*á.š Fortuna-szombat, 13. forduló: Nem bírt a sereghajtóval a DAC, már nem vezeti a bajnokságot | DAC

Fortuna-szombat, 13. forduló: Nem bírt a sereghajtóval a DAC, már nem vezeti a bajnokságot

Hosszú idő után már nem a DAC nevével kezdődik a Fortuna Liga tabellája, miután a sárga-kékek hazai pályán nem bírtak a sereghajtó Pohroniével, a Slovan viszont nyerni tudott Nagymihályban.

Fortuna-szombat, 13. forduló: Nem bírt a sereghajtóval a DAC, már nem vezeti a bajnokságot
Fotó: Cséfalvay Á. András

Bernd Storck képtelen volt nélkülözni három alapemberét, Balićot, Davis és Blackmant, miután megfertőződtek koronavírussal. Helyettük Sommer, Méndez és Fábry kapott helyet a kezdőben, de még így is a DAC számított a párharc favoritjának.

A garamszentkeresztiek az első perctől kezdve aktívan, bátran futballoztak, ez pedig szemmel láthatóan meglepte a listavezetőt, amely sokáig nem jutott veszélyesebb helyzetig. A vendégek alakították ki az első gólszerzési lehetőséget – Audino közvetlenül szögletből tekert kapura, Jedličkának kellett kiszednie a léc alá tartó labdát. Tíz percet kellett várni a DAC első lehetőségére, de Divković nagy helyzetben nem találta el a kaput. Sokáig a két kapu között folyt a játék, a hazai csapat képtelen volt átütőerőt vinni a támadásaiba. A vendégek keményen védekeztek, és olykor bizony veszélyes támadásokat is indítottak. A 26. percben Fadera passzolt Audinóhoz, ő azonban kb. 12 méterről a kapu fölé durrantott. Nem sokkal később hasonló helyzet alakult ki a túloldalon is: Mendez passza után az ötösnél érkező Kalmár találta telibe Jenčo kapust.

Bernd Storck a szünetben kettős cserével próbálta felrázni csapatát, ehhez képest a második játékrész ott folytatódott, ahol az első véget ért: a hazai csapat szenvedett, a vendégek pedig igyekeztek borsot törni a jóval esélyesebb ellenfél orra alá. Az 52. percben óriási helyzet adódott a Pohronie előtt: Bimenyimana nyert meg egy fejpárbajt Malýval szemben, így a labda eljutott a teljesen üresen érkező Faderához, ő viszont az ötösről nem találta el a kaput. Pár perccel később a túloldalon kis híján góllal válaszoltak a sárga-kékek: egy tetszetős akciót követően Kalmár két védő között ugratta ki Divkovićot, aki szemtől szemben Jenčóval csak a kapufát találta el. A kipattanó Sommerhez került, ő viszont nem tudott az üres kapuba továbbítani. Kétség kívül ez volt a hazai csapat legnagyobb helyzete a 90 perc alatt. Storck újabb cseréket küldött pályára, de sem Nicolaescu, sem Nebyla, sem Andzouana nem tudott változtatni a játék képén. A hajrában ugyan többet birtokolta a labdát a hazai csapat, de így sem tudta áttörni a hősiesen védekező sereghajtó védelmét. Az utolsó pillanatokban még Ramirez került óriási helyzetbe, de Jenčo óriási bravúrral védett.

Bernd Storck fiai képtelenek voltak megbirkózni az alapemberek hiányával, az esélyt kapó játékosok pedig nem tudták a legjobb teljesítményüket nyújtani. A találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget, és mivel a Slovan ezúttal begyűjtötte a három pontot, pontszámban beérte a dunaszerdahelyieket, jobb gólarányának köszönhetően pedig át is vette a vezetést a tabellán. Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a DAC egymeccses hátrányban van.

A mérkőzés: FC DAC 1904 - FK Pohronie 0:0

A Nitra elleni vereséget követően a Slovan nem engedhetett meg magának újabb botlást, ennek megfelelően pedig semmit sem bízott a véleltenre Nagymihályban. Ratao révén még az első félidőben megszerezték a vezetést: Holman beadását Čavrić fejelte le, Ratao pedig a tizenhatos határáról kilőtte a jobb alsót. A második játékrész elején büntetőhöz jutott a Slovan, Ožbolt pedig higgadtan értékesítette. Ez a két gól elég volt ahhoz, hogy a címvédő három ponttal távozzon Nagymihályból.

Értékes győzelmet aratott a Spartak Trnava is, amely Rózsahegyen tudott győzni. A mérkőzés egyetlen találatát Bamidele Isa szerezte a 64. percben.

Alaposan kitömte a Trenčít a ViOn. Az aranyosmarótiak már a 25. percben 2:0-ra vezettek, a második félidőben pedig meg sem álltak ötig. A mérkőzés hőse a mesterhármast jegyző Filip Balaj volt, aki ezzel megszerezte szezonbeli tízedik gólját is a bajnokságban, így a góllövőlistán letaszította az élről a kilencgólos Kalmár Zsoltot. A ViOn győzelmével feljött a harmadik helyre, de csak jobb gólkülönbséggel előzi meg a Žilina-Spartak kettőst.


A szombati eredmények:

MFK Zemplín Michalovce – ŠK Slovan Bratislava 0:2 (0:1)

Gólszerzők: 42. Ratao, 57. Ožbolt (11-esből)

MFK Ružomberok – FC Spartak Trnava 0:1 (0:0)

Gólszerző: 64. Bamidele Isa

FC ViOn Zlaté Moravce – AS Trenčín 5:0 (2:0)

Gólszerzők: 22., 61., 82. Balaj (a másodikat 11-esből), 25. Kovaľ, 52. Hrnčár

FC DAC 1904 – FK Pohronie 0:0


A forduló további programja:

November 8. (vasárnap)

FC Nitra – MŠK Žilina (16:00)


Elhalasztva:

FK Senica - ŠKF Sereď - november 17-én (14:00) rendezik


A bajnokság állása a szombati mérkőzéseket követően:

Góllövőlista:

Balaj (ViOn) – 10 gól
Kalmár (DAC) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 8 gól
Faško (Nitra) – 7 gól
Kurminowski (Žilina) – 7 gól
Divković (DAC) – 7 gól
Ratao (Slovan) – 7 gól
Ramirez (DAC) – 5 gól
Almási (Ružomberok) – 5 gól
Balić (DAC) – 5 gól

(tt)