*á.š Fortuna Liga, 8. forduló: DAC – az EL-búcsú után minden erővel a bajnokságra összpontosítva | DAC

Fortuna Liga, 8. forduló: DAC – az EL-búcsú után minden erővel a bajnokságra összpontosítva

Hétvégén a 8. fordulóval folytatódik a Fortuna Liga idei kiírása, amelyben a DAC hazai pályán fogadja a Trenčín együttesét.

Fortuna Liga, 8. forduló: DAC – az EL-búcsú után minden erővel a bajnokságra összpontosítva
Fotó: Cséfalvay Á. András

Csütörtökön dicstelenül ért véget a DAC kilencmeccses győzelmi szériája (hét a bajnokságban, kettő az Európa-liga selejtezőjében), miután megsemmisítő 0:7-es vereséget szenvedett a LASK Linz otthonában. Érthető, hogy egy ilyen zakó után feltehetőleg már nem olyan derűs a hangulat az öltözőben, mint korábban, és a hét gombóc még az emberhátrány ellenére is soknak tűnik, viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Fortuna Liga csapatai közül a DAC jutott a legtovább az EL selejtezőjében. A Linz ellen aztán megmutatkozott a csapat tapasztalansága a nemzetközi téren. „Nagyon erős volt az ellenfél, nekünk elsősorban tanulnunk kell a mérkőzésből” – mondta a csütörtöki összecsapást követően Bernd Storck, a sárga-kékek vezetőedzője.

Az EL-től való búcsúzás után a DAC minden erejét a bajnokságra fordíthatja, ahol nem mellesleg továbbra is hibátlan mérleggel, nyolcpontos előnnyel áll az első helyen. A sárga-kékek ezúttal a MOL Arénában lépnek pályára, ahol az AS Trenčín lesz az ellenfelük.

A szebb napokat is megélt trencséniek remek formában zárták az előző szezont, az alsóházban megszerzett első helynek köszönhetően megküzdhettek az Európa-liga selejtezőt érő pozícióért, de simán alulmaradtak a Spartak Trnavával szemben. Bár az új idényben sikerült megszorongatniuk a Slovant, idei első győzelmükre egészen a hetedik fordulóig kellett várniuk.

Az előző szezonban a DAC és a Trenčín kétszer találkozott egymással a bajnokságban. A tavaly augusztusi találkozón az AS Čataković 93. percben szerzett találatával tartotta otthon a három pontot úgy, hogy a vendégektől Vida Kristopher egy büntetőt is kihagyott. A novemberi visszavágón aztán a DAC magyar gólokkal (Vida Kristopher, Kalmár Zsolt, Vida Máté) törlesztette az adósságát.

A két csapat általában izgalmas, gólokban gazdag mérkőzést játszik egymással, elmúlt tíz összecsapásukon csak egyszer fordult elő, hogy egyik együttes sem szerzett gólt. Legutóbb a Trenčín 2018 áprilisában tudta elvinni a három pontot Dunaszerdahelyről, amikor a sárga-kékek kispadján még Marco Rossi ült.

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2019/2020-as szezonban:

AS Trenčín - FC DAC 1904 2:1

FC DAC 1904 – AS Trenčín 3:1

A mutatott játék alapján jelenleg nem túl fényes napokat átélő Slovan a mindig kellemetlen ellenfélnek számító Ružomberokot fogadja, az egykori játékosával pereskedő Žilina a látványos zuhanórepülésbe kezdő ViOn otthonában lép pályára, az egy hete négymeccses nyeretlenségi szériáját megszakító Spartak Trnava pedig Senicán vendégszerepel.

A Radványi Miklós vezette Pohronie a sereghajtó Michalovce otthonában szerezhet újabb fontos pontokat, míg az idei szezon eddigi meglepetéscsapata, a dobogó legalsó fokán tanyázó Sereď Nyitrán lép pályára.


A 8. forduló programja:

Szeptember 26. (szombat)

FK Senica – FC Spartak Trnava (18:00)

MFK Zemplín Michalovce – FK Pohronie (19:00)

ŠK Slovan Bratislava – MFK Ružomberok (19:00)

FC Nitra – ŠKF Sereď (19:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – MŠK Žilina (19:00)


Szeptember 27. (vasárnap)

FC DAC 1904 – AS Trenčín (18:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kalmár (DAC) – 7 gól
Ramirez (DAC) – 5 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 5 gól
Kurminowski (Žilina) – 4 gól
Divković (DAC) – 4 gól
Špehar (Sereď) – 4 gól
Almási (Ružomberok) – 4 gól
Čataković (Trenčín) – 4 gól
Faško (Nitra) – 4 gól

(tt)