„Mától fogva bajnokok akarunk lenni, ezért fogunk harcolni!”

Megtartotta szezonkezdő sajtótájékoztatóját a dunszerdahelyi FC DAC 1904 vezetősége.

„Mától fogva bajnokok akarunk lenni, ezért fogunk harcolni!”
Világi Oszkár (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A hagyományos sajtótájékoztatóra hétfőn reggel, a MOL Arénában került sor, és az eseményen számos érdekes téma került szóba, például a stadionépítés befejezése, az átigazolások, a labdarúgóklub céljai, de az együttes új vezetőedzőjéről is lehullott a lepel.

Immár a hatodik szezonját kezdi a csapat, mióta Világi Oszkár a klub többségi tulajdonosává vált. A klubtulaj bizakodóan tekint az új idényre.

„Úgy érzem, minden évben jobb és jobb szezont tudunk magunk mögött”

– szögezte le rögtön a sajtótájékoztató elején Világi, aki szerint a dunaszerdahelyi klub felnőtt a feladathoz, hogy évről évre merészebb célokat fogalmazzon meg.

A klubvezetés szerint örvendetes, hogy az elmúlt szezonban kivívott harmadik helyezést követően a csapat keménymagját sikerült egyben tartani, az együttes erős, a játékosok összetartanak, az idősebbek kiváló vezetői lettek a csapatnak, a fiatalok pedig bebizonyították, hogy fontos szituációkban is erős jellemmel rendelkeznek.

A klub célkitűzéseit a Fortuna Liga 2017/2018-as idényében sikerült maradéktalanul teljesíteni – hiszen a tabella első hat helyét vette célba a csapat, végül pedig dobogós helyezést és nemzetközi kupaszereplést sikerült kiharcolni.

„Az idei cél, hogy a liga felsőházában végezzünk, ott is az első három között. Meg akarjuk tartani azt, amit tavaly elértünk, és ezért minden meg fogunk tenni”

– jelentette ki magabiztosan Világi Oszkár.

A nyári felkészülés végeztével a DAC rögtön belekerül a mélyvízbe. A múlt heti Európa Liga-selejtező visszavágójára csütörtökön kerül sor Tbilisziben, utána pedig vasárnap már a Podbrezová otthonában kezdi a Fortuna Liga új szezonját a dunaszerdahelyi együttes.

Az átigazolási piacon még bármi lehet

„Ahhoz, hogy megtartsuk tavalyi helyezésünket, fontos volt egyben tartani a csapatot”

– hangsúlyozta Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója.

A sportigazgató tájékoztatása szerint a klub elégedett a „régi” és új szerzeményeivel: Kalmár leigazolása nagyon fontos volt, Herc vendégjátékát is sikerült meghosszabbítani, Slančík személyében egy fiatal, ambíciózus kapus érkezett Eperjesről (Prešov), Šimčák Tbiliszi ellen már pályára is lépett, Vida Máté a Pambou által hagyott űrt hivatott pótolni a középpályán, és Maxim Tretyakov személyében pedig egy sokoldalú támadóval gazdagodott a csapat.

Van Daele elárulta azt is, hogy van külföldi érdeklődés a csapat bizonyos játékosai iránt. A világbajnokságon is pályára lépő panamai Davis iránt Törökországból, és más, egzotikus országokból érdeklődnek, Ľubomír Šatkát pedig francia és olasz élvonalbeli klubok játékosmegfigyelői tartják szemmel, ugyanakkor egyelőre egyik esetben sem lehet konkrét, komoly ajánlatról beszélni.

Jan Van Daele

„Meglátjuk, mi történik még az átigazolási időszak végéig, hiszen ilyenkor bármi megeshet”

– mondta a DAC sportigazgatója.

Szeptemberre kész az akadémia

Míg a MOL Aréna építési munkálatai várhatóan az év végéig tartanak majd – ez a kivitelezőtől is nagyban függ –, addig a MOL Akadémia infrastruktúrája szeptemberre készül el. Ennek köszönhetően ősztől teljes erőbedobással folytatódik az utánpótlásnevelés Dunaszerdahelyen.

„A világszintű körülmények adottak, a mi feladatunk pedig, hogy lehetőségeinket maximálisan kiaknázzuk. A körülmények már lehetővé teszik azt, hogy a részletekre koncentráljunk”

– nyilatkozta a sajtótájékoztatón Németh Krisztián, a MOL Akadémia menedzsere.

Németh Krisztián

Az akadémiai munka egyre profibb színvonalon zajlik, a klub nyitott egy kapusakadémiát, a kondíciós edzésekkel is külön szakembergárda foglalkozik, és a DAC az utánpótlásnevelésben egy teljesen egységes edzésprogramot alkalmaz.

„Ami az elmúlt év eredményeit illeti, nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, de az előttünk álló szezonban remélhetőleg már learathatjuk azokat a babérokat, amelyekért eddig dolgoztunk”

– mondta Németh Krisztián.

Az akadémiai munka legfontosabb része, hogy a klub megtalálja a legtehetségesebb gyerekeket, labdarúgókat, ennek érdekében pedig 200 kívülálló gyermeknek tartanak edzőtábort a nyáron, és a képzést már az U7-es korosztályban elkezdik.

A MOL Akadémia célja a klub képviselői szerint továbbra is egyértelmű: az élvonalbeli felnőttcsapatot saját nevelésű fiatalokkal feltölteni.

Az új edző: Peter Hyballa

Mivel a csapat vezetőedzője, Marco Rossi csütörtökön, a Dinamo Tbiliszi elleni EL-visszavágót követően a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjára távozik, a szezonkezdő sajtótájékoztatón lehullt a lepel az együttes új vezetőedzőjéről.

Az FC DAC 1904 új vezetőedzője – péntektől – a 42 éves, német Peter Hyballa.

„Szeretnék köszönetet mondani Marcónak mindenért, amit a klubért tett. Innen is üzenem neki, hogy Dunaszerdahelyen mindig hazavárjuk” – jelentette ki Világi Oszkár klubtulajdonos.

Az új edző, Peter Hyballa – aki múlt csütörtökön már Dunaszerdahelyen nézte végig a DAC-Tbiliszi mérkőzést – neves szakembernek számít Németországban, Jürgen Klopp dortmundi ténykedése idején ő volt az, aki a Borussia ifjúsági csapatát vezette, legutóbb pedig a Német Labdarúgó-szövetség edzőképzését irányította.

Világi Oszkár szerint azért is esett a választás Hyballára, mert fontos szempont volt, hogy az új edző az erős támadófoci híve legyen, és hogy kellő tapasztalata legyen a fiatal játékosok felkészítése terén – ezeknek pedig Hyballa maradéktalanul eleget tesz.

Peter Hyballa asszisztensei Remco ten Hoopen és Admir Kozlic lesznek, az adat- és videóelemző szerepkör Maik Drzensla feladata lesz, míg az erőnléti edző szerepét Laura Stosno veszi át.

„Pénteken visszajövünk Tbilisziből, vasárnap pedig már az új edző irányítása alatt lépünk pályára Podbrezován” – tette hozzá a klubtulajdonos.

Marin Ljubičič

Az öltözőben minden oké

Marin Ljubičič csapatkapitány a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a csapat öltözőjében minden a legnagyobb rendben van. Elmondása szerint a játékosok körében nem okozott kellemetlenséget, hogy új edző érkezik a csapathoz, hiszen mindig csak az előttük álló mérkőzésre koncentrálnak – így most is egyelőre csak azzal foglalkoznak, hogy csütörtökön a Dinamo Tbiliszi otthonában kell pályára lépniük, és megpróbálni kiharcolni a továbbjutást az Európa Liga második selejtezőkörébe.

„A játékosok profik, készen állnak a váltásra. Bízom benne, hogy minden rendben lesz, kíváncsian várjuk az új edzőt. Rossinak pedig köszönünk mindent, amit tett. Kemény munkát végzett Dunaszerdahelyen, amit végül siker koronázott."

– jelentette ki Marin Ljubičič.

Világi Oszkár

A sajtótájékoztatót Világi Oszkár szavai zárták, a klubtulajdonos egy újságírói kérdésre válaszolt, amely azt firtatta, hogy látva a dunaszerdahelyi klubban zajló komoly munkát, mikor lesznek bajnoki ambíciói a DAC-nak. A klubtulajdonos erre így válaszolt:

„Az én célom, hogy minden évben nemzetközi meccset játszunk. A nemzetközi foci szerves részévé szeretnénk válni. Hogy mikortól ambíciónk a bajnoki cím? Mától. Mától fogva bajnokok akarunk lenni, és ezért fogunk harcolni. Mindenünk megvan hozzá.”

(db)