*á.š Fortuna-szombat, 21. forduló: Langyos meccsen győzött a DAC, már csak egy hely kiadó a felsőházban | DAC

Fortuna-szombat, 21. forduló: Langyos meccsen győzött a DAC, már csak egy hely kiadó a felsőházban

Szombaton a DAC 2:1-es győzelmet aratott hazai pályán a Michalovce ellen a Fortuna Liga 21. fordulójában.

Fortuna-szombat, 21. forduló: Langyos meccsen győzött a DAC, már csak egy hely kiadó a felsőházban
Fotó: TASR

A mérkőzést a DAC kezdte aktívabban, amelynek kezdőcsapatából ezúttal nem hiányzott a kisebb sérüléséből felépülő Kalmár Zsolt. A mérkőzés első helyzete Ramirez nevéhez fűződik, de próbálkozása levágódott az egyik védőről. A tízedik perc környékén megszerezte a vezetést a dunaszerdahelyi csapat: egy szögletet követően Beskorovainyi fejelte vissza a labdát a sűrűbe, ami aztán Nicolaescu érintésével Kružliakhoz került. A szlovák védő azonnal lőtt, a játékszer pedig egy védőn megpattanva némileg irányt váltott, majd a kapuban kötött ki. Perceken belül másodszor is betalálhatott volna a hazai csapat, de Nicolaescu a kapu fölé durrantott. Továbbra is a sárga-kékek birtokolták többet a labdát és sikerült is néhány ígéretes helyzetet kialakítaniuk, de ezek rendre kimaradtak. Az első negyvenöt percben már csak Kalmár kapu fölé szálló lövése, valamint Christie-Davies próbálkozása került be a statisztikákba – utóbbit Markovič kapus tenyerelte a kapu fölé.

A második félidőre alaposan leült a játék, egyik csapat sem tudott érvényesülni támadásilag, sok volt a pontatlanság és az eladott labda. A 60. perc környékén aztán a csereként beálló Andzouana felébresztette a csapatokat az álomból: Kalmártól kapta a labdát a tizenhatos jobb sarka előtt, majd tolt néhányat rajta befelé, végül visszahúzta a rövid sarokra. Markovič beleért, de nem tudta kivédeni. A hazaiak jól láthatóan megelégedtek a kétgólos előnnyel, így nem is nagyon erőltették a támadásokat, a vendégek pedig bár mentek volna előre, játékukban nem volt meg a kellő átütőerő és pontosság. A hajrában a nagymihályiak kapusa hozta rá a frászt a saját csapattársaira, miután cselezgetni kezdett a DAC-játékosok között, de a hazaiak végül nem tudtak profitálni a helyzetből. Az utolsó percekre feljött a vendégcsapat, és ennek végül meg is lett az eredménye. Siopis lövése még a kapu mellé szállt, Beskorovainyi kezezésénél viszont a játékvezető büntetőt ítélt a Michalovce javára. A labda mögé a veterán Žofčák állt, aki higgadtan értékesítette a tizenegyest. Ez a gól viszont már csak az eredmény korrigálására volt elég, a DAC megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

A mérkőzés: FC DAC 1904 – MFK Zemplín Michalovce 2:1

Biztosította helyét a felsőházban a Zlaté Moravce, amely Nyitrán tudott győzni. A vendégek Balaj 21. percben értékesített büntetőjével szerezték meg a vezetést. A hazaiak többször is közel álltak az egyenlítéshez, de vagy nem volt szerencséjük a helyzeteknél, vagy Chovan kapus állta a labda útját. A hajrában a hazaiaktól Duga a kiállítás sorsára jutott, de ez már sehogy sem befolyásolta a végeredményt – a ViOn három ponttal gazdagodott, a Nitrának pedig meg kell elégednie az alsóházzal.

Nem babra ment a játék Garamszentkereszten sem, ahol a tavaszt remekül kezdő Pohronie fogadta a szintén feltámadni látszó Trenčínt. Nem sok helyzetet hozott a mérkőzés, az a kevés is jobbára a hazaiak előtt adódott, de ezek rendre kimaradtak. A hajrában aztán a semmiből gólt szerzett a Trenčín: Čataković kapott labdát a tizenhatos határán, majd egy védőjét megverve a hosszúba lőtt. Mint később kiderült, ez volt a találkozó egyetlen találata, a trencséniek így nagy lépést tettek a felsőház felé.

