Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: Egykori és jelenlegi DAC-játékosok néznek farkasszemet Besztercebányán

A hétvégén indul a Fortuna Liga 2022/23-as idényének utolsó fázisa, a rájátszás. A DAC az első helyről várja a Banská Bystrica elleni vasárnapi összecsapást.

Fortuna Liga, rájátszás, 1. forduló: Egykori és jelenlegi DAC-játékosok néznek farkasszemet Besztercebányán

Egy héttel ezelőtt véget ért a Fortuna Liga idei kiírásának alapszakasza, amit a DAC az első helyen zárt, annak is köszönhetően, hogy a 22. fordulóban győzni tudott a Ružomberok otthonában. A bajnokság ezen szakaszában a tabella két részre szakad, felső- és alsóházra. A felsőben a legjobb hat csapat küzd meg a bajnoki címért, illetve az európai kupaszereplést garantáló helyekért, míg az alsóban elsősorban a kiesés elleni harcon lesz a hangsúly, de adott esetben a hetedik hely megszerzése is téttel bírhat. Mindkét osztályban oda-vissza mérkőznek meg egymással a csapatok, tehát összesen tíz fordulót rendeznek.

Az elsőben a DAC az újonc Banská Bystrica otthonában lép pályára, amely elképesztő hajrát produkálva jutott be a felsőházba. Pedig nem indult jól a bajnoki szezon a besztercebányaiak számára, első hat bajnokijukból ötöt elveszítettek, de aztán szorgosan elkezdték gyűjteni a pontokat. Az őszt egy négymeccses nyeretlenségi sorozattal fejezték be, majd a 2023-as évet egy Slovan elleni kupavereséggel kezdték, a bajnokságban viszont alaposan bekezdtek. Róbert Polievka és Andrija Balić vezérletével legyőzték a Trenčínt, a Liptovský Mikulášt és a Skalicát, de közel álltak ahhoz, hogy Pozsonyból is három ponttal távozzanak – végül be kellett érniük eggyel. Teljesítményüknek köszönhetően Michal Ščasnýék az alapszakasz utolsó fordulójában kivívták a felsőházi részvételt.

A Banská Bystrica több kiváló futballistával is rendelkezik, akikre oda kell majd figyelnie a DAC védelmének: Róbert Polievka 13 góllal vezeti a bajnokság góllövőlistáját (emellett négy gólpasszt is jegyzett), Michal Faško ősszel 6 gólt és 2 gólpasszt termelt, Martin Rymarenko mérlege 3+2, a már említett Andrija Balić pedig eddig két mérkőzést játszott a besztercebányaiak színében, és mindkettőn eredményes volt egyszer-egyszer. Érdekesség, hogy a felsoroltak közül Polievka régen a DAC labdarúgója volt, Rymarenko és Balić pedig onnan érkezett kölcsönjátékra.

A DAC és a Banská Bystrica az alapszakaszban az 5. és 16. fordulóban találkozott, és mindannyiszor a sárga-kékek örülhettek. Dunaszerdahelyen Szánthó, Ramadan és Krstović találatával nyert Adrian Guľa együttese, az októberi visszavágón pedig ugyan Faško találatával a besztercebányaiak szerezték meg a vezetést, de Andzouana, Kalmár és Gavrić megfordította a mérkőzést.

„Minőségi ellenféllel állunk szemben, jó támadójátékosokkal, amely főleg a gyors ellentámadásokban bízik. Az első idegenbeli meccsen hátrányba kerültünk ellenük, de végül 3:1-re sikerült fordítanunk. Sokat kell birtokolnunk a labdát és gyorsan futballozni – ezek az erősségeink. Bízom benne, hogy ha a saját játékunkat mutatjuk és küzdeni fogunk, akkor a győzelem sem marad el”

nyilatkozta a DAC görög védője, Spyros Risvanis.

A két csapat egymás elleni mérkőzése az alapszakaszban:

FC DAC 1904 – MFK Dukla Banská Bystrica 3:0

MFK Dukla Banská Bystrica – FC DAC 1904 1:3

A Slovan a Basel elleni 2:2-es EKL-döntetlennel hangolódott a Žilina elleni bajnokira, amely a Banská Bystricához hasonlóan szintén az alapszakasz utolsó fordulójában biztosította helyét a felső hatosban. A pozsonyiak három fronton is játékban vannak, a programjuk elég sűrű – ezt a leterheltséget igyekeznek majd kihasználni a sárga-zöldek. A múlt heti pozsonyi vereség ellenére a Spartak sem szállt ki a bajnoki címért folyó küzdelemből, noha nyolc pont a hátránya a listavezető DAC-cal szemben. Hogy továbbra is tartani tudja a lépést, hétvégén a Podbrezová ellen kell győznie. Ez viszont nem lesz könnyű feladat, ugyanis az alapszakaszban sem tudták legyőzni soros ellenfelüket (1:1, 1:3).

A Ružomberok csalódásként élhette meg, hogy a rájátszás utolsó fordulóját még az ötödik helyen kezdte meg, de végül a hetediken zárt, ami már csak az alsóházra elég. Peter Struhár védencei az idén sem túl acélos Trenčín otthonában vigasztalódhatnak hétvégén. A kiesőzóna elől menekülő Skalica idén tavasszal már legyőzte hazai pályán a sereghajtó Liptovský Mikulášt, most idegenben készül hasonlóra. Aranyosmaróton két olyan csapat találkozik, amely idén még nem örülhetett győzelemnek – a ViOn hét, a Michalovce öt mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériát húz.


A rájátszás 1. fordulójának programja:

Felsőház:

Március 11. (szombat)

FC Spartak Trnava – FK Železiarne Podbrezová (15:00)


Március 12. (vasárnap)

ŠK Slovan Bratislava – MŠK Žilina (15:00)

MFK Dukla Banská Bystrica – FC DAC 1904 (17:30)


Alsóház:

Március 10. (péntek)

AS Trenčín – MFK Ružomberok (17:30)


Március 11. (szombat)

MFK Tatran Liptovský Mikuláš – MFK Skalica (15:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – MFK Zemplín Michalovce (15:00)


A bajnokság állása:

Felsőház:

Alsóház:

Góllövőlista:

Polievka (B. Bystrica) – 13 gól
Krstović (DAC) – 12 gól
Cobnan (Podbrezová) – 9 gól
Cavrić (Slovan) – 8 gól
Kaprálik (Žilina) – 7 gól
Regáli (Ružombero) – 7 gól
Kalmár (DAC) – 7 gól


(tt)