Ismerd meg a DAC fiatal tehetségét, Sainey Njiét!

A DAC fiatal gambiai játékosa egy olyan történet részese, amilyenről több millió gyerek álmodik világszerte.

Ismerd meg a DAC fiatal tehetségét, Sainey Njiét!
Fotó: dac1904.sk

Sainey Njie Vida Máté sérülését követően a védekező középpályás pozíciójában került be a kezdőcsapatba és talán még saját magát is meglepte a mutatott teljesítménye. A tizennyolc éves gambiai labdarúgó remek játékolvasásával, váratlan agresszivitásával és az eleganciájával is kitűnt. A felemelt fejjel adott passzok nagyon értékesek a mail futballban.

Sainey Lamin városában született, amely kőhajításra fekszik a nyugat-afrikai tengerparton található kétmilliós ország fővároshoz, Banjulhoz. Szülőföldjét három oldalról Szenegál, a negyedikről pedig az Atlanti-óceán határolja.

A nyolc gyerek közül ő a legfiatalabb. Édesapja, a korábban farmerként dolgozó Alhajie és édesanyja, Nano Marena hat fiút és két lányt neveltek fel. Az összes fiú kergette a labdát, de csak Sainey rendelkezett a kellő kitartással és tehetséggel. Ezt elsőként a saját testvérei vették észre, és hatévesen az ő ajánlásukra jelentkezett a szülővárosában, Laminban található Jattas Memorial Football Academy kötelékébe. Ma ezt az akadémiát mindenki csak „Sainey akadémiájának” hívja a legismertebb neveltje után. Itt játszotta első tétmérkőzéseit is, többségében egy-két fejjel magasabb csapattársak és ellenfelek között. „Tapha Manneh foglalkozott velem, aki egy kiváló edző és ember. Sok mindenért tartozom neki hálával” – mondja.

Az akadémia keretén belül Sainey létrehozta saját csapatát, a Harlem FC-t, amellyel minden nyáron tornákat játszott a környék hasonló együtteseivel. Ott figyeltek fel rá először a regionális válogatott edzői és akkor indult el a pályafutása meredeken felfelé. A Lamin United színeiben már tizenöt esztendősen belekóstolhatott a felnőtt második liga küzdelmeibe. Az idények közötti kéthónapos nyári szünetben azonban mindig visszatért a gyökereihez, és a regionális válogatottak számára szervezett tornákon futballozott. A Gambia Civil Aviation Authority szólította meg, az ő céges csapatuk tagja lett. „Különféle bajnokságokban szerepeltünk, egészen jól ment náluk a foci. 2016-ban pont itt fedezett fel engem az első ügynököm, Bamadi Bayo, aki a tanácsadóm lett. Nagyon sokat segített és bátyámként tekintek rá.”

Az ő segítségével került Sainey egy ügynökséghez, amelynek több afrikai országban is vannak megfigyelői. A legtehetségesebb ifjú futballistákat a saját akadémiáikba gyűjtik. Az egyik ilyen Gambiában található és a Gambino Stars nevet viseli. Pont onnan érkezett a fiatal középpályás tavaly augusztusban Dunaszerdahelyre. „Mindig focizni szerettem volna és kiskoromban arról álmodoztam, hogy profiként Európában keresem a kenyeremet. Boldog vagyok, amiért teljesült ez az álmom és hogy itt lehetek. Jelenleg kizárólag a DAC-ra összpontosítok. Szeretnék folyamatos játéklehetőséget kapni és segíteni a klubtörténet átírásában. Jó lenne bajnokságot és kupát nyerni, ezzel nyomot hagyni a DAC történelmében” – mondja Njie, aki az első szerződését a 18. születésnapján, 2019. augusztus 30-án írta alá a DAC-cal. A megállapodás 2022. június 30-ig érvényes. „A kortársaimhoz hasonlóan, később én is szeretném megmérettetni magam a legjobb bajnokságok egyikében. A leginkább a Real Madrid és azon belül Luka Modrić játéka tetszik, de gyerekkén a Manchester United középpályása után Fletchernek becéztek.”

Az erősségei közé a mozgékonyságot és az agresszivitást sorolja. „És főleg nem szívlelem a vereségeket, sőt, egyenesen gyűlölöm, minden egyes után több napig szomorkodom. Ezért keményen dolgozom az edzéseken és a pályán nem ismerek barátot.”

A befejezésein szeretne javítani. „Jó lenne gólokat szerezni, de még fiatal vagyok, sokat kell tanulnom és fejlődnöm. Érzem, hogy Storck vezetőedző irányítása alatt jó esélyem van erre. Egy kiváló trénerről van szó, aki az érkezésétől kezdve nagyon sokat segít nekem. Tanácsokat oszt, hogy miben kell javulnom. Azzal, hogy bízik bennem, önbizalmat ad. Nem edzőnek, hanem tanárnak hívom. Ha hibázunk, nem kezd el kiabálni, hanem mosolyogva odajön és elmondja, mit tegyünk másként. Neki köszönhetően nyújtottam jó teljesítményt az előző mérkőzéseken. A saját fiaként beszél hozzám, én pedig igyekszem minden egyes utasítását teljesíteni.”

A barátságos természete miatt a csapattársai is megkedvelték Saineyt. Ő maga mindenkinek hálás, aki segítette az eddigi pályafutása során. „Elsősorban Istennek tartozom köszönettel ezért a fantasztikus lehetőségért. Ez egy új fejezet az életemben, és szeretnék fokozatosan javulni, segítve ezzel a társaimat és a csapatot is. Köszönöm édesapámnak és édesanyámnak, hogy az egész életem során mellettem álltak és bíztak bennem. Köszönet jár az egykori csapattársaimnak és edzőimnek a Harlem FC és a Gambino Stars gárdáinál, ahol sok remek emberrel találkoztam. Mindenekelőtt Sarr edzőt emelném ki. Az Európába való érkezésemre a belga családom, vagyis Arnold, Gauthier és Els készített fel. Az ideérkezésemben Christian játékosügynök és az édesapja, Helmuk úr is fontos szerepet játszott. Mindannyiuknak rendkívül hálás vagyok.”


(dac1904.sk)