*á.š Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Már minden lényegi kérdés eldőlt, de a sárga-kékekből nem hiányzik a motiváció | DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Már minden lényegi kérdés eldőlt, de a sárga-kékekből nem hiányzik a motiváció

A végéhez ér hétvégén a Fortuna Liga 2020/21-es kiírása, amelyben a DAC a kerületi riválisával, a Spartak Trnavával mérkőzik meg utoljára.

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Már minden lényegi kérdés eldőlt, de a sárga-kékekből nem hiányzik a motiváció
Fotó: Cséfalvay Á. András

A rájátszás utolsó fordulójához érve lényegében minden fontos kérdésre választ kaptunk. Eldőlt, hogy a Slovan végez a bajnoki tabella élén, a DAC-é az ezüstérem, a Spartaké pedig a bronz. Már az is biztos, hogy a Nitra búcsúzik a Fortuna Ligától, helyét pedig a második liga győztese, a Liptovský Mikuláš veszi át. A 11., osztályozót érő pozíció viszont még kiadó, csakúgy, mint a 7., amely play off-kört jelent a nemzetközi kupaindulásért.

A DAC-ra az utolsó fordulóban kerületi rangadó vár, hiszen egyik legnagyobb riválisa, a Spartak Trnava látogat Dunaszerdahelyre. Bár a találkozónak lényegében nincs tétje, vélhetően már csak a presztízs miatt sem veszik majd félvállról a csapatok a mérkőzést, amit szombaton legfeljebb 500 néző követhet figyelemmel a lelátóról.

„Minőségi a támadójátékunk, igyekszünk offenzív futballt produkálni és boldog vagyok, hogy gyakran betalálunk az ellenfelek kapujába. Bízom benne, hogy az utolsó fordulóban is sikerül gólokat szereznünk és a győzelmen kívül a gólkirályt is megünnepelhetjük. Minden lényegi kérdés eldőlt már, de ez nem jelenti azt, hogy hiányzik a motiváció. Végre ismét lehetnek szurkolók a stadionban, még ha csak kis számban is. Igyekezni fogunk jó teljesítményt nyújtani és megmutatni nekik, hogy megérdemelt a második hely”

– idézi a DAC hivatalos oldala Dominik Kružliakot, a sárga-kékek védőjét.

A nagyszombatiak remek tavaszt produkáltak, 14 bajnokijukból 10-et megnyertek és csupán kettőt veszítettek el. Hat mérkőzésen át tartó győzelmi szériájuknak köszönhetően előbb letaszították a zsolnaiakat a dobogó legalsó fokáról, és sokáig a második helyért is versenyben voltak, de az aranyosmaróti gól nélküli döntetlen szertefoszlatta az ezüstéremről dédelgetett álmukat.

A két csapat idei három egymás elleni összecsapásából a sárga-kékek jönnek ki jobban: tavaly augusztusban a DAC hazai pályán 2:1-re, novemberben a nagyszombati találkozón pedig 2:0-ra tudott győzni. A februári összecsapás fordulatos játékot hozott Nagyszombatban, amelyet követően végül a hazaiak örülhettek – Ristovski a ráadás 3. percében szerezte a győztes gólt.

Egy fronton még az élen végezhet a DAC a bajnokságban: Eric Ramirez a gólkirályi titulusra hajt, 16 góllal ugyanis vezeti a mesterlövészek listáját.

„Tudom, hogy a DAC eddig egy alkalommal adta a bajnokság gólkirályát (Pavol Diňa az 1993/94-es szezonban 19 góllal) – csodálatos lenne, ha másodikként a klub történetében megszerezném ezt a címet. Nemcsak számomra, hanem az egész klub és a szurkolók számára is. Bízom benne, hogy sikerrel járok, de a legfontosabb, hogy győzzön holnap a csapat. Igyekezni fogok betalálni és hozzájárulni a sikerhez. Pályafutásom legjobb szezonja a mostani, ami miatt nagyon boldog vagyok. Ez a kemény munka eredménye, amelyhez remek feltételeket találtam Dunaszerdahelyen”

– nyilatkozta a venezuelai támadó, akinek teljesítménye sajtóinformációk szerint felkeltette a Rubin Kazaň érdeklődését.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az alapszakaszban és a rájátszásban:

FC DAC 1904 - Spartak Trnava 2:1

FC Spartak Trnava – FC DAC 1904 0:2

FC Spartak Trnava – FC DAC 1904 3:2

A Žilina hétközben kikapott a Slovnaft Cup döntőjében a Slovantól, így újabb esélyt puskázott el a nemzetközi kupaindulás bebiztosítására (az első a dobogóról való lecsúszás volt). Viszont még egy utolsó sansza így is akad: biztos negyedikként az alsóház győztesével mérkőzik majd meg a play off-körben a Konferencia Liga-selejtezőért. A szombati ViOn elleni bajnoki már csak formalitás.

Akárcsak a Slovan-Trenčín találkozó. A pozsonyiak a tavalyi év után idén is dupláztak, az pedig külön öröm lehet számukra, hogy szombaton hazai pályán vehetik át a bajnokot megillető serleget.

Az alsóházban viszont még vannak izgalmak: két csapat, a Ružomberok és a Sereď van még harcban a 7. helyért, előbbi Garamszentkereszten a Pohronie ellen, utóbbi Aranyosmaróton a Senica vendéglátójaként zárja a szezont. A már biztos kieső Nitra otthonában kell nyernie a Michalovcének ahhoz, hogy ellépjen a 11., osztályozót érő pozícióról, de sorsa függ a többi csapat eredményétől is.


A rájátszás 10. fordulójának programja:

Felsőház:

Május 22. (szombat)

FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava (19:00)

MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce (19:00)

ŠK Slovan Bratislava – AS Trenčín (19:00)


Alsóház:

Május 22. (szombat)

ŠKF Sereď – FK Senica (19:00)

FK Pohronie – MFK Ružomberok (19:00)

FC Nitra – MFK Zemplín Michalovce (19:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Ramirez (DAC) – 16 gól
Kurminowski (Žilina) – 15 gól
Ratao (Slovan) – 14 gól
Balaj (ViOn) – 14 gól
Kalmár (DAC) – 13 gól
Čataković (Trenčín) – 12 gól
Regáli (Ružomberok) – 11 gól
Divković (DAC) – 11 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Holman (Slovan) – 9 gól
Strelec (Slovan) – 9 gól
Bamidele Isa (Spartak) – 9 gól

(tt)