*á.š Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: „Nem lesz egyszerű dolgunk” – kellemetlen ellenféllel kezdi a rájátszást a DAC | DAC

Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: „Nem lesz egyszerű dolgunk” – kellemetlen ellenféllel kezdi a rájátszást a DAC

Hétvégén elkezdődik a Fortuna Liga rájátszása, amelyben a DAC az alapszakaszt ötödik helyen záró Zlaté Moravce együttesét fogadja.

Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: „Nem lesz egyszerű dolgunk” – kellemetlen ellenféllel kezdi a rájátszást a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

Egy héttel ezelőtt lezárult a Fortuna Liga alapszakasza, a mezőny pedig felső- és alsóházra oszlott. A felső hatos a bajnoki címért és az európai kupahelyekért küzd meg, az alsóházban pedig a kiesés elkerüléséért folyik majd a harc. Összesen tíz fordulóra kerül sor, mindenki megmérkőzik mindenkivel oda- visszavágós alapon. Az már korábban eldőlt, hogy a DAC a második helyen zárja az alapszakaszt, a múlt heti Slovan elleni vereség pedig annyiban befolyásolta a helyzetet, hogy az éllovas pozsonyiak tíz pontra meglógtak közvetlen üldözőjükkel szemben.

Tehát az elkövetkező hetekben a sárga-kékek már csak a bajnokság legjobb együtteseivel mérkőznek meg. Első ellenfelük a Zlaté Moravce lesz, amely első alkalommal játszhat a felsőházban. Az aranyosmarótiakra jellemző volt az elmúlt években, hogy jól kezdték az idényt, de tavaszra rendre kifulladtak, így csak a kiesés elleni harc maradt számukra. Idén viszont kijött a lépés Ľuboš Benkovský fiai számára: a ViOn utóbbi három bajnokiját megnyerte, ennek köszönhetően pedig az ötödik helyen zárta az alapszakaszt, és közel lőtávolságon belül van a dobogós Žilinával szemben. Komoly fegyverténynek bizonyul továbbá, hogy az aranyosmarótiak támadója, Filip Balaj 13 találatával vezeti a góllövőlistát, míg David Hrnčár 10 gólpasszal áll az ide vonatkozó lista élén.

„Nem lesz egyszerű dolgunk, a Zlaté Moravce jó formában van, ám mi szeretnénk bizonyítani és otthon tartani a három pontot“

– idézi a DAC hivatalos oldala a csapat horvát támadóját, Marko Divkovićot, aki jubileumra készül szombaton, hiszen századszor öltheti magára a sárga-kék mezt élvonalbeli mérkőzésen.

Nem számíthat könnyű mérkőzésre a DAC, amely az ötödik fordulóban ugyan győzni tudott soros ellenfele otthonában, de a dunaszerdahelyi visszavágó már nem a sárga-kékek szája íze szerint alakult: a ViOn 3:1-es győzelmet aratott a MOL Arénában.

„Fizikálisan egy nagyon erős, a párharcokat kimondottan kereső gárdával találkozunk. Legutóbb odahaza vereséget szenvedtünk tőlük, de a rájátszás elején szeretnénk otthon tartani a három pontot. A hétvégi ellenfelünk játékosai nagyon egységesen védekeznek, ezzel pedig általában meg szokott gyűlni a bajunk. Jól viszik végig a gyors ellentámadásaikat, legutóbb két gólt is így kaptuk ellenük, ezért kiemelten oda kell figyelnünk a hibák elkerülésére. Ez lehet a sikerünk kulcsa”

vélekedik Jannik Müller, a DAC német védője.

A két csapat utóbbi tíz egymás elleni összecsapásán egy döntetlen és egy ViOn-győzelem mellett nyolcszor a dunaszerdahelyiek örülhettek. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy szinte mindannyiszor szoros eredmények születtek.

A két csapat egymás elleni mérkőzései az alapszakaszban:

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 1:2

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 1:3

Nagy harc várható a nemzetközi kupaszereplést érő harmadik helyért, amelyért most közvetlenül a Spartak Trnava és a Žilina küzd meg. A nagyszombatiak február végén 2:1-re legyőzték soros ellenfelüket, ezzel átmenetileg felléphettek a dobogó legalsó fokára. Csakhogy egy hete kikaptak Trencsénben, a zsolnaiak pedig legyűrték a rózsahegyieket, így a két csapat újfent helyet cserélt a tabellán. A Žilina ugyan 17-tel több gólt rúgott eddig, mint a Spartak, a két csapat között mégis csupán kétpontos a különbség. Egy döntetlen elég lehet a zsolnaiaknak a harmadik hely megtartásához, de vélhetően egyik csapat sem játszik majd pontosztozkodásra.

A Trenčín remek tavaszi formájának köszönhetően a felsőházban kezdheti meg a rájátszást, az első fordulóban pedig egyből a listavezető Slovant fogadja, amely kényelmes előnnyel araszol az újabb bajnoki cím felé. Kíváncsian várhatjuk, hogy a trencséniek lendülete kitart-e a pozsonyiak ellen is.

Egy hét után újabb Michalovce-Nitra bajnokira kerül sor – ezúttal a két csapat már az alsóházban csap össze. Legutóbb a nagymihályiak egygólos győzelemmel otthon tartották a három pontot, de jól tudják, hogy akár három-négy gólt is rúghattak volna. Ezzel szemben a nyitraiak egyszer sem találták el a hazai kaput, ezt pedig minden bizonnyal nem szeretnék újfent megismételni.

Az utolsó előtti Senica a sereghajtó Pohronie otthonában lép pályára, és mindkét csapatnál tisztában vannak azzal, hogy a három pont begyűjtése esetén akár több helyet is előreugorhatnak a tabellán. A garamszentkeresztiek ugyan két pótolt mérkőzésüket megnyerték tavasszal, viszont a következő négy bajnokijukon nyeretlenek maradtak, így visszacsúsztak a tabella legaljára. Egy hete az utolsó pillanatban úszott el a Pohronie győzelme a Senica ellen – most újabb lehetőség nyílik a javításra.

A szerediek új edzővel, Geri Gergellyel vágnak neki a kiesés elleni küzdelemnek. A Sereď utóbbi három bajnokiját elveszítette, csakúgy mint soros ellenfele, a Ružomberok. A rózsahegyiek utoljára tavaly novemberben győztek a bajnokságban, azóta hét mérkőzésen három döntetlen és négy vereség a mérlegük.


A rájátszás 1. fordulójának programja:

Felsőház:

Március 13. (szombat)

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce (17:00)

MŠK Žilina – FC Spartak Trnava (18:30)

Március 14. (vasárnap)

AS Trenčín – ŠK Slovan Bratislava (16:00)


Alsóház:

Március 13. (szombat)

MFK Zemplín Michalovce – FC Nitra (17:00)

ŠKF Sereď – MFK Ružomberok (17:00)

FK Pohronie – FK Senica (17:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Balaj (ViOn) – 13 gól
Kalmár (DAC) – 12 gól
Kurminowski (Žilina) – 9 gól
Divković (DAC) – 9 gól
Ratao (Slovan) – 9 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 9 gól
Čataković (Trenčín) – 9 gól
Ramirez (DAC) – 8 gól
Faško (Nitra) – 8 gól
Holman (Slovan) – 8 gól

(tt)