*á.š Fortuna Liga, 5. forduló: Ki lesz a gólfelelős a Trenčín ellen? | DAC

Fortuna Liga, 5. forduló: Ki lesz a gólfelelős a Trenčín ellen?

Nehéz mérkőzés elé néz a DAC hétvégén, amely vasárnap a szezont jól kezdő trencsénieket fogadja a Fortuna Liga alapszakaszának 5. fordulójában.

Fortuna Liga, 5. forduló: Ki lesz a gólfelelős a Trenčín ellen?
Fotó: Cséfalvay Á. András

A sárga-kékeknek továbbra sem megy a bajnokságban, ahol négy, papíron gyengébb csapat ellen léptek pályára az első négy fordulóban, de ezeken két vereség mellett csak egy győzelmet és egy döntetlent tudtak kicsikarni, így jelenleg a hetedik helyen állnak a tabellán. Legutóbb a Senica otthonában egy 93. percben szerzett találattal menekültek meg az újabb vereségtől. Hétközben a Veľké Lovce ellen aratott kupagyőzelem valamelyest feledtethette az elmúlt idő pocsék teljesítményét, de Németh Antal vezetőedző figyelmeztetett, hogy nem szabad túlértékelni a hatgólos sikert.

„A földön kell maradni, de remélem, hogy néhány játékos, aki az elmúlt időszakban esetleg önbizalomhiánnyal küzdött, egy kicsivel bátrabban veti majd játékba magát a hétvégén. Remélem, hogy a hétvégi bajnokiig sokkal pozitívabb lesz a hangulat, de még egyszer mondom, nem kell túlértékelni ezt a győzelmet. Viszont néhány jó mozdulat, jó megoldás segíti a csapatot abban, hogy nagyobb önbizalommal tudjunk pályára lépni vasárnap”

nyilatkozta a DAC vezetőedzője a győztes kupameccset követően.

Kell is a pozitív energia a dunaszerdahelyieknél, ugyanis vasárnap a szezont remekül kezdő trencséniek látogatnak a MOL Arénába. A piros-fehérek az aranyosmarótiak kiütésével indítottak, ezt követően alulmaradtak Pozsonyban, majd elhozták a három pontot Nagymihályról. Egy hete csupán döntetlenre futotta a Ružomberok ellen, amivel nem feltétlenül lehetnek elégedettek.

A bajnokság előző kiírásában a DAC és a Trenčín négyszer is találkozott. Szeptemberben a sárga-kékek kihagyott büntetővel és kiállítással tarkított fordulatos meccsen tartották otthon a három pontot, majd februárban majdnem belefutottak a késbe: Ramirez a 94. percben büntetőből mentette 3:3-ra a meccset. A rájátszásban a DAC újfent győzni tudott hazai pályán, idegenben viszont csak egy döntetlenre futotta – de a bajnoki címért folyó harcot illetően ez már nem osztott, nem szorzott.

Németh Antal vezetőedző a hétvégi találkozón már számíthat a sérülésből felépülő Davis és Blackman játékára – előbbi már egy hete is pályára lépett, míg utóbbi a kupában góllal tért vissza. Kérdés viszont, hogy kitől várja majd a gólokat, ugyanis a szezonban eddig két gólt szerző Abdulrahman Taiwo a héten Dániába igazolt, Ion Nicolaescu, Zuberu Sharani és Martin Rymarenko pedig egyelőre nem sokat mutatott a kapu előtt.
 

A két csapat egymás elleni mérkőzései a 2020/21-es szezonban:

FC DAC 1904 – AS Trenčín 3:1

AS Trenčín – FC DAC 1904 3:3

FC DAC 1904 – AS Trenčín 2:0

AS Trenčín – FC DAC 1904 1:1

A forduló pénteken a Zlaté Moravce-Pohronie összecsapással kezdődik. A sereghajtó aranyosmarótiak egyelőre csak vergődnek a bajnokságban, viszont az idegenben gyengélkedő garamszentkeresztiek ellen esélyük nyílik, hogy megkezdjék a felzárkózást.

Érdekesnek ígérkezik a Ružomberok és a Spartak Trnava összecsapása. Az egy meccsel kevesebbet játszó rózsahegyeik eddig veretlenek a bajnokságban, a nagyszombatiak pedig három győzelemmel és kilenc ponttal a második helyen állnak. A Ružomberok utoljára 2018 decemberében tudott hazai pályán nyerni a Spartak ellen, azóta a piros-feketék mindkét vendégszereplésük során elhozták a három pontot.

A nagymihályiak a remek kezdést követően látványosan visszazuhantak, a liptószentmiklósiak viszont a gyenge rajtot követően épp az eddig hibátlan Žilina ellen szerzeték meg első győzelmüket. Az északiak és a keletiek nagymihályi csatája háromesélyes, de a hazai pálya előnye inkább a Michalovce felé billenti a mérleg nyelvét.

Megtántorodni látszik a Žilina, amely a remek szezonrajtot követően meglepő vereséget szenvedett a bajnokságban, az Európa Konferencia Ligában, pedig a Jablonec szó szerint leiskolázta. Hétvégén a szezon eddigi meglepetéscsapatát, a Senicát fogadja.

A bajnokságban eddig hibátlanul teljesít a Slovan, az Európa-liga selejtezőjének utolsó fordulójában viszont alulmaradt a görög Olimpiakosszal szemben. Hétvégén kötelező győzelemért utazik Nagyszombatba, ahol a Sereď vendége lesz.


Az 5. forduló programja:

Augusztus 20. (péntek)

FC ViOn Zlaté Moravce – FK Pohronie (20:00)


Augusztus 21. (szombat)

MFK Ružomberok – FC Spartak Trnava (18:00)

MFK Zemplín Michalovce – MFK Tatran Liptovský Mikuláš (18:00)


Augusztus 22. (vasárnap)

MŠK Žilina – FK Senica (18:00)

ŠKF Sereď – ŠK Slovan Bratislava (18:00)

FC DAC 1904 – AS Trenčín (20:00)
 

A bajnokság állása:

Góllövőlista:

Kadák (Trenčín) – 3 gól
Jambor (Žilina) – 3 gól
Myslovič (Žilina) – 3 gól
Ristovski (Trnava) – 3 gól
Bichakhchyan (Žilina) – 2 gól
Bartoš (L. Mikuláš) – 2 gól
Boateng (Trnava) – 2 gól
Brenkus (Ružomberok) – 2 gól
Lačný (Pohronie) – 2 gól
Malle (Pohronie) – 2 gól
Taiwo (DAC) – 2 gól
Weiss (Slovan) – 2 gól
Zmrhal (Slovan) – 2 gól
Sharani (DAC) – 2 gól


(tt)