*á.š Fortuna Liga, 5. forduló: A Slovan-verő ViOn otthonából is elhozná a három pontot a DAC | DAC

Fortuna Liga, 5. forduló: A Slovan-verő ViOn otthonából is elhozná a három pontot a DAC

Az ötödik fordulóval folytatódnak hétvégén a Fortuna Liga küzdelmei, amelyben a DAC Aranyosmaróton lép pályára.

Fortuna Liga, 5. forduló: A Slovan-verő ViOn otthonából is elhozná a három pontot a DAC
Fotó: Cséfalvay Á. András

Nem unatkoztak a DAC futballistái az elmúlt időben: a Spartak elleni győztes hazai bajnokit követően a csapat csütörtökön már Izlandon lépett pályára az Európa-liga első selejtezőkörében, amelyben magabiztos 2:0-ás győzelmet aratott a Hafnarfjördur ellen, így továbbjutott a második körbe. Nem sok idő maradt az ünneplésre, Bernd Storck fiaira vasárnap már újabb bajnoki vár, ezúttal Aranyosmaróton vendégszerepelnek.

„Háromnaponta futballozunk, de szerintem ez rendben van. Kellő számú játékosunk van és erre készültünk az ausztriai összpontosítás során. Szeretnénk újabb három pontot szerezni, bár egy olyan gárda ellen lépünk pályára, amely képes volt legyőzni a Slovant. Viszont felkészültek vagyunk és jó formában is vagyunk, tehát győzelmi céllal utazunk Aranyosmarótra”

– idézi Andrija Balićot, a sárga-kékek középpályását a klub hivatalos oldala.

Az aranyosmaróti csapat az előző szezonban sokáig kiegyensúlyozott csapatként a felsőházban tanyázott, az alapszakasz végére azonban látványosan kipukkant, a rájátszást pedig az alsóházban abszolválta. Ami az új idényt illeti, a ViOn-t joggal titulálhatnánk a bajnokság legkiszámíthatatlanabb csapatának: az első két fordulóban döntetlenezett a Pohronie és a Trenčín ellen, majd nem kis meglepetésre legyőzte a címvédő Slovant. Viszont még mielőtt mindenki komolyan kezdte volna venni az aranyosmarótiakat, kedden belefutottak egy vereségbe az ellen a Michalovce ellen, amely ezt megelőzően mindhárom bajnokiját elveszítette úgy, hogy még gólt sem szerzett.

A ViOn a DAC egyik kedvenc ellenfelének számít annak ellenére is, hogy a két csapat rendszerint szoros mérkőzéseket játszik egymással. Az aranyosmarótiak utoljára 2016 áprilisában tudták legyőzni a sárga-kékeket, azóta kilenc meccsen két döntetlen és hét DAC-győzelem született.

A sárga-kékek ugyan jó formában várják a hétvégi bajnokit, viszont a csütörtöki EL-találkozó után nem sok idejük maradt a pihenésre és a felkészülésre. Emellett pótolniuk kell Eric Davist is, akit a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) fegyelmi bizottsága kéthetes eltiltásban részesített, miután a Spartak elleni találkozón kialakuló dulakodás során megütötte a nagyszombatiak egy játékosát.

A két csapat egymás elleni összecsapásai a 2019/2020-as szezonban:

FC DAC 1904 – FC ViOn Zlaté Moravce 2:1

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 1:2

A koronabotrányt és az UEFA-val való kardoskodást követően a Slovan is visszatér a futballpályára – az utolsó helyezett Trenčín lesz az ellenfele. A Žilina a nagymihályiak ellen feledtetheti az Európa-ligában elszenvedett kudarcot, a rózsahegyiek pedig a Pohronie ellen próbálhatják megszerezni szezonbeli első győzelmüket. Bár, ha úgy játszanak majd, mint csütörtökön a svájci Servette ellen, akkor a három pontból ezúttal sem lesz semmi.

A Spartak Trnava a DAC elleni hatosból lassacskán felocsúdó szeredieket fogadják, míg a Senica a bajnokságban eddig négy meccsen 13 gólt kapó nyitraiakat látja vendégül.


Az 5. forduló programja:

Augusztus 29. (szombat)

FK Senica – FC Nitra (18:30)

FC Spartak Trnava – ŠKF Sereď (19:00)


Augusztus 30. (vasárnap)

MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce (19:00)

MFK Ružomberok – FK Pohronie (19:00)

FC ViOn Zlaté Moravce – FC DAC 1904 (19:00)


Augusztus 31. (hétfő)

AS Trenčín – ŠK Slovan Bratislava (19:00)


A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Bichakhchyan (Žilina) – 4 gól
Ramirez (DAC) – 3 gól
Davis (DAC) – 3 gól
Balić (DAC) – 3 gól
Faško (Nitra) – 3 gól
Strelec (Slovan) – 3 gól

(tt)