*á.š Fortuna-szombat, 13. forduló: Kikapott az újonctól a DAC | DAC

Fortuna-szombat, 13. forduló: Kikapott az újonctól a DAC

Három győztesen megvívott találkozót követően kikapott a DAC, amely a Liptovský Mikuláš vendégeként lépett pályára a Fortuna Liga 13. fordulójában.  

Fortuna-szombat, 13. forduló: Kikapott az újonctól a DAC
Fotó: TASR

Az első tíz percben a vendégek birtokolták többet a labdát, de ezt nem tudták helyzetekre váltani. A DAC főként ívelésekkel és távoli lövésekkel próbálkozott, de előbbiek csak hazai fejeket találtak meg, utóbbiaknál pedig Luksch kapus résen volt. Több mint húsz percnek kellett eltelnie, hogy feljegyezzük az első komolyabb gólszerzési lehetőséget – Staš beadásáról centikkel maradtak le a csapattársak a kapu előterében. Pár perccel később viszont már a kapuban táncolt a labda, ugyanis Kružliakot megelőzve Voško kapott remek labdát jobbról, és közelről kilőtte a rövid alsót. Jedlička hiába vetődött. A DAC szinte azonnal válaszolhatott volna, de Davis szöglete után Krstović centikkel a kapu mellé fejelt. A bekapott gól után nagyobb sebességre kapcsoltak a sárga-kékek, de játékukat pontatlanság jellemezte, nem mellesleg pedig a liptószentmiklósiak is szervezetten védekeztek. Nem sokkal a szünet előtt kis híján másodszor is betaláltak a hazaiak: Staš szögletét követően Pinte fejelhetett, Jedlička viszont kiszedte a léc alá tartó labdát. A kipattanó megtalálta Hranáč fejét, ő viszont közvetlen közelről a kapufát találta telibe, ekkor pedig Jedlička már megkaparintotta a játékszert.

Németh Antal Verlinden és Nicolaescu beállításával próbálta felrázni csapatát, de átütőerőt ők sem tudtak vinni a játékukba. Az 57. percben ugyan a moldovai támadó előtt adódott helyzet, de öt méterről a kapu mellé fejelt. A túloldalon Jedličkának kellett bravúrt bemutatnia Flak távoli lövésénél. Nem sokkal később újfent a cseh hálóőr állta a labda útját Voško lövésénél. Pár perccel később ismét a liptószentmiklósi támadó került helyzetbe, lövése azonban centikkel ment a kapu mellé. A DAC rendre az íveléseket erőltette, de a hazai védelem ma áthatolhatatlan volt. A sárga-kékek nem tudták nyomás alá helyezni a kapuja elé betömörülő liptóiakat, akik bizony veszélyes ellentámadásokat indítottak a hajrában is: a frissen beállt Kotora lökete a felső léc fölött zúgott el. A félidő közepén a hosszú kihagyás után visszatérő Balić is játékba állt, az utolsó percekben pedig egy ígéretes lövéssel jelentkezett, de a labda nem sokkal a kapu mellé ment. A hazaiak okosan távol tartották a labdát a kapujuktól, így az utolsó percek különösebb izgalmat már nem hoztak.

A DAC kikapott a Liptovský Mikuláš vendégeként, amely a szezonban először hozott le egy meccset kapott gól nélkül.

A mérkőzés: MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC DAC 1904 1:0

 

Meglepetésre kikapott hazai pályán a Michalovce attól a Pohroniétől, amely eddigi hat idegenbeli bajnokiját egyaránt elveszítette. Lačný már a 11. percben betalált Ladji pontos beadását követően. A vendégek ezt követően sem vettek vissza a tempóból, és a félidő vége előtt kétgólosra növelték előnyüket – Badolo szemtől szemben Szárazzal nem hibázott. A fordulást követően több gól már nem született, így a garamszentkeresztiek győzelmükkel elmozdultak az utolsó helyről.

Két válságban lévő csapat találkozott Zsolnán, ugyanis a sárga-zöldek és aktuális ellenfelük, az aranyosmarótiak is hét meccse nyeretlenek voltak a bajnokságban. Kettejük közül a hazaiak szakították meg ezt a nem túl dicső szériát – Paur és Minárik találatával már a 11. percben 2:0-ra vezettek. Sokáig maradt az állás, ám negyed órával a mérkőzés vége előtt kiszakadt a gólzsák: Ďuriš passzolt laposan középre, a labda mindenki előtt elment, a túloldalon érkező Jánošík pedig simán a kapuba passzolt. Pár percre rá egy szögletet követően Švec bólintott a hazai kapuba, ezzel kétgólosra csökkentve a zsolnaiak előnyét. A hajrában viszont a hazaiak megadták a kegyelemdöfést – Goljan remekül ugratta ki Jambort, aki éles szögből mattolta Kirát. A végeredmény így Žilina-ViOn 4:1.

Korai gól született Rózsahegyen is, ahol a Sereď vendégeskedett, Maslo szabadrúgásból volt eredményes a 4. percben. Csakhogy nem sokáig örülhettek a hazaiak, ugyanis Radič a félidő közepén egyenlíteni tudott. A fordulást követően a rózsahegyiektől Boďa kilenc perc alatt kétszer is betalált, ezt a hátrányt pedig már nem tudták leküzdeni a szerediek.


A szombati eredmények:

MFK Zemplín Michalovce – FK Pohronie 0:2 (0:2)

Gólszerzők: 11. Lačný, 37. Badolo

MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce 4:1 (2:0)

Gólszerzők: 6. Paur, 11. Minárik, 76. Jánošík, 88. Jambor – 78. Švec

MFK Ružomberok – ŠKF Sereď 3:1 (1:1)

Gólszerzők: 4. Maslo, 52., 61. Boďa – 19. Radić

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC DAC 1904 1:0 (1:0)

Gólszerző: 29. Voško


A pénteki eredmény:

FC Spartak Trnava – FK Senica 2:1 (2:0)

Gólszerzők: 24. Saymon, 37. Savvidis – 83. Jurdík


A forduló további programja:

Október 31. (vasárnap)

AS Trenčín – ŠK Slovan Bratislava (17:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Sukisa (Senica) – 7 gól
Henty (Slovan) – 6 gól
Ristovski (Trnava) – 6 gól
Kadák (Trenčín) – 5 gól
Lačný (Pohronie) – 5 gól

(tt)