*á.š Fortuna Liga, rájátszás, 9. forduló: Ismertté válhat a DAC play-off-körös ellenfele | DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 9. forduló: Ismertté válhat a DAC play-off-körös ellenfele

Utolsó hazai bajnokijára készül a DAC hétvégén a Fortuna Liga rájátszásában, amelyen a második Ružomberok együttesét fogadja.

Fortuna Liga, rájátszás, 9. forduló: Ismertté válhat a DAC play-off-körös ellenfele
Fotó: Cséfalvay Á. András

A sárga-kékek számára már nem bír téttel sem a mostani, sem a jövő heti utolsó, nagyszombati összecsapás sem. Bár Joao Janeiro együttese sokáig nem találta a fonalat, de aztán egy biztos védelmi játékra átálló stílussal sikeresen legyőzte a Žilinát és a már bajnok Slovant, majd döntetlenezett a Sereď vendégeként, ez pedig elég volt ahhoz, hogy két fordulóval a bajnokság vége előtt biztosítsa negyedik helyét a tabellán. Ez annyit jelent, hogy a DAC számára az utolsó forduló után sem ér véget a szezon, hiszen play-off-kört játszhat az utolsó, még nemzetközi szereplést érő helyezésért. Az elődöntőben az alsóház élén végző együttes látogat majd Dunaszerdahelyre, ami nagy valószínűséggel az AS Trenčín lesz. A sárga-kékek előnye, hogy továbbjutás esetén a döntőt is a MOL Arénában rendeznék.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nem ez a legsikeresebb szezonunk, de még él az európai kupaporondra való kijutás esélye. Ez az elsőszámú célkitűzésünk, amelyre összpontosítunk. Remélhetőleg sikerrel járunk. Az előttünk álló két mérkőzésen felelősségteljesen fel fogunk készülni a selejtezőre, amely számunkra a szezon kicsúcsosodását jelenti. Bízom a sikerben”

– idézi a DAC hivatalos oldala a csapat szlovák középpályását, Milan Dimunt.

De ne szaladjunk ennyire előre! A dunaszerdahelyiek a rájátszás utolsó hazai mérkőzésére készülnek hétvégén, amelyen a második helyezett Ružomberokot fogadják. A rózsahegyiek kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak a szezon során, mindvégig ott voltak a dobogó környékén. A Spartak tavaszi botladozásait kihasználva reálissá vált számukra az ezüstérem megszerzése is, amit az eredmények kedvező alakulása esetén már a hétvégén be is biztosíthatnak.

A Ružomberok idén igazi kellemetlen ellenfélnek mondhatja magát, amellyel az olyan csapatoknak is meggyűlt a baja, mint a Slovan, a Spartak vagy a Žilina. Eleinte úgy tűnt, hogy a DAC fel tudja vele venni a harcot, hiszen tavaly szeptemberben 1:2-re győzni tudott Rózsahegyen, a decemberi visszavágó pedig gól nélküli döntetlent hozott. A rájátszásban viszont az északiak megmutatták, hogy komolyan kell venni őket – 4:1-gyel küldték haza a dunaszerdahelyieket.

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2021/22-es szezonban:

MFK Ružomberok – FC DAC 1904 1:2

FC DAC 1904 – MFK Ružomberok 0:0

MFK Ružomberok – FC DAC 1904 4:1

A Spartak Trnava sokáig harcban volt a bajnoki aranyért is, de a rossz tavaszi szezonkezdet megpecsételte a sorsát. Vigaszdíjként hétközben begyűjtötte a kupaaranyt a Slovan ellenében, de amíg a remény él, minden bizonnyal a második helyről sem mond le. Ehhez az idén nem túl acélos Žilina otthonában kell győznie, közben pedig a DAC hétvégi sikeréért is fohászkodnia kell.

A bajnok Slovan már mindenféle nyomás nélkül léphet pályára Nagyszombatban a Sereď vendégeként. A hazaiak szinte biztosan az ötödik helyen zárják a bajnokságot, de teljesen nyugodtak csak a forduló után lehetnek.

A hétvégén az is eldőlhet, hogy melyik csapat lesz a DAC ellenfele a play-off-körben. Erre az alsóház listavezetőjének, a Trenčínnek van a legnagyobb esélye, ezt pedig a szezon végére teljesen széthulló, de végül sikeresen bennmaradó Senica otthonában biztosíthatja be. A trencsénieken kívül már csak a nagymihályiak vannak harcban a hetedik helyért, ehhez viszont hátralévő két mérkőzésüket meg kell nyerniük, miközben riválisuk egy pontot sem szerez. Lássuk be, erre elég pici az esély. Szombaton az újonc Liptovský Mikulášt fogadják, amely elégedett lehet első élvonalbeli szezonjával, hiszen nem kellett a kiesés ellen küzdenie, emellett pedig a gólokkal sem spórolt – 40 találatával már most megelőzi az olyan felsőházi csapatokat, mint a Spartak, a DAC vagy a Sereď. Küzdött a bennmaradásért a Zlaté Moravce, de a Trenčín elleni kettős vereséggel, valamint a legutóbbi senicai döntetlennel biztossá vált, hogy osztályozót kell játszania az élvonalbeli tagságért. Most már csak a tisztes zárás lehet az aranyosmarótiak célja, az idén szinte teljesen esélytelen Pohronie ellen pedig egy győzelem még összejöhet.


A rájátszás 9. fordulójának programja:

Felsőház:

Május 14. (szombat)

MŠK Žilina – FC Spartak Trnava (17:00)

ŠKF Sereď – ŠK Slovan Bratislava (17:00)


Május 15. (vasárnap)

FC DAC 1904 – MFK Ružomberok (20:00)


Alsóház:

Május 13. (péntek)

MFK Zemplín Michalovce – MFK Tatran Liptovsý Mikuláš (20:00)


Május 14. (szombat)

FC ViOn Zlaté Moravce – FK Pohronie (17:00)

FK Senica – AS Trenčín (17:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Kadák (Trenčín) – 13 gól
Azango (Trenčín) – 9 gól
Henty (Slovan) – 9 gól
Zmrhal (Slovan) – 8 gól
Regáli (Ružomberok) – 8 gól
Ristovski (Trnava) – 8 gól
Ďubek (ViOn) – 7 gól
Boďa (Ružomberok) – 7 gól
Weiss (Slovan) – 7 gól
Sukisa (Žilina) – 7 gól
Lačný (Pohronie) – 7 gól

(tt)