Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: Sikerül-e még jobban meglógnia üldözőjétől a DAC-nak?

A 22. fordulót követően két hatos csoportra oszlott a mezőny, a DAC a felsőházban folytatja a küzdelmeket a kupaszereplésért, és a rózsahegyeieket fogadják az első fordulóban.

Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: Sikerül-e még jobban meglógnia üldözőjétől a DAC-nak?
Fotó: Paraméter-archív

A DAC a harmadik helyen zárta az alapszakaszt, ami azt jelenti, hogy a felsőházban, a bajnoki címért, az európai kupaszereplésért csatázik tovább. Az együttesek megőrizték az eddig szerzett pontokat és gólkülönbségüket, ismét mindenki mindenkivel kétszer találkozik.

A dunaszerdahelyiek négy tavaszi bajnokijukból kettőt megnyertek és kettőt elveszítettek. Az idei első mérkőzéseken még nem érződött a csapategység, egy hete azonban a sárga-kékek nagy harci erőről tettek tanúbizonyságot azzal, hogy Aranyosmaróton vesztes állásból fordították meg a mérkőzést.

Ezúttal már kellemetlenebb csapat ellen kell bizonyítania a DAC-nak – vasárnap az a Ružomberok lép pályára a MOL Arénában, amely eddigi masszív játékának köszönhetően a negyedik helyen zárta az alapszakaszt, nyolc pontra lemaradva a sárga-kékektől és a Žilinától. Bár a rózsahegyiek mindig kellemetlen ellenfélnek számítanak, arról sem szabad megfeledkezni, hogy olykor gyengébb ellenfelekkel szemben is hullajtottak el pontokat. A két csapat egymás elleni mérkőzésein, az alapszakaszban egy döntetlen és egy DAC-győzelem született: augusztusban 2:2-vel ért véget a meccs Dunaszerdahelyen, novemberben azonban Bayo találatával nyerni tudtak a sárga-kékek Rózsahegyen.

Jó hír Peter Hyballa és a szurkolók számára, hogy az előző fordulóban eltiltását töltő Kalmár Zsolt ezúttal már pályára léphet. Egy alapember azonban így is hiányozni fog: Vida Krisztopher az aranyosmarótiak elleni bajnoki 36. percében szenvedett térdsérülést, a vizsgálatok szerint pedig nagyjából tíznapos kihagyás vár rá. Bár a csapat újfent nem léphet pályára legerősebb formájában, minden bizonnyal mindent megtesz majd a három pont megszerzéséért. A DAC esetleges győzelmével 11 pontra szakítaná le magáról a rózsahegyieket.
 

A két csapat összecsapásai a 2018/2019-es idény alapszakaszában:

FC DAC 1904 – MFK Ružomberok 2:2

MFK Ružomberok – FC DAC 1904 0:1

Az éllovas Slovan a szerediek otthonában lép pályára. A pozsonyiak lehengerlő formát mutatnak az idei szezonban, az alapszakasz 22 bajnokiján egyszer sem találtak legyőzőre. Az újonc szimpatikus játékot produkálva zárta az alapszakaszt a hatodik helyen. Bár a tavaszi szezont kissé döcögősen kezdték, az utolsó két bajnokira összeszedték magukat és legyőzték a nyitraiakat és a nagyszombatiakat is.

A zsolnaiak azt a Michalovcét fogadják, amely ősszel gyengén kezdte a bajnokságot, később azonban bravúros feltámadást produkált.

Ami az alsóházat illeti: kiesési rangadót rendeznek Aranyosmaróton, ahol a sereghajtó ViOn a tabellaszomszéd Senicát fogadja. A szeniceiek a Nitra elleni 5:1-es kupagyőzelemmel hangoltak a hétvégi bajnokira.

A Podbrezová igyekszik majd a lehető legmesszebb kerülni a tabella alsó felétől, ehhez azonban a nyitraiaknak is lesz egy-két szavuk.

Két csalódott csapat találkozik Trencsénben: az AS ősszel sokáig még a dobogót ostromolta, majd jött egy hullámvölgy, amelynek köszönhetően egészen a 9. helyig zuhant vissza. Minden bizonnyal a nagyszombatiak sem ilyen forgatókönyvre számítottak tavaly, amikor megnyerték a bajnokságot és bejutottak az Európa Liga csoportkörébe. A hullámzó teljesítmény végül azt eredményezte, hogy a Spartak tavasszal az alsóházban kezdi meg a rájátszást.

 

A rájátszás 1. fordulójának műsora:

Felsőház

Március 16. (szombat)

ŠKF Iclinic Sereď – ŠK Slovan Bratislava (15:30)

MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce (17:00)

Március 17. (vasárnap)

FC DAC 1904 – MFK Ružomberok (15:00)


Alsóház

Március 16. (szombat)

FK Železiarne Podbrezová – FC Nitra (17:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – FK Senica (17:00)

AS Trenčín – FC Spartak Trnava (17:00)
 

A bajnokság állása:

(tt)