*á.š Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Búcsú- és örömkönnyek a Spartak-DAC rangadón, csak a foci hiányzott | DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Búcsú- és örömkönnyek a Spartak-DAC rangadón, csak a foci hiányzott

Vereséggel zárja a Fortuna Liga rájátszását a DAC, amely szombaton egygólos vereséget szenvedett a Spartak Trnava otthonában.

Fortuna Liga, rájátszás, 10. forduló: Búcsú- és örömkönnyek a Spartak-DAC rangadón, csak a foci hiányzott
Fotó: TASR/AP

Langyosan indult a Spartak és a DAC összecsapása, és sokáig egyik csapat sem erőltette meg magát különösebben. Az első komolyabb helyzetet a félidő derekán jegyezhettük fel, mégpedig a sárga-kékek kapuja előtt: Mikovič centere után a hosszú saroktól futott be középre Azevedo, Veszelinov viszont jó ritmusban érkezett rá, és hárított, miután a kapura irányította a labdát. Pár perccel később Olejník lövését szedte ki a léc alól a magyar kapus. A vendégek nem sokat mutattak elöl, szinte alig jutottak el a hazai kapuig. A 35. percben veszélyeztettek először: egy létszámfölötti ellentámadás során Balogh kapta meg a labdát középen. Ő bevetett egy cselt is, majd a tizenhatos elé érve, gyönyörűen tekerte el a labdát a kint álló Takáč mellett, ám elment a kapu mellett is. A 37. percben lecserélték a profi labdarúgástól búcsúzó Martin Škrtelt. A csapattársak mellett a közönség koreográfiával búcsúzott tőle, a játékosok pedig sort álltak neki a pálya szélén. A 37 éves veterán könnyek között hagyta el a pályát. A búcsúztatás után folytatódott a mérkőzés, a szünetig még Mikovič kapu mellé szálló lövését jegyezhettük fel.

A félidőben újabb nem mindennapi programra került sor a nagyszombati stadionban: a Spartak két szurkolója a pályán mondta ki a boldogító igent egy rövid házasságkötési ceremónia keretében.

A DAC-nál ezúttal az eltiltott Joao Janeiró helyett Martin Raška foglalt helyet a kispadon, a szünetben pedig hármas cserével próbálta felrázni csapatát, de a beálló Andzouana, Szánthó és Nebyla sem tudott átütőerőt vinni a sárga-kékek játékába. Továbbra sem lehettünk szemtanúi túl sok említésre méltó pillanatnak, mindkét oldalon sok volt a pontatlanság, a kapuk perceken keresztül nem forogtak veszélyben, jól láthatóan egyik csapat sem törte magát különösebben. A nagyszombatiak egy leheletnyivel aktívabbak voltak, de Veszelinovot nem tudták mattolni. A hajrába érve végül megtört a jég: a Spartak térfeléről érkezett indítás, Bamidele lerázta magáról védőjét, majd a kapusra vezette és belőtte. Az utolsó percekben a hazaiak többször is végleg eldönthették volna a mérkőzést, de több gólt már nem sikerült szerezniük.

A mérkőzés: FC Spartak Trnava – FC DAC 1904 1:0

A Slovan Bratislava a Žilina ellenében lépett pályára utoljára az idei szezonban, és kis híján elrontotta a bajnoki ünneplést. A vendégek ugyanis Iľko és Ďuriš góljával már 0:2-re vezettek a 35. percben. A hazaiak még a szünet előtt Barseghjan találatával szépítettek, majd a fordulást követően Green által egyenlíteni is tudtak. A találkozó így 2:2-es döntetlennel ért véget, és egyből jobb kedvvel ünnepelhettek a pozsonyiak.

A Ružomberok esélyt sem adott az élvonaltól búcsúzó Sereďnek. A hazaiak Gerec duplájával már a 10. percben biztos előnyre tettek szert. Fábry ugyan a 37. percben büntetőből szépíteni tudott, de Regáli még a félidő vége előtt visszaállította a kétgólos különbséget. A szerediek sorsa az 57. percben végleg megpecsételődött – Osmanovic gólhelyzetben szabálytalankodott Domonkossal szemben, így egyből villant is a piros lap. Az emberelőny ellenére a rózsahegyiek már nem különösebben törték magukat, így a végeredmény – Ružomberok-Sereď 3:1.

Az alsóházban a Liptovský Mikuláš és a Michalovce volt még harcban a 8. helyért, amely play-offot ér. A képlet egyszerű volt, ha a liptóiak legyőzik hazai pályán az aranyosmarótiakat, megküzdhetnek a nemzetközi kupaszereplésért. Csakhogy a ViOn Horák és Kyziridis találatával győzni tudott, így a figyelem Trencsénre irányult, ahol a Michalovcének nyernie kellett volna, hogy megszerezze a 8. helyet, és bizony kis híján össze is jött a csoda. A hazaiak ugyan Kupusović révén megszerezték a vezetetést, de Marcin a félidő vége előtt előbb egyenlített, majd röviddel a fordulást követően Volanakis az eredményt is megfordította. Örömük viszont húsz percig tartott, ugyanis Soares egy tetszetős akciót követően egalizálni tudott. Az áhított győzelmet végül nem sikerült megszerezniük a nagymihályiaknak, akik így hiába érték be pontszámban a Liptovský Mikulášt, az egymás elleni mérkőzések az újonc felé döntötték a mérleg nyelvét.

Az utolsó helyen végző Pohronie győzelemmel búcsúzik a Fortuna Ligától. A garamszentekresztiek már a második percben betaláltak, ezt követően pedig még több gólt is szerezhettek volna, de helyzeteiket nem tudták értékesíteni. Az ifistákkal felálló Senica sorozatban ötödik meccsén nem szerzett gólt, a szezont vereséggel zárta, és nem tudhatja, milyen sors vár rá, egyáltalán az élvonalban kezdheti-e el a következő idényt.


Eredmények:

Felsőház:

FC Spartak Trnava – FC DAC 1904 1:0 (0:0)

Gólszerző: 82. Bamidele Isa

ŠK Slovan Bratislava – MŠK Žilina 2:2 (1:2)

Gólszerzők: 45+1. Barseghjan, 71. Green – 4. Iľko, 35. Ďuriš

MFK Ružomberok – ŠKF Sereď 3:1 (3:1)

Gólszerzők: 5., 10. Gerec, 43. Regáli – 37. Fábry (11-esből)

Piros lap: 57. Osmanovic (SER)


Alsóház:

AS Trenčín – MFK Zemplín Michalovce 2:2 (1:1)

Gólszerzők: 25. Kupusović, 71. Soares – 41. Marcin, 50. Volanakis II

Piros lap: 90+3. Kožuchar (MIC)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – FC ViOn Zlaté Moravce 0:2 (0:1)

Gólszerzők: 25. T. Horák, 87. Kyziridis

FK Pohronie – FK Senica 1:0 (1:0)

Gólszerző: 2. Lačný


A bajnokság végeredménye:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Kadák (Trenčín) – 13 gól
Azango (Trenčín) – 10 gól
Regáli (Ružomberok) – 10 gól
Henty (Slovan) – 9 gól
Zmrhal (Slovan) – 8 gól
Lačný (Pohronie) – 8 gól
Ristovski (Trnava) – 8 gól

(tt)