahelyi fociról a német Deutsche Welle portálnak, emlékeztetve arra, hogy a DAC a magyar és szlovák nacionalisták csatájának színhelye, célpontja.

"Nacionalista kötélhúzás" célpontja a dunaszerdahelyi foci?
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Ellátogatott Dunaszerdahelyre, a DAC egyik mérkőzésére, ahol felfedezte a mintegy 10 ezer nézőt elborító piros-fehér-zöld füstöt, miközben szólt a magyar himnusz, a városba vezető úton, a település szélén egy autószerelő műhelynél azonban az amerikai konföderáció lobogóját is, ami ma elsősorban a gyűlölet és a rasszizmus jelképének számít.

Megemlíti Trianont, aminek egyik eredménye volt a Csallóköz elcsatolása is Magyarországtól, majd eljut egészen odáig, hogy a szlovák-magyar viszony a 90-es évek átmeneti feszültségét követően javulni kezdett, miután a szlovák nacionalisták komolyabb előnyöket láttak a romák és a muszlimok elleni gyűlölködésben.

A DAC-nak azonban a focicsapatként elért eredménye viszont ismét praktikus célponttá tette ezt a közeget. Leírja a himnusztörvényként elhíresült jogszabály-módosítást, mellyel tulajdonképpen betiltották és szankcionálhatóvá tették a cselekményt, ha egy idegen ország himnuszát játsszák le vagy éneklik el bármely szlovákiai rendezvényen, így például egy focimeccsen is, majd megemlíti a DAC klub tulajdonosa, Világi Oszkár erre adott válaszát, hogy vállalják a büntetést is, de a himnusz szólni fog a MOL Arénában. 

Emlékeztetett egyúttal az SNS parlamenti képviselője, Dušan Tittel szavaira, aki a jogszabály első parlamenti vitája során azt találta mondani Ondrej Dostálnak, „Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől.”

A riportban megszólal Gál Zsolt publicista, aki kifejti, hogy az SNS ilyen módon próbált a támogatottsága visszaesése okozta kétségbeesésen úrrá lenni.

Tim Gosling kihangsúlyozza ugyanakkor, hogy a nacionalizmus nem egyirányú, és kiemeli, hogy a DAC egy fénylő csillaga Orbán Viktor populista célkitűzéseinek, amelyeket a focin keresztül valósítja meg. Gál Zsolt jelenti ki emellett azt, hogy a DAC ebből a szemszögből szeparatista törekvések szimbóluma, mint az FC Barcelona Katalóniában.

(DW.com/parameter)