Fortuna Liga, rájátszás, 6. forduló: Mesterlövészek csatája Aranyosmaróton

Hétközben komoly változások történtek a DAC-nál, de ettől még nem áll meg sem az élet, sem a bajnokság – a sárga-kékek hétvégén Aranyosmarótra látogatnak.

Fortuna Liga, rájátszás, 6. forduló: Mesterlövészek csatája Aranyosmaróton
Fotó: Cséfalvay Á. András

Az elmúlt időben akadozott a fogaskerék a DAC-nál, amely a Banská Bystrica ellen már a negyeddöntőben búcsúzott a Slovnaft Cuptól, a bajnokságban pedig hárommeccses nyeretlenségi szériát húzott. Egy hete ezt a Trenčín hazai legyőzésével sikerült megszakítani, ennek ellenére a klubvezetőség öt fordulóval a bajnokság vége előtt közös megegyezéssel szerződést bontott Bernd Storck vezetőedzővel. Helyét a szezon végéig eddigi asszisztense, Németh Antal vette át, akinek a munkáját két régi ismerős, az időközben visszatérő Martin Raška kapusedző és Gábriš Csaba erőnléti edző segíti majd.

A DAC jelenleg tízpontos hátrányban van a listavezető Slovannal szemben, ennek lefaragása továbbra is reménytelen feladatnak tűnik, közvetlen üldözői közül pedig hét ponttal előzi meg a negyedik Žilinát és öttel a harmadik Spartak Trnavát. A sárga-kékeknek további pontokra lenne szükségük, hogy bebiztosítsák a második helyet, ehhez viszont olyan papíron gyengébb csapatok ellen kellene diadalmaskodniuk, mint soros ellenfelük, a Zlaté Moravce.

Az aranyosmarótiak a rájátszás eddigi öt mérkőzéséből csak kettőt tudtak megnyerni – a Trenčín és meglepetésre legutóbb a Žilina ellen.

„Győzelmi céllal vágunk neki az összecsapásnak, és szeretnénk a szurkolóknak is örömet okozni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a nagyon jól szervezett ellenfélen kívül a pálya minőségével is meg kell küzdenünk, amely nem a támadófutballt erőltető gárdáknak kedvez. Azonban nem mondunk le erről a célról, mert számunkra a második hely megőrzése az elsőrendű feladat a hátralevő öt fordulóban”

– idézi a DAC hivatalos oldala Németh Antal vezetőedzőt.

A két csapat idén már negyedszer mérkőzik meg egymással: augusztusban a DAC elhozta a három pontot Aranyosmarótról, majd decemberben a ViOn meglepetésre visszavágott ellenfelének. Idén márciusban, már a rájátszás első fordulójában a sárga-kékek diadalmaskodni tudtak hazai pályán.

A Zlaté Moravce utoljára 2016 áprilisában tudta hazai pályán legyőzni soros ellenfelét, míg a DAC utóbbi öt vendégszereplése során mindannyiszor győzni tudott. A szombati mérkőzés egyben a bajnokság két legjobb mesterlövészének összecsapása is lesz: Eric Ramirez 15 találattal vezeti a góllövőlistát, míg Filip Balaj 14-gyel a második. Hogy a DAC játékosait mennyire viselte meg a hétközi edzőváltás, illetve Németh Antal képes lesz-e összefogni a csapatot, az szombaton kiderül.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az alapszakaszban és a rájátszásban:

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 1:2

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 1:3

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 2:0

A legutóbbihoz hasonlóan ez a forduló is tartogat rangadót, a listavezető Slovan ugyanis Zsolnán vendégeskedik. Egy héttel ezelőtt mindkét csapat vereséget szenvedett a bajnokságban: a zsolnaiak Aranyosmaróton, míg a pozsonyiak hazai pályán a Spartak Trnavától kaptak ki. Bár az égszínkékek előnye kényelmesnek tűnik, bizonyára minél előbb bebiztosítanák újabb bajnoki címüket. A Žilina viszont harcban van még a harmadik, adott esetben pedig még akár a második helyért is, így számára minden pont kulcsfontosságú lehet.

A rájátszás első fele a nagyszombatiak számára alakult a legsikeresebben – ötből négy meccset is megnyertek, ezzel feljöttek a dobogó legalsó fokára, és már a második helyen álló dunaszerdahelyieket ostromolják. Hétvégén a Trenčín együttesét fogadják, a két csapat jelenlegi formáját tekintve pedig nem kérdés, hogy ki a találkozó favoritja.

Lassan kirajzolódtak az erőviszonyok az alsóházban is, de a hetedik és tizenkettedik helyezett között még így is csak nyolc pont a különbség. Jelenleg a szerediek vezetik az alsó hatost, de a hétvégi forduló után már nem feltétlenül kell így lennie, ugyanis a lassacskán magához térő Ružomberok otthonába látogatnak.

Egy héttel ezelőtt nem sikerült Anton Šoltis bemutatkozása a Michalovce edzőjeként, ezúttal Senicán nyílik esély a javításra. Bár a sereghajtó kezd egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülni, jó ómennek számít, hogy a rájátszásban egyedül az erdőhátiakat tudta legyőzni.

Nincs irigylésre méltó helyzetben a Nitra sem, amely csupán jobb gólkülönbségének köszönhetően nem szorul az utolsó helyre. Hétvégi ellenfele az a Pohronie lesz, amely az eddigi 27 bajnokiján csupán hatszor tudott nyerni, ezek felét viszont az utóbbi öt találkozókon könyvelte el.


A rájátszás 6. fordulójának programja:

Április 24. (szombat)

Felsőház:

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 (14:30)

FC Spartak Trnava – AS Trenčín (17:00)

Április 25. (vasárnap)

MŠK Žilina – ŠK Slovan Bratislava (16:00)


Alsóház:

Április 24. (szombat)

MFK Ružomberok – ŠKF Sereď (15:30)

FK Senica – MFK Zemplín Michalovce (17:00)

FK Pohronie – FC Nitra (17:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Ramirez (DAC) – 15 gól
Balaj (ViOn) – 14 gól
Kalmár (DAC) – 13 gól
Ratao (Slovan) – 13 gól
Kurminowski (Žilina) – 12 gól
Divković (DAC) – 10 gól
Čataković (Trenčín) – 10 gól
Holman (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Malec (Senica) – 8 gól
Regáli (Ružomberok) – 8 gól
Faško (Nitra) – 8 gól

(tt)