Még mindig vizsgálódik a NAKA a magyar-szlovák meccs kapcsán, nagy számban várhatók rendőrök a Spartak-DAC bajnokin

Nem nyugszanak a kedélyek a Magyarország-Szlovákia Eb-selejtező óta, a NAKA további vizsgálatokat indított a találkozón történtekkel kapcsolatban. A rendőrség várhatóan nagy számban jelen lesz a hétvégi Spartak Trnava – DAC összecsapáson is.

Még mindig vizsgálódik a NAKA a magyar-szlovák meccs kapcsán, nagy számban várhatók rendőrök a Spartak-DAC bajnokin
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A Magyarország-Szlovákia mérkőzés nem kis visszhangot váltott ki: a hazai közönség kifütyülte a szlovák himnuszt, valamint rasszista és kirekesztő rigmusokat skandált, amire a vendégszurkolók provokatív politikai üzenettel válaszoltak. Az adok-kapok eredménye az lett, hogy mindkét szövetséget zárt kapus mérkőzésre büntette az UEFA, a szlovák fél azonban sikeresen fellebbezett, így megúszta 15 ezer eurós büntetéssel.

A lelátókon történtek miatt a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is vizsgálódni kezdett, miután egy szurkoló felgyújtott egy sálat, amely Szlovákia címerét ábrázolta. Megkeresésünkre Michal Slivka országos rendőrszóvivő elmondta, hogy a vendégszektorban történt egy eset, amelyet magyar állampolgár követett el, így az ügyet átadták a magyarországi rendőrségnek. Hogy az eset összefügg-e a sálgyújtogatással, nem tudni, a szóvivő ugyanis nem pontosította, hogy milyen bűncselekményt követett el az illető.

Az üggyel kapcsolatban érdeklődtünk a magyar rendőrségnél is, amely szintén nem tudott érdemi választ adni. Kérdésünkre, miszerint hogyan fordulhatott elő, hogy magyarországi szurkoló került a vendégszektorba, azt a választ kaptuk, hogy a mérkőzés rendezése nem a rendőrség feladata.

Michal Slivka szóvivő elmondta, hogy a magyar-szlovák találkozóval kapcsolatban a rendőrség az elmúlt napokban több bejelentést is kapott, amellyel a továbbiakban a NAKA nyugati részlege foglalkozik majd.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Eb-selejtezőt követően több szlovákiai szurkoló azt állította, hogy a mérkőzés után megtámadták őket Budapest utcáin. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség őrizetbe vett hat személyt, hármat közülük súlyos testi sértéssel, kettőt garázdasággal, egyet pedig súlyos testi sértés kísérletével és könnyű testi sértéssel gyanúsítottak meg.

Feszült hangulat várható a Spartak-DAC bajnokin

A nagyszombati Spartak és a DAC összecsapásai mindig is feszült hangulatot vontak magukkal, vélhetően ez alól a szombati bajnoki összecsapás sem lesz kivétel. Bár a mérkőzést nem minősítették rizikósnak, a rendőrség várhatóan nagy számban jelen lesz. Adott esetben pedig a rendőrök kivezethetik a rendbontó szurkolókat a lelátóról.

„A rendőrség feladata a közrend biztosítása a stadion körül, valamint a környező utcákban. A rendőrség ennek fényében elegendő erőt mozgósít majd. A törvény szerint a stadion biztonságáért a találkozó szervezője a felelős, viszont ha a szervező keze alól kicsúszik az irányítás, a rendőrség kész azonnal közbelépni“

– tájékoztatta a Paramétert Martina Kredatusová nagyszombati kerületi rendőrszóvivő.


(tt)