Öt gólt és egy piros lapot hozott a Ružomberok és a Senica összecsapása. Az új edzővel, Karol Praženicával kiálló, a forduló előtt még sereghajtó erdőháti alakulat az első félidőben húsz perc alatt kétgólos előnyre tett szert. Előbb Košťál mattolta Krajčírik kapust, majd a rózsahegyiek egykori játékosa, Turčák növelte kétgólosra csapata előnyét. A hazaiak még a félidő lefújása előtt szépítettek Kostadinov révén. A második játékrész is eseménydús, aktív futballt hozott. A 69. percben harmadszor is betaláltak a vendégek, ezúttal Piroska volt eredményes. A rózsahegyiek viszont gyorsan válaszolni tudtak, Regáli remekül a hosszúba helyezett. Mielőtt még viszont a hazaiak az egyenlítésen is elgondolkodtak volna, megpecsételődni látszott a sorsuk: két perccel a szépítést követően a gólszerző Regáli megkapta második sárgáját, majd automatikusan a pirosat, így idő előtt mehetett zuhanyozni. A Senica végül megőrizte egygólos előnyét, így három ponttal távozott Rózsahegyről. Vereségével a Ružomberok kicsúszott az első hatosból, és kisebb csoda kellene ahhoz, hogy tavasszal a felsőházban játszhasson.

Nagyszombatban rendezték a forduló rangadóját, ahol a negyedik Spartak a harmadik Žilinát fogadta. A hazaiak már negyed óra után megszerezték a vezetést: Bamidele Isa adta ki a labdát Mikovičnak, aki egyből vissza is tette középre, a nigériai támadó pedig a jobb alsóba lőtt. Újabb negyed óra után már 2:0 virított az eredményjelzőn. Egy szögletet követően a visszafejelt labda a rövid oldalon várakozó Bamidele Isát találta meg, aki közelről a kapuba talált. Viszont a vendégek még a félidő vége előtt szépíteni tudtak. Javorček szlalomozott át a hazai védők között és helyezett a hosszú alsóba. A fordulást követően nagy lehetőséghez jutott a Žilina, ugyanis a játékvezető a hazaiaktól második sárga lappal kiállította Kristián Koštrnát. Csakhogy hiába mentek előre becsülettel a vendégek, nem tudták kihasználni a több mint félórás emberelőnyt. A Spartak győzelmével feljött a harmadik helyre, a második DAC-tól kilenc ponttal van lemaradva.

A jelenlegi állás szerint még egy hely kiadó a felsőházban, amelyre három csapat pályázik – a Trenčín, a Ružomberok és a Sereď.


A szombati eredmények:

 FC Nitra – FC ViOn Zlaté Moravce 0:1 (0:1)

Gólszerző: 21. Balaj (11-esből)

Piros lap: 85. Duga (ZMO)

FK Pohronie – AS Trenčín 0:1 (0:0)

Gólszerző: 85. Čataković

MFK Ružomberok – FK Senica 2:3 (1:2)

Gólszerzők: 44. Kostadinov, 73. Regáli – 20. Košťál, 40. Turčák, 69. Piroska

Piros lap: 75. Regáli (RUZ)

FC DAC 1904 – MFK Zemplín Michalovce 2:1 (1:0)

Gólszerzők: 10. Kružliak, 63. Andzouana – 90+2. Žofčák (11-esből)

FC Spartak Trnava – MŠK Žilina 2:1 (2:1)

Gólszerzők: 15., 31. Bamidele Isa – 40. Javorček

Piros lap: 58. Koštrna (TRN)


A forduló további programja:

Február 28. (vasárnap)

ŠKF Sereď – ŠK Slovan Bratislava (15:00)


A bajnokság állása a mérkőzéseket követően:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 12 gól
Balaj (ViOn) – 12 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Ratao (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Ramirez (DAC) – 8 gól
Divković (DAC) – 8 gól
Faško (Nitra) – 8 gól
Holman (Slovan) – 8 gól
Čataković (Trenčín) – 8 gól

(tt)