Fortuna Liga: A tűzzel játszott a DAC, de a végén mégis örülhetett

A második helyen zárja a Fortuna Liga őszi szezonját a DAC, miután csütörtökön legyőzte a Ružomberok együttesét.

Fortuna Liga: A tűzzel játszott a DAC, de a végén mégis örülhetett
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Aktívabban kezdett a hazai csapat, mégis a vendégek előtt adódtak az első komolyabb lehetőségek. Petrášnak előbb a 12. percben Morong helyzeténél kellett résen lennie, majd nem sokkal később Bobček lövését tenyerelte ki. Húsz percet kellett várni arra, hogy a DAC is veszélyeztesse a vendégek kapuját – Gavrić az oldalhálót találta el. Három perccel később viszont már a kapuban volt a labda. Gavrić kiugratta Andzouanát, aki balról egyből laposan középre adott, Nebyla pedig mesterien a hosszú alsóba helyezett. A vendégek el- eljutottak a hazai kapuhoz, de ígéretesebb helyzetet csak a félidő végén tudtak kidolgozni, akkor Madleňák lövését hárította Petráš. A szünet előtt a hazaiak is közel voltak az újabb gólszerzéshez, Gavrić viszont éles szögből nem tudott kapura lőni.

A fordulást követően fokozódott a hazaiak dominanciája, volt, hogy percekig kapujuk elé szegezték a rózsahegyieket, de erőfeszítéseiket nem tudták újabb gólra váltani. A 63. percben aztán megváltozott a játék képe, de nem úgy, ahogy azt sokan gondolták volna. Blackman kapott remek kiugratást, Mojžiš pedig még a tizenhatos előtt hátulról szabálytalankodott ellene, így a játékvezető azonnali piros lappal kiállította a Ružomberok védőjét. Ezt követően még perceken át a DAC uralta a mérkőzést, sőt, Kružliak fejesével veszélyeztetni is tudott, de ahogy közeledett a hajrá, úgy vette át a kezdeményezést a vendégcsapat. A 77. percben Petráš hárította Maslo életerős szabadrúgását. Gyakran úgy tűnt, hogy nem is a hazai csapat futballozik emberhátrányban, hiszen a vendégek percekre beszorították őket, és bizony az egyenlítéshez is közel álltak. A 80. percben Kelemennek fejelték vissza a labdát balról, és le is tudott fordulni védőjéről, közeli lövését viszont Petráš lábbal hárította. Nem sokkal később Petráš a frászt hozta a hazai közönségre: Zsigmund tizenhatoson kívülről leadott lövése átpattant Petráš fölött, de a DAC hálóőre még a gólvonal előtt rávetette magát a labdára. A 84. percben egy levágódó labda teljesen üresen találta Kelement, aki meg is nézhette, hogy hová helyezzen – centikkel ment mellé. Az utolsó percekben végleg eldönthette volna a mérkőzést a DAC. Szánthó húzott el a jobb oldalon, megjátszotta Krstovićot, aki lövés helyett önzetlenül az üresen érkező Ramadanhoz passzolt, ő viszont óriási helyzetben a kapu mellé lőtt. A végső sípszóig izgulhattak a hazaiak, de végül sikeresen kibekkelték a győzelmet az emberhátrányban játszó Ružomberokkal szemben.

A mérkőzés: FC DAC 1904 – MFK Ružomberok 1:0

A második helyen telel a DAC, mivel a listavezető Slovan legyőzte az Ivan Galád irányításával még veretlen ViOn-t. Weiss 24. percben szerzett találatára Mondek a 37. percben még válaszolni tudott, de a félidő vége előtt Čavrić újfent a hazaiak felé billentette a mérleg nyelvét. A második játékrészben sem történt csoda: Kashia és Zmrhal bebiztosította a hazaiak győzelmét.

4:1-es győzelem született Nagyszombatban is, ahol a Michalovce vendégeskedett. Taiwo két, valamint Daniel egy találatával már az első félidőben 3:0 volt az állás, majd a fordulást követően Daniel növelte négyre a hazai csapat előnyét. A nagymihályiak erejéből már csak a szépítésre futotta a hajrában.


Eredmények:

FC DAC 1904 – MFK Ružomberok 1:0 (1:0)

Gólszerző: 23. Nebyla

ŠK Slovan Bratislava – FC ViOn Zlaté Moravce 4:1 (2:1)

Gólszerzők: 24. Weiss, 43. Čavrić, 62. Kashia, 86. Zmrhal – 37. Mondek

FC Spartak Trnava – MFK Zemplín Michalovce 4:1 (3:0)

Gólszerzők: 4., 39. Taiwo, 14., 49. Daniel – 87. Petrík


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Krstović (DAC) – 11 gól
Cobnan (Podbrezová) – 9 gól
Polievka (B. Bystrica) – 8 gól
Regáli (Ružomberok) – 7 gól
Faško (B. Bystrica) – 6 gól
Kaprálik (Žilina) – 6 gól
Ďuriš (Žilina) – 6 gól
Kalmár (DAC) – 6 gól
Čavrić (Slovan) – 6 gól

(tt)