Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Két piros lap és hazai győzelem a kerületi derbin, nem Ramirez lett a gólkirály

A DAC győzelemmel zárta a 2020/21-es szezont, miután 2:0-ra felülmúlta a Spartak Trnavát, amely végül kilenc emberrel fejezte be a mérkőzést.

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Két piros lap és hazai győzelem a kerületi derbin, nem Ramirez lett a gólkirály
Fotó: TASR

Aktívabban kezdtek a vendégek, de komolyabb helyzetet nem sikerült kialakítaniuk az első tíz percben – ellenkezőleg, a hazaiak veszélyeztettek, de Taiwo lövését magabiztosan hárította Takáč. A 15. perc környékén érdekes dolgot láthatott a stadionba kilátogató 500 néző: Bukata odatalpalt Sommernek, amelyet követően Ziemba felmutatta neki a sárga lapot. Nem sokkal később viszont a játékvezető fülére szóltak a videoszobából, ezért leszaladt a pálya szélére, hogy visszanézze a szabálytalanságot. Rövid elemzést követően a spori megváltoztatta az ítéletet, visszavonta a sárga lapot és azonnali pirossal kiállította a nagyszombati középpályást. Az emberhátrány ellenére kis híján megszerezte a vezetést a Spartak, Vlasko blokkolt lövését viszont Száraz szögletre mentette, majd Koštrna beadásáról maradt le Bmidele Isa és Kóša. A hazaiak fölénye a 30. perc kőrnyékén vált meddővé, ekkor sorra jöttek a nagyobbnál nagyobb helyzetek. Balić közeli fejese a kapu mellé ment, Divković tekerése pedig a jobb kapufán csattant. A 34. percben már megtört a jég: Divković kapott labdát a tizenhatoson kívül, majd jobbról középre húzódva ballal ellőtte. A laszti a kapufáról ezúttal a hálóba pattant. A hazaiak magabiztosan irányították a mérkőzést, az emberelőny ellenére nem kezdtek fejetlen támadásba.

A második játékrész elején megpecsételődni látszott a Spartak sorsa: Davis beadására Balić érkezett jó ütemben, fejese pedig a kapuban kötött ki. Néhány perccel később még mélyebbre ásta magát a vendég csapat, Miković a saját tizenhatosán belül buktatta Schäfert, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A nagyszombati játékos sárgát kapott, de mivel már volt neki egy, mehetett is zuhanyozni. A megítélt büntetőt végül Davis könnyelműen kihagyta. A nyolc mezőnyjátékossal küzdő Spartak már csak a védekezésre tudott koncentrálni, de ebben a DAC is partner volt, ugyanis nem különösebben erőltette az újabb gólszerzést. Az eredmény már nem változott, így a DAC győzelemmel zárta a 2020/21-es szezont.

A mérkőzés: FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava 2:0

Győzelemmel koronázta meg bajnoki címét a Slovan, amely gyorsan lerendezte a Trenčín elleni mérkőzést: a pozsonyiak Holman és Lichý góljával már a 8. percben 2:0-ra vezettek. A vendégek erejéből végül már csak a szépítésre futotta.

A forduló előtt még Eric Ramirez vezette a góllövőlistát, de végül mégsem ő végzett az élen. A Žilina ugyanis 5:1-re legyőzte hazai pályán a ViOn-t, a hazaiaktól pedig Kurminowski négy góllal vette ki a részét a gálázásból. A lengyel támadó így 19 találattal a bajnokság legjobb góllövője lett.

A Sereď küzdhet meg az utolsó, még nemzetközi indulást érő pozícióért, miután aranyosmaróton 4:1-re legyőzte a Senica együttesét, így az alsóház élén, azaz a 7. helyen végzett. A szerediek ezt főként annak is köszönhetik, hogy a forduló előtt még alsó hetest vezető Ružomberok kikapott Garamszentkereszten a Pohronie vendégeként.

A Michalovce sima 4:0-s győzelmet aratott a már biztos kieső Nitra otthonában, és mivel a többi mérkőzés eredménye is a nagymihályiaknak kedvezett, elmozdultak a 11. helyről – ahová a senicaiak csúsztak le, így az erdőhátiakra még ki-ki mérkőzés vár az élvonalbeli tagság megőrzéséért.


Eredmények:

Felsőház:

FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava 2:0 (1:0)

Gólszerzők: 34. Divković, 52. Balić

Piros lapok: 58. Miković (TRN) 17. Bukata (TRN)

MŠK Žilina – FC ViOn Zlaté Moravce 5:1 (3:0)

Gólszerzők: 9., 31., 36., 60. Kurminowski (az utolsó kettőt 11-esből), 82. Jambor – 71. Švec

ŠK Slovan Bratislava – AS Trenčín 2:1 (2:0)

Gólszerzők: 5. Holman, 8. Lichý – 80. Ikoba
 

Alsóház:

ŠKF Sereď – FK Senica 4:1 (2:0)

Gólszerzők: 23. Bušnja, 42., 90+2. Lačný, 77. Iván – 83. Šimčák

FK Pohronie – MFK Ružomberok 1:0 (0:0)

Gólszerző: 49. Chvěja

FC Nitra – MFK Zemplín Michalovce 0:4 (0:2)

Gólszerzők: 31. Trusa, 45+1. Oshima, 53. Sharani, 69. Popovits


A bajnokság végeredménye:

Felshőház:

Alsóház:

Bajnokok Ligája-selejtező: Slovan Bratislava

Európa Konferencia Liga-selejtező: FC DAC 1904, FC Spartak Trnava

Európa Konferencia Liga play off-kör: MŠK Žilina - ŠKF Sereď, FC ViOn Zlaté Moravce - AS Trenčín

Fortuna Liga osztályozó: FK Senica

Kieső: FC Nitra 


Góllövőlista:

Kurminowski (Žilina) – 19 gól
Ramirez (DAC) – 16 gól
Ratao (Slovan) – 14 gól
Balaj (ViOn) – 14 gól
Kalmár (DAC) – 13 gól
Divković (DAC) – 12 gól
Čataković (Trenčín) – 12 gól
Regáli (Ružomberok) – 11 gól
Holman (Slovan) – 10 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Strelec (Slovan) – 9 gól
Bamidele Isa (Spartak) – 9 gól

(tt)