Fortuna Liga, 7. forduló: DAC-gála Dunaszerdahelyen, oda a Slovan veretlensége

Igazi rangadóval zárult a Fortuna Liga 7. fordulója: a DAC és a Slovan összecsapása összesen hét gólt hozott!

A két csapat elmúlt időben mutatott formáját látva minden bizonnyal nem sokan reménykedtek ilyen eredményben – de erről majd később! Ezt megelőzően a DAC három bajnokin maradt nyeretlen, mire egy hete nagy nehezen sikerült legyőznie a sereghajtó Nitrát; a Slovan viszont hatból ötször tudott nyerni (egy döntetlen mellett), miközben mindössze 2 gólt kapott.

Jóslatunk, miszerint a DAC rendre összekapja magát a keményebb ellenfelekkel szemben, már az első percekben beigazolódott: a sárga-kékek bátran futballoztak, egy cseppet sem illetődtek meg a pozsonyi kékektől. Az első helyzetek azonban a Slovan előtt adódtak, de előbb Jedlička mentett, majd Beskorovainiy tette jóvá hibáját. A vendégek egyre veszélyesebben játszottak, igyekezetük pedig góllá érett: Oravec lépett oda Mohának a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Šporar értékesítette. A gól után kissé leült a mérkőzés, próbálkozott a DAC, de nem tudott komolyabb átütőerőt vinni a játékába. A 35. percben aztán de Kamps utolsó emberként lerántotta Vida Kriszt a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt és kiállította a Slovan játékosát. Davis higgadtan értékesítette a tizenegyest. Nem sokkal később Ramirez is betalálhatott volna, de közelről csak Abenát találta el. Ami késik, nem múlik: közvetlenül a félidő vége előtt Blackman és Ramirez váltott gyorsan labdát a jobb oldalon, majd előbbi a kapu elé tálalt, Vida Krisz pedig a kapuba lőtt.

A második játékrész két ordító Slovan-helyzettel kezdődött, de Jedlička mindannyiszor résen volt. Ha nem adsz, kapsz: a túloldalon Davis tekert középre, Ramirez pedig a kapuba fejelt. A 3:1 már biztos előnynek tűnt a hazaiak szempontjából, de nem sokkal később Abena egy szögletet követően betalált, így a Slovan újra játékban volt az egyenlítésért. A 68. percben viszont elszállni látszott ez a reményük is: Fábry gyönyörűen tekert ballal a hosszúba. Hét perc múlva ott volt az ötödik is: Vida Krisz továbbította a labdát Ramirezhez, aki Božikovot lehagyva betört a Slovan tizenhatosába és éles szögből a hosszú felsőbe lőtt. A hátralévő időben Danielnek volt még egy nagy helyzete, de sikerült elkótyavetyélnie.

Összességében elmondható, hogy a DAC végre összeszedetten futballozott, az átadások a legtöbb  esetben pontosak voltak, és ami a legfontosabb: sikerült kihasználni a helyzeteket.

A mérkőzés: FC DAC 1904 - ŠK Slovan Bratislava 5:2

A DAC győzelmének a sárga-kékek mellett a Žilina örülhet, amely 5:0-ra elgázolta a Senicát, így a zöld-sárgák átvették a vezetést a tabellán.

Kis híján belefutott a késbe a Spartak Trnava, amely Trusa góljával 0:1-es vesztésre állt a félidőben a Michalovce ellen hazai pályán. A második játékrészben azonban Mitrea előbb büntetőből egyenlített, majd nem sokkal később Halilovic a győztes gólt is megszerezte, így a nagyszombatiak otthon tartották a három pontot.

Fordulatos mérkőzést hozott a tavalyi és az idei újonc csatája Myjaván. A vezetést a Sereď szerezte meg a 8. percben, a Pohronie azonban öt perc alatt fordítani tudott. A szerediek még ezt is túlszárnyalták a második játékrészben: az 58. percben előbb Ventúra egyenlített, majd két minutummal később Hucko találatával már a hazaiaknál volt az előny. Lassan mindenki kezdte elkönyvelni a Sereď győzelmét, amikor a 92. percben jött Jacko és 3:3-ra mentette a mérkőzést.

Szintén hat gólt hozott a ViOn-Ružomberok mérkőzés. A hazaiak a vártál sokkal könnyebben fektették két vállra a jelenleg formán kívüli rózsahegyieket. A ViOn már az 55. percben 4:0-ra vezetett, a vendégek két találata már csak a szépítésre volt elegendő.

Nagy lehetőséget szalasztott el a Trenčín, amely hazai pályán már 2:0-ra vezetett a sereghajtó Nitra ellen, de a vendégek a második játékrészben öt perc alatt egyenlíteni tudtak.


Eredmények:

FC Spartak Trnava – MFK Zemplín Michalovce 2:1 (0:1)

Gólszerzők: 60. Mitrea (11-esből), 76. Halilovič – 30. Trusa

FC ViOn Zlaté Moravce – MFK Ružomberok 4:2 (3:0)

Gólszerzők: 13. Brašeň, 34. Sloboda, 43. Švec, 55. Ďubek – 66. Twardzik (11-esből), 76. Gerec

MŠK Žilina – FK Senica 5:0 (1:0)

Gólszerzők: 24. Boženík, 49. Ďuriš, 60., 74. Káčer, 86. Králik

ŠKF Iclinic Sereď – FK Pohronie 3:3 (1:2)

Gólszerzők: 8. Iván, 58. Ventúra, 60. Hučko – 14. Zachara, 19. Abrahám, 90+2. Jacko

FC DAC 1904 – ŠK Slovan Bratislava 5:2 (2:1)

Gólszerzők: 36. Davis (11-esből), 45+2. K. Vida, 52., 75. Ramírez, 68. Fábry – 18. Šporar (11-esből), 55. Abena

AS Trenčín – FC Nitra 2:2 (2:0)

Gólszerzők: 19. Koolwijk, 30. Čataković – 52. Chobot, 57. Ristovski

 

A bajnokság állása:

(tt)