Mennyi pénzt is ad a szlovák szövetség a DAC-nak? A SFZ elnézést kért a klubtól

A Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) hivatalos álláspontot adott ki a dunaszerdahelyi MOL Akadémia finanszírozását illetően.

Mennyi pénzt is ad a szlovák szövetség a DAC-nak? A SFZ elnézést kért a klubtól
Fotó: Cséfalvay Á. András

Mint ahogy arról beszámoltunk, november 16-án hivatalosan is megkezdte működését az FC DAC 1904 labdarúgóklub akadémiája, a MOL Football Academy.

A 18 hektáros területen tíz reguláris méretű futballpálya (hét füves – ebből kettő fűthető – és három műfüves), valamint három speciális pálya helyezkedik el. A pályák összalapterülete tíz hektár, a területen található épületek hasznos területe 8 ezer négyzetméter. Az utak és a járdák 26 négyzetméter területen épültek ki.

Az akadémia felépítésére 14 millió eurót fordítottak, ennek egy része támogatásból származik. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2,1 milliárd forinttal, a Szlovák Labdarúgó Szövetség (SFZ) 500 ezer euróval, a Bethlen Gábor Alapítvány pedig 300 millió forinttal támogatta a projektet. A költségek fele a klubot terheli: 3 millió euró származik a klub kasszájából, további 3 millió pedig banki hitelből.

Érdekességnek számít, hogy míg a magyar szövetség 6,5 millió eurónak megfelelő összeggel támogatta az akadémiát, addig a szlovák szövetség „csupán“ félmillióval járult hozzá.

Peter Dedík, a Szlovák Labdarúgó Szövetség főtitkára később kijelentette, hogy az 500 ezer euró nem a teljes végösszeg.

„Öt éven keresztül évi 350 ezer eurós támogatásban egyeztünk meg az akadémia építési munkálatainak befejezésére és az üzemeltetésére“ – idézi a főtitkárt a Pravda.

A DAC közleményben reagált a főtitkár szavaira, ugyanis a klub szerint pontatlan információkat állított. A klub megerősítette, hogy a kiadások több mint 14 millióba kerültek, a SFZ pedig 500 ezer eurós támogatást nyújtott.

„Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy a szövetség egyidejűleg 200 ezer eurót elvett az utánpótlás-nevelésre szánt támogatásunkból. A SFZ így nem 500 ezer, hanem 300 ezer euróval járult hozzá az akadémia felépítéséhez" - áll a közleményben.

A közleményben kitértek arra is, hogy a SFZ 2017-ben és 2018-ban elvállalta az akadémia működésének támogatását évi 350 ezer euróval, amelyet a FIFA Forward utánpótáls-nevelő programból biztosítanak. A klub szerint a SFZ azt is vállalta, hogy 2019 és 2021 között meghatározott összeggel támogatja a klubot, de ez nem haladja meg az évi 350 ezer eurót. A közlemény szerint a 2017-re és 2018-ra jóváhagyott 700 ezer euróból a klub egyelőre 100 ezret kapott meg előlegként. Ez a támogatás nem áll összefüggésben az akadémia felépítésével, hanem az utánpótlás-nevelésre vonatkozik.

 

Elnézést kért a SFZ

A Szlovák Labdarúgó Szövetség hétfőn hivatalos közleményben reagált az akadémia finanszírozását illetően. Íme:

Amióta Világi Oszkár felkarolta a klubot, a Szlovák Labdarúgó Szövetség és az FC DAC 1904 között remek irányba halad az együttműködés, amelyet korrekt kapcsolatra, tiszteletre, barátságra és kölcsönös bizalomra alapoznak. Éppen ezért a szövetség részéről nagyon sajnálatos a helyzet a MOL Football Academy felépítésével kapcsolatban tett nyilatkozatot illetően. A kommunikációban történt szerencsétlen félreértésről van szó, a SFZ pedig bízik benne, hogy a klub vezetősége is hasonlóan fog erre tekinteni. Amennyiben a SFZ nem pontos kijelentése valamilyen módon megérintette a klubot, a szövetség őszintén elnézést kér, valamint továbbra is építeni akar a klubbal és a vezetőséggel ápolt remek kapcsolatára.

Az akadémia projektjét nem csak Európában tartjuk egyedinek, és örülünk neki, hogy az utánpótlás-válogatottainknak lehetőségük lesz igénybe venni az akadémia modern szolgáltatásait.

Bízunk benne, hogy a kialakult helyzet megmagyarázása semmit sem változtat a két fél eddigi átlagon felüli együttműködésén, ugyanis a SFZ nagyon értékeli az FC DAC 1904 munkáját, amelyet a szlovák futball javára fordít. Az akadémia felépítése a bizonyíték arra, hogy a klub emberei komolyan veszik a szlovák futball fejlődését.

A kétoldali segítőkészségen és barátságon alapuló kapcsolatunkat az is igazolja, hogy a MOL Aréna lett az U21-es válogatott hazai bástyája.

A SFZ bízik benne, hogy ezzel lezártnak tekinthető a félreértés, és mindkét fél az eddigi átlagon felüli együttműködés és barátság szellemében folytathatja tovább az együttműködést.

(tt